sobota 1. října 2016

Podzimní chutě... aneb co pít k dýním, houbám či zvěřině



Podzim má dvě tváře. Jedna z nich je je červená, žlutá a oranžová... ta druhá se projevuje vytrvalými dešti, zataženou oblohou a zamračenými obličeji, které míjíme na každém kroku. Co je na podzimu ovšem super, je jeho gastronomická rozmanitost, a to ať se jedná o dýni, houby, zvěřinu či fazole nebo lanýže. 



Podzimní bílá


jsou plnější, krémovitější a/nebo kořenitější vína. Převažují odrůdy z burgundské rodiny (Chardonnay vč. Chablis) nebo rustikálnější odrůdy (Viognier, Marsanne, Roussane). Vína školená na kvasnicích, které jim přidávají krémovitost, či v malých dubových sudech, které je zas posilují lehkou tříslovinkou a doplňují pikantností vanilky. Nádherně se kombinují s dýňovými specialitami, dost často se v receptech i používají. Jsou to vína, na která během léta nemáte, snad kromě chladnějších letních večerů, ani pomyšlení.
POZOR, je potřeba jim dát ve skleničce čas na rozdýchání a nepodávat je podchlazené!

Podzimní červená


se neobejdou bez francouzského vína Duch Podzimu - Esprit d´Automne, kterým každoročně tuto kolekci otvíráme. Podzimní klasikou sychravých večerů je Burgunda z Burgundska - Pinot noir, ideální ke hříbkovému rizotu a pernaté zvěřině. Z italského Piemontu, slavné lanýžové oblasti, jsme vybrali dostupné a dobře pitelné Nebbiolo, vhodné nejen k lanýžům, ale i zralým sýrům a červenému masu. Když je mlha (nebbia), tak se pije Nebbiolo. Ke zvěřině si taky můžete nalít Rioju. V závislosti na síle omáčky volte ovocnější Crianzu nebo silnější Reservu. 

Co si se skleničkou červeného Esprit d'Automne vyjít na procházku do lesa?

Podzimní růžová


jsou ta, kterým svědčí zrání. V našich krajích se to speciálně vyplatí u odrůdy Rulandské modré (Hort / Krist). Např. k paštikám se hodí růžová vína s výraznější tříslovinkou, kterou do nich díky kryomaceraci dokázal dostat Honza Stávek. Ke krémovým omáčkám, tučnějším rybám nebo červeným masům se nebojte podávat silná růžová vína např. Le Rosé ze 100% Syrahu nebo slavné růžové z oblasti Tavel.

Žádné komentáře: