čtvrtek 25. února 2010

VÍNO-DNE: Pinot blanc výběr z hroznů 2007 / Spielberg, řada Austerlitz

Včera nad Vancouverem dvakrát mohutně (a vítězně!) zařval český lev – poprvé když naši štafetoví běžci získali bronz, a podruhé když Martina Sáblíková „vyrychlobruslila“ své druhé zlato. Gratulujeme! :-) A jak o sobě dávají vědět naši vinařští lvi ze Salonu vín České republiky pro rok 2010?
V obrovské konkurenci 520 přihlášených vín uspělo i sedm Rulandských bílých, z nichž jedno vám dnes představíme jako VÍNO-DNE – je to krásné bílé víno z archlebovského vinařství Spielberg.
Rulandské bílé neboli Pinot blanc ve výběru z hroznů 2007 vás ve skleničce potěší optimistickou zlatožlutou barvou. Ve vůni rozpoznáte výrazné aroma citrusů a přezrálých hrušek, které lehce doplňují jemné tóny vanilky a opečeného bílého chleba. Chuť je plná, viskózní, obsah kyselin (7 g/l) a zbytkového cukru (1,9 g/l) je v příjemné harmonii.
Sklepmistr Spielbergu Petr Vydařilý při výrobě tohoto Pinotu blanc použil metody částečné fermentace a batonáže (ležení na jemných kalech) v barikových sudech z francouzského dubu, které daly vínu výjimečný rozměr. Hodí se jak k přímé konzumaci, tak k dalšímu zrání v lahvi.
Řada Austerlitz (nazvaná podle nedalekého Slavkova proslaveného bitvou tří císařů) je řada prémiových bílých vín vinařství Spielberg. Pinot blanc výběr z hroznů 2007 získal ocenění nejen v letošním Salonu vín, ale také stříbrné medaile na AWC Vienna, Muvině v Prešově a Vinu Ljubljana ve Slovinsku. 
A dovolím si připomenout, že ještě během dneška si můžete za zvýhodněnou cenu objednat krabici Lvi Salonu vín 2010, kde „dnešní“ Rulandu doplňuje dalších pět výjimečných vín.

Žádné komentáře: