neděle 25. září 2016

KRÁL VÍN 2016

Rekordních 1212 vzorků se utkalo v největší vinařské soutěži v Čr - Král vín, která už do roku 2006 mapuje české a moravské vinařství, představuje a porovnává vína na našem trhu. 

Dramatický souboj se odehrál při výběru Šampiona celé soutěže. Nejvyšší bodový součet (92,8 bodů) totiž shodně získala dvě vína - Ryzlink rýnský 2014 od Fučíka a Tramín červený 2015 z BMVinařství. Šťastnější nakonec byli v mladém mikulovském vinařství Petra Fučíka, a i proto je už jejich Šampion vyprodán. O to víc se těšíme na další várku jeho vín v ročníku 2015. Všechna aktuální Fučíkova vína najdete zde: www.vino-klub.cz/fucik.

V soutěži je kladen velký důraz i na správnou přípravu vína. Hlídá se především teplota, vínům se poskytuje  potřebný čas na rozdýchání a všechny vzorky jsou hodnoceny anonymně.

Tramín z BMVinařství u nás chválíme pořád, proto je pro nás jeho Velká zlatá medaile krásným zadostiučiněním. Díky svému vysokému bodovému ohodnocení zároveň získal i titul vítěze kategorie suchých bílých vín. Ze všech vín z tohoto milého a úspěšného tvrdonického vinařství můžete vybírat zde: www.vino-klub.cz/bmvinarstvi.

Letos byla v rámci soutěže Král vín nově vyhlášena i kategorie extrasuchých vín. Tu na plné čáře vyhrálo Chardonnay pozdní sběr - sur lie (zrálo na kvasnicích) z edice k poctě Karla IV. z čejkovských Templářských sklepů. Je to úplně kousací víno. Má výraznou vůni s tóny vanilky a žlutého zahradního ovoce. Chuť má plnou a krémovitou s lehkým dotekem dubového dřeva. 

Nejlepší kolekci do soutěže už pošesté v sedmi letech přihlásil Volařík. Jeho nejvýše ohodnoceným vínem byl Hibernal, který je výjimečný především extrémní aromatikou přezrálého grepu a výbušnou kyselinkou, jež maskuje vyšší extrakt vína.

My ve Víno-klubu jsme vám sestavili speciální zvýhodněnou kolekci best of... Král vín 2016, v níž najdete 3 vína s Velkou zlatou medailí a 3 vína zlatomedailovitá. 

Poznámka: Soutěž rozlišuje Zlatou medaili a Velkou zlatou medaili. Vína, jež obdrží Velkou zlatou medaili, musí být ohodnocena 90 a více body, v letošním ročníku toto ocenění získalo pouze 16 vín. Na Zlatou medaili je potřeba 87 a více bodů.

Žádné komentáře: