MADEIRA (JEN 19 % ALK.!) - víno s historicky nejzajímavější historií
Kromě jiných příkoří postihla naši zemi přísná prohibice. Množí se nám dotazy na to, jak prohibice ovlivnila prodej vína. Odpovídám kafomlýnkovitě, že nijak, že naši zákazníci u nás kupují víno stejně jako před prohibicí a že jediné, co nás postihlo, bylo vynucené systémové vypnutí oblíbených švýcarských destilátů, italských a francouzských pálenek, koňaků, armaňaků a skotských jednosudových whisek. Jako prohibiční perličku jsem uváděla fakt, že Madeiru jsme vypnout nemuseli, protože obsahuje jen 19% alk.
Když jsem se ponořila do historie madeirských vín, vyprovokována rodinnou degustací, zjistila jsem, že víno z Madeiry stálo u několika historických milníků. Sehrálo například významnou roli v cestě za americkou nezávislostí. Už v roce 1768 (tedy 5 let před Boston Tea Party) vyprovokovalo zabavení lodi Liberty se 3150 galony Madeiry nepokoje mezi bostonským lidem. O 8 let později se Madeirou zapíjela Deklarace nezávislosti USA, protože byla oblíbeným pitím Thomase Jeffersona.
Ruská revoluce (1905) a Americká prohibice (1920 - 33) však měla na Madeiru zničující vliv a došlo téměř k jejímu zániku. Révu na terasách tak vystřídala cukrová třtina.
Proto si myslíme, že si MADEIRA právem zaslouží být vyhlášena naším ANTI-prohibičním vínem.
V těchto podmínkách vznikala spíše kyselejší vína, která se na lodích používala ponejvíce jako závaží. V kritických chvílích tato vína pomáhala mořeplavcům přečkat kurděje. Plavbu kolem rovníku by ale tato vína nepřežila, proto se do nich na konzervaci přidával čistý destilát z hroznů nebo cukrové třtiny. Z anonymního zdroje pochází příběh, ve kterém se vezla zásilka madeirských vín čínskému kupci, který mezitím zemřel. Vína proto dovezli zpět a až v tu chvíli vinaři zjistili, že jsou vína daleko lepší než před vyplutím. Snažili se proto proces zrání přizpůsobit pobytu vín na lodi.
Spočívalo to v postupném zahřívání sudů (simulace rovníkových teplot), díky kterému vína rychleji zrála, a kývání se sudy (simulace vln), díky kterým vína lehce zoxidovala. Tento proces byl náročný a nákladný, proto si různá vinařství našla své způsoby vyzrávání. Např. první rok nechávájí sudy na patře hned pod střechou, pater je tam celkem pět. Další rok se sudy posunou o patro níže a pod střechu se zase dostane nejmladší víno.
Vzorky pro praktická cvičení si můžete vybírat na adrese: www.vino-klub.cz/madeira.
Máme 3-leté, 5-leté a 10-leté kousky. Rozdělují se na suché (dry), polosuché (medium dry), polosladké (medium rich) a sladké (sweet). To vše naleznete v titulku zboží a na etiketě. Když je víno vyrobeno minimálně z 85 % ušlechtilé (bílé) odrůdy, může to být uvedeno na etiketě. Malmsey (Malvasia) je nejslavnější a nejsladší, Bual je polosladký,Verdelho je polosuché a Sercial je nejsušší. Odrůdová vína ale musí zrát minimálně 10 let a musí se zahřívat přirozenou cestou a jen v sudech. Když není odrůda uvedena, tak je to většinou vyrobeno z červených hroznů odrůdy Tinta Negra Mole.
Madeiru uchovávejte ve stoje (tedy ty lahve) v 18 a více °C. Po otevření vydrží dlouho neměnná, klidně rok a více. Používejte ji jako aperitiv nebo digestiv. Chladí se jen suché verze, které jsou osvěžujícím letním pitím.
Pokud nám to babí léto a prohibice vydrží, můžeme si připíjet kvalitními a silnějšími kousky, a můžeme se těšit na to, že nás čeká, bráno historickou paralelou s madeirskými milníky, ekonomický rozkvět. Dávám tomu rok, maximálně dva ;-)
Žádné komentáře:
Okomentovat