neděle 23. září 2012

DETAILNÍ - PROGRAM ZÁJEZDU: VÍNO A HRADY V LANGUEDOCU

6-denní eno-gastronomický poznávací výlet (2. ročník)
do vinařského kraje: Languedoc-Roussillon
středa 26. září - pondělí 1. října 2012

PROGRAM:

1. den (středa 26.9.)

13:10 odlet z Prahy do Toulouse. Na letišti bude čekat autobus s řidičem, který nás odveze do jednoho z nejzachovalejších středověkých pevnostních měst v celé Evropě – Carcassonne.
V 19:00 večeře v místní restauraci Le Bloc G (viz www.bloc-g.com) s víny ze Chateau de Karantes (viz www.karantes.com) z vinařského kraje La Clape, jednoho z krajů regionu Languedoc, který byl nominován na tzv. Grand Cru du Languedoc. Kromě jiného ochutnáme vínko, které letos získalo prestižní cenu Decanteru jako nejlepší víno regionu Languedoc-Roussillon – Regional Trophy.
Po večeři ubytování ve starém vinném sklepě přebudovaném na luxusní hotel – Riberach (viz www.riberach.com).

2. den (čtvrtek 27.9.)

Po snídani vylezeme na ruiny katarského hradu Quéribus, ze kterého budeme mít za dobrého počasí krásný výhled na Pyreneje.
Oběd v místní restauraci Le Pichenouille, jednotlivé chody budou doprovázet vínka Serrelongue (viz www.serrelongue.com). Vinařství i restaurace se nachází ve vesničce Maury, která je proslulá vynikajícími přírodně sladkými víny. Domaine Serrelongue má rozlohu jen 6 ha a produkuje něco málo přes 10 tisíc lahví ročně, ale vína sympatického Juliena Fournier mají pevné místo v naší nabídce.

Po obědě nás čeká degustace vín v moderním vinařství Mont Tauch ve vesnici Tuchan z vinařského
kraje Fitou, který se v roce 1948 stal prvním krajem v regionu L-R oprávněným používat známku o původu AOC (dnes AOP).

Večeře v Riberachu.

3. den (pátek 28.9.)

Po snídani výlet do nejjižnějšího cípu regionu L-R a buď výstup přes údolí Coume del Mas na strážní věž Madeloc nebo jen procházka vinicemi zařazenými na seznam kulturních památek UNESCO, které proslavily tisíce kilometrů důmyslně vybudovaných kamenných zídek v příkrých stráních. Stejný název jako údolí nese vinařství, jehož vína najdete v nejprestižnějších francouzských restauracích včetně těch, které získaly až tři michelinské hvězdičky (viz www.coumedelmas.com). Tyto vína nás budou provázet během oběda v restauraci Le Neptune (viz www.leneptune-collioure.com) s krásným výhledem na starobylý kouzelný přístav Collioure s úzkými uličkami plnými barev, květin a malebných zákoutí.
Když počasí dovolí, odpoledne si zaplaveme ve středozemním moři.

Večeře v Riberachu.

4. den (sobota 29.9.)




Kdo nezavítá během návštěvy Francie na místní tradiční trhy, jako by tam nebyl. Je to jediné místo, kde najdete přátelskou, bodrou, srdečnou a přirozenou atmosféru trhovců s čerstvými rybami a plody moře, ovocem, zeleninou, sýry, olivami, šunkou, plísňovými klobáskami, domácím chlebem, vínem, lanýži… Sobotní trhy se konají ve středověkém městečku Céret.
Koho trhy nebaví, může navštívit Muzeum moderních umění a obdivovat díla největších umělců 20. století: Picasso, Braque, Gris, Soutine, Chagall, Herbin, Matisse, Masson, Miró, Tàpies, Viallat, Toni Grand... Pablo Picasso a Georges Braque ve městě několik let před první světovou válkou žili a tvořili (viz www.musee-ceret.com).

Oběd v Auberge de Nidolères - vyhlášené malebné hospůdce zaměřené na katalánskou kuchyni. Tu řídí Martine Escudié a její speciality bude osobně snoubit se svými víny její manžel Pierre. Máte se na co těšit, když každý rok získá alespoň jedno Pierrovo vínko minimálně 90 bodů od renomovaných hodnotitelů. Jedno z jeho vín - La Raphaelle 2006 – bylo v roce 2009 vybráno restaurací El Bulli, která dlouhodobě kralovala žebříčku Michelin i dalším prestižním výběrům. Stejné víno zařadil jeden z nejlepších sommeliérů na světě - Andreas Larsson - mezi 100 nej vín světa. Souznění koncentrovaných, kořenitých a minerálních vín s pevnou strukturou a katalánských lahůdek připravovaných podle starých a osvědčených receptů – to je životní filozofie manželů Escudié (viz www.domainedenidoleres.com).

Odpolední program závisí na počasí. Totiž degustaci svých vín nám přislíbil vinař ze sousední vesničky Passa, ovšem zatím nemůže slíbit, že na nás bude mít čas, když koncem příštího týden bude finišovat sklizeň hroznů…

V 18:30, před večeří, je naplánována krátka prohlídka vinařství Riberach, po které bude následovat snoubení vín Riberach s uměním šéfkuchaře Laurenta Lemal.

5. den (neděle 30.9.)

Po snídani nás v 10:00 odveze autobus na prohlídku královského města Perpignan. První zmínky o tomto městě pocházejí z roku 927. Brzy se stal Perpignan hlavním městem hrabství Roussillon. Když král aragonský a hrabě barcelonský Jakub I založil roku 1276 království mallorské, stal se Perpignan hlavním městem vnitrozemských území nového státu. Následující úspěšná desetiletí jsou považována za zlatou dobu v historii tohoto města.
V roce 1344 Petr IV. připojil Mallorské království znovu k Aragonii a Perpignan znovu přejalo hrabství barcelonské. Roku 1463 na město zaútočil a posléze ho pokořil francouzský král Ludvík XI: a již o deset let později byli Francouzi nuceni krutě potlačit povstání proti jejich vládě. To se jim po dlouhém obléhání podařilo. Roku 1493 se město vrátilo znovu pod aragonskou korunu, francouzský král Karel VIII. si tímto darem Ferdinandovi II. Aragonskému chtěl ponechat volné ruce, aby mohl podniknout svou invazi do Itálie.
Znovu oblehnut a zabrán Francouzi během třicetileté války v září 1642 byl Perpignan uznán Pyrenejskou smlouvou (1659) jako součást Francouzského království.
Z historických památek bude určitě stát za pozornost katedrála sv. Jana Křtitele, která byla dokončena v roce 1509, a královský palác králů z Mallorky pocházející ze 13. století.

Oběd v jednání.

Po obědě návštěva vesničky Castelnou se zámkem z 10. století, který shlíží na vesničku z vrcholu kopce. Navštívit můžete také věž Castelnou z 13. století a kostelík Sainte Marie del Mercadal z 12. století. Vesnička byla ve středověku centrem vikomství de Vallespir, dnes patří mezi nejkrásnější vesnice celé Francie (viz www.castelnou.com).
Večeře v místní restauraci L’Hostal proslavené tzv. cargolade – šneky na grilu (viz www.restaurant-roussillon.com).

6. den (pondělí 1.10.)

Někteří z vás budou pařit celou noc, někdo si na pár hodin zdřímne. Autobus bude přistaven v smrtelných 5:15 aby nás odvezl do Toulouse na letadlo domů…
Přílet do Prahy 12:35.
Už teď se těšíme. Fotky z cesty budeme zveřejňovat na našem facebooku - www.facebook.com/vinoklub.

Žádné komentáře: