6 základních Bordeaux odrůd
Do šesti základních odrůd Bordeaux patří: Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc Petite verdot, Malbec a Carmenere |
Nejlepší Malbec je argentinský Malbec
Zatímco v Evropě řádila phylloxera a vinice hynuly, v Argentině nastal rozkvět vinařství v čele s odrůdou Malbec, které vyhovovalo silné slunce a drsná krajina argentinských svahů. Dařilo se jí zde lépe, než v její původní domovině. Po phylloxerové pohromě přišel na Francii mráz a zpustošil to, co ještě z Malbecu zbylo. Argentina se tak stala hlavní zemí Malbecu.
V roce 1977 byl poprvé v Argentině vyroben Malbec, který zrál v dubových sudech, čímž se zrodila světová ikona Malbecu. Když v roce 1980 zasáhla Argentinu ekonomická krize, setmělo se i nad osudem Malbecu. Většina keřů byla vyklučena, aby ustoupila nenáročným odrůdám, ze kterých se dělalo sudové víno se zaměřením na kvantitu. Na konci 20. století si ale Argentinci uvědomili, že se musí zaměřit na prémiová vína určená pro export a opět se vrátili ke své zapomenuté hvězdě - Malbecu, který je zde nyní nejpěstovanější odrůdou. Od té doby si své místo získává i na světové scéně.
V roce 1993 o něm britský novinář Harold Hechor napsal, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i nám :-)
V roce 1993 o něm britský novinář Harold Hechor napsal, že je "Orgasmic". Je to krásný dvojsmysl, který v sobě ukrývá fakt, že se vína pěstují s dodržováním zásad organického zemědělství, a druhým smyslem je to, že si ho okamžitě zamilujete tak, jak se to stalo i nám :-)
Inkoustová barva a fialky
Charakteristika této odrůdy Vám přesně prozradí, proč jí budete milovat. Víno má tmavší barvu, inkoustově červenofialovou. Ve vůni poznáte červené ovoce a fialky. V chuti vás budou bavit tóny krásně vyzrálého ovoce zejména višní. Struktura vína je středně plná se sametovými třísly, takže se velmi lehce pije, i když to není lehké (řídké) víno. Další příchutě, ať už čokolády, kávy, kouře nebo vanilky se do chutě vína dostanou zráním v barikových sudech.
Naučnou kolekci světových Malbeců koupíte ZDE. |
Oslavte to s Malbecem
17. dubna se každoročně slaví světový den Malbecu (Malbec World Day), a abyste i vy mohli slavit s nimi, připravili jsme pro vás několik tipů, kterými si zpříjemníte (nejen) Velikonoční pondělí:
- FRA - Domaine Ferrandiere - Malbec 2015 - Jihofrancouzský, odrůdově čistý, sametově ovocný styl s tóny ostružin. Vyrobeno bez použití barikových sudů.
- FRA - Clos Troteligotte - Malbec Cahors, 2011 - Jihozápad Francie se vyznačuje Malbeky s nejdrsnějšími tříslovinami, které se pro změknutí musí nechat dlouho zrát na lahvi. Proto ten "archivní" ročník 2011.
- ARG - Tamarí - Malbec Reserva, 2014 - Ukázkový Malbec hluboké a intenzivní barvy s vůní květin, zralého ovoce a čokolády. Víno zrálo několik měsíců v dubových sudech. Název mladého vinařství - Tamarí - vychází z domorodého nářečí a znamená "dělat věci s láskou a vášní". To sedí ;-)
- ARG - Doňa Paula - Malbec Estate 2014 - Je každoročně perlou naší degustace. Tento Malbec naopak maceruje při nízkých teplotách a zraje výhradně ve francouzských dubových sudech po dobu 10 měsíců.
- ARG - ReNacer - Punto final - Malbec Reserve 2014 - Toto víno se vyrábí z hroznů z více než 50 letých vinic ze dvou nadmořských výšek: 980 m.n.m. a 1100 m.n.m. Ve francouzských dubových sudech pak zraje 10 - 12 měsíců.
Žádné komentáře:
Okomentovat