pátek 5. února 2010

VÍNO-DNE: Paves červený barrique 2006 / Vinohradníctvo Pavelka–Sobolič (dnes pouze za 429 Kč)


V pátek se podíváme k našim východním sousedům, na Slovensko, do Malokarpatské oblasti, kde se víno pěstuje více než tři tisíce let. A představíme si víno, které pila britská královna Alžběta II. při své historicky první návštěvě Slovenska v roce 2008 nebo slovenský prezident Ivan Gašparovič při své inauguraci.

Ve vinařství Milana Pavelky a Milana Soboliče se nám věnoval sám Milan Pavelka, který do seriálu „Vinaři vybírají“ zvolil své nejlepší a nejmilejší víno: červené cuvée s názvem Paves z roku 2006, které zrálo v barikových sudech.

Vinohradníctvo Pavelka–Sobolič (VPS) bylo založeno v roce 1995. Dnes pěstují víno na 50 hektarech, odrůdovou skladbu tvoří Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Rulandské bílé, z modrých odrůd pak Frankovka, Cabernet Sauvignon a méně známý Neronet – a páteční VÍNO-DNE je právě kupáží těchto tří modrých odrůd.

Inženýr Milan Pavelka byl vůbec prvním vinařem na Slovensku, který vyrobil červené cuvée. Při kupáži postupuje podobně jako při výrobě parfémů: hlavou je Cabernet Sauvignon, základ tvoří Frankovka a srdcem je nenápadný, ale spolehlivý Neronet. Vše v takovém poměru, aby víno mělo lahodnou chuť, nevtíravost a příjemnou barvu. Ve vůni ucítíte bobulové ovoce, plnou chuť „zařídilo“ zrání v barikových sudech.

Dopřejte si něco výjimečného, vyzkoušejte víno královen a prezidentů :-)
Červený Paves 2006 běžně prodáváme za 479 korun, jako VÍNO-DNE může být vaše jen za 429 Kč (platí do 6. února do 15 hodin).

Žádné komentáře: