pátek 26. února 2010

VÍNO-DNE: Aurelius pozdní sběr 2008 / Vinařství Krist

Konec týdne si žádá protažení mozkových závitů – a tak jsem si pro vás připravila zase jeden test, tentokrát se zaměříme na odrůdu Aurelius.
Odrůda Aurelius je:
a) Modrá moštová odrůda, velice stará, vyšlechtěná na příkaz římského císaře Marka Aurelia, po němž nese jméno.
b) Bílá moštová odrůda, jejíž kořeny můžeme najít v JZD Slušovice. Odrůdu vyšlechtili pracovníci tohoto „socialistického zázraku“ a pojmenovali podle nové funkce sálového počítače Automatické regulování listovních úschov.
c) Bílá moštová odrůda z křížení odrůd Neuburské a Ryzlink rýnský ze šlechtitelské stanice Perná u Mikulova. Vyšlechtil ji ing. Josef Veverka a do Státní odrůdové knihy byla zapsána v roce 1983.
Věřím, že jste všichni uhádli, správná odpověď se skrývá pod písmenem c). Aurelius je výjimečná, ale bohužel velmi málo rozšířená a nedoceněná odrůda. Obvykle poskytuje plná kvalitní vína, aroma mívá po Ryzlinku rýnském, chuť bývá kořenitá. Aurelius se výborně hodí k delší archivaci.
V Salonu vín České republiky 2010 je Aurelius zastoupen třemi vzorky. Jako VÍNO-DNE vám přiblížíme Aurelius v pozdním sběru 2008 od Tomáše Krista. Barvu můžeme charakterizovat jako zelenožlutou se zelenkavými okraji. Nos potěší příjemná vůně se sladkými tóny zralých meruněk, medu a citronové kůry. Vůni kopíruje chuť, již doplňuje tropické ovoce a vyrovnaná kyselinka.
Kristův Aurelius pozdní sběr 2008 můžete koupit jen a pouze u nás, od zítřka i ve Valticích v Salonu vín, ale zatím nikde jinde. Navíc jako VÍNO-DNE může být vaše za příjemných 199 Kč (platí do 27. 2. do 15 hodin, poté za 229 korun).

Žádné komentáře: