Primitivo není primitivní
Ve víně však jde o celkovou harmonii všech složek, což víno Primitivo splňuje náramně. Ovocný cukr v hroznech je tak vysoký, že se překvasí na víno s vyšším alkoholem, který je v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou podpořenou lehkým zbytkovým cukrem (i když se jedná o suché víno) s nádherně strukturovanými vyzrálými, tedy teplými, tříslovinami. Primitiva máte po napití plnou pusu. Není lehké, ale ani nedrhne. Má zkrátka ovocnou sílu!
Ta nejlepší Primitiva rostou v Mandurii. Manduria DOC je jedna z pár apelací oblasti Apúlie, ve kterých se vyrábí jen asi 4 % apelačních vín z celkové produkce regionu. Zajímavostí také je, že dle apelačních pravidel mají vína z apelace Manduria DOC předepsaný nejvyšší minimální objem alkoholu ze všech apelací v celé Itálii. Minimum pro Mandurii je 13,5 %. Na takové "chcípáčky" narazíte ale jen zřídka ;-)
Primitivo di Manduria DOC 2015 z vinařství Cantina Due Palme, které má 14,5 % alkoholu, který v jeho plné chuti nijak nevybočuje. Ve vůni jsou ovocné tóny kompotovaných třešní spolu s tóny badyánu a cedrového dřeva. Na patře vás pohladí hladké třísloviny. Jeho chuť je hustá a dochuť dlouhá. Výborně se snoubí s pokrmy ze zvěřiny, s grilovaným masem nebo zralými sýry. Nejlépe si ho užijete v pěkně velkých skleničkách.
Toto Primitivo di Manduria z ročníku 2015 má 1 skleničku v žebříčku Gambero Rosso, 91 bodů od Veronelli a velkou zlatou medaili z China Wine & Spirits Awards a z Vinitaly.
Okoštujte Primitivo společně se zralými sýry, uvidíte, že vás výsledná chuť ohromí. |
Prezidentské víno
Marcus Schneider se svými Sauvignony odkazuje na novozélandské etalony této aromatické odrůdy, nazývá je jako Kaitui, což je maorský ekvivalent jeho příjmení a v překladu do češtiny znamená Krejčí.
Aby bylo ve víně dosaženo žádoucího aromatického profilu a zároveň šťavnatě ovocné chuti, je potřeba jít do jedné vinice nejméně na tři sběry. V prvním sběru se posbírají ještě ne úplně zralé hrozny, které vínu dávají typické nazelenalé tóny černorybízových listů, citronové trávy a kyselinku. Prostřední sběr zaručí jemně pikantní tóny angreštu a poslední sběr vínu do vínku přidá šťavnatou ovocnost bílých broskví.
Kaitui 2012 se například podával i na státní večeři kancléřky Angely Merkelové s manželi Obamovými při jejich návštěvě Berlína dne 20.6.2013. Pamatujeme si to proto, že jsme Kaitui objevili v ten stejný den a byla to láska na první pochutnání. Hned následující den byl ročník 2012 v Německu vyprodán. Nejen kvůli Obamům, ale i kvůli zářící hvězdě Marcuse Schneidera, na jehož vína se vypisují pořadníky...
Ryzlinková tradice
Vinařství Eifel Pfeiffer z německého Trittenheimu, ležící na pitoreskní zákrutě řeky Mosely, vám už určitě nemusíme představovat. Vinařská tradice této rodiny sahá až do roku 1640. Vzhledem k poloze jejich vinic není divu, že mají 98 % osázeno odrůdou Ryzlink rýnský (Riesling).
Strmé svahy s jižní expozicí podél klikaté řeky Mosely maximalizují příjem slunečních paprsků a pohlcují odražené světlo od hladiny řeky. Břidlice absorbuje teplo během dne a v noci ho pomalu uvolňuje, čímž prodlužuje dobu zrání i takové pozdní odrůdy, jako je Ryzlink.
Eifel Pfeiffer - Riesling 2015 má jasně žlutou barvu. Aroma je minerálně kořenité s výraznými tóny čerstvých hroznů a zralých broskví. V chuti je cítit šťavnaté ovoce – jablka a broskve, osvěžené tóny čerstvé limetkové šťávy. Víno má typicky vyšší a velmi svěží kyselinku, která nádherně harmonizuje jeho ovocně šťavnatý zbytkový cukr. Pro dokonalé pochutnání vám doporučujeme lahev dobře vychladit.
Aby bylo ve víně dosaženo žádoucího aromatického profilu a zároveň šťavnatě ovocné chuti, je potřeba jít do jedné vinice nejméně na tři sběry. V prvním sběru se posbírají ještě ne úplně zralé hrozny, které vínu dávají typické nazelenalé tóny černorybízových listů, citronové trávy a kyselinku. Prostřední sběr zaručí jemně pikantní tóny angreštu a poslední sběr vínu do vínku přidá šťavnatou ovocnost bílých broskví.
Kaitui 2012 se například podával i na státní večeři kancléřky Angely Merkelové s manželi Obamovými při jejich návštěvě Berlína dne 20.6.2013. Pamatujeme si to proto, že jsme Kaitui objevili v ten stejný den a byla to láska na první pochutnání. Hned následující den byl ročník 2012 v Německu vyprodán. Nejen kvůli Obamům, ale i kvůli zářící hvězdě Marcuse Schneidera, na jehož vína se vypisují pořadníky...
Tři sběry tvoří dokonalé víno. |
Ryzlinková tradice
Strmé svahy s jižní expozicí podél klikaté řeky Mosely maximalizují příjem slunečních paprsků a pohlcují odražené světlo od hladiny řeky. Břidlice absorbuje teplo během dne a v noci ho pomalu uvolňuje, čímž prodlužuje dobu zrání i takové pozdní odrůdy, jako je Ryzlink.
Eifel Pfeiffer - Riesling 2015 má jasně žlutou barvu. Aroma je minerálně kořenité s výraznými tóny čerstvých hroznů a zralých broskví. V chuti je cítit šťavnaté ovoce – jablka a broskve, osvěžené tóny čerstvé limetkové šťávy. Víno má typicky vyšší a velmi svěží kyselinku, která nádherně harmonizuje jeho ovocně šťavnatý zbytkový cukr. Pro dokonalé pochutnání vám doporučujeme lahev dobře vychladit.
Ryzlink z Mosely je příjemné vínko, které vás připraví na teplejší jarní dny |
Žádné komentáře:
Okomentovat