neděle 7. února 2010

VÍNO-TÝDNE: 6 nejprodávanějších v týdnu 1.–7. 2.


Radek, jak možná pravidelní čtenáři našich newsletterů vědí, pochází ze západních Čech. A jako dítko pubertou zasažené se nespokojil s hity Michala Davida a Standy Hložka, ale každý pátek pilně ladil bavorskou rozhlasovou stanici Bayern 3 a poslouchal žebříček nejprodávanějších hitů u našich západních sousedů. Bude jeho dcera se stejným zápalem číst o nedělích rubriku VÍNO-TÝDNE, tak jako Radek věnoval páteční večery rádiovému pořadu Schlager der Woche? A jaké jsou šlágry prvního únorového týdne ve Víno-klubu?

1. místo – Müller Thurgau 2007 pozdní sběr / Mikrosvín, řada Flower line
Toto suché bílé víno jsme vám představili v našich Vínovinách 21. ledna. Müller Thurgau 2007 pozdní sběr je víno svěží a lehké, ve vůni kořenitě ovocné, v chuti objevíte slanost s černým rybízem, v dochuti pak vyzrálou medovost. S 86 body získalo titul šampiona soutěže Prague Wine Trophy, i proto jsme jej zařadili do krabice Best of… Galadegustace 2010.


2. místo – Fragolino / Rocca dei Forti
Druhou pozici si z minulého týdne udrželo staré známé, ovšem stále stejně dobré perlivé Fragolino s chutí jahod. Zvláště dámy jej uvítají jako sladký aperitiv, proto jsme Fragolino vložili do krabice Valentýn – pro ni. Podávejte řádně vychlazené!


3. místo – Reserva 2007 / Château de Nages
Minulý týden se v žebříčku neobjevilo žádné tiché červené víno, tentokrát zde máme dva zástupce. Francouzské cuvée (95 % Syrah, 5 % Mourvedre) z údolí Rhôny voní po šťavnatých ostružinách, rybízu a moruších se špetkou lékořice a koření, v chuti je plné a sametové. 88 bodů z Wine Spectatoru a Veroničino z nejoblíbenějších :-)


4. místo – Chardonnay pozdní sběr 2008 / Réva Rakvice, řada Královna Kateřina
Minulý týden páté, tentokrát čtvrté. A kde se vzalo označení Královna Kateřina? Vína z této řady zrají v lahvích v pavlovském sklepě, odkud si dle legendy odebírala víno polská královna Kateřina. Toto polosuché bílé Chardonnay si můžete koupit třeba v krabici Best of… 2009.


5. místo – Carménère 2008 / La Minga
Krásná plná chuť s jemnými taniny a příjemnou kyselinkou, prostě ideální červené víno. Odrůda Carménère byla – naštěstí – znovuobjevena před 15 lety v Chile (více si můžete přečíst v článku Ztráty a nálezy chilského vinařství v lednových Vínovinách) a kromě výborné chuti vás okouzlí nádhernou rubínovou barvou a vůní zralého červeného ovoce, papriky, čokolády a pepře. Znáte už naši krabici Perličky z And?


6. místo – Tramín červený výběr z hroznů 2008 / Réva Rakvice, řada Královna Kateřina
Polosladké bílé víno, plné a kulaté. Ve vůni ucítíte růže v medu, v chuti najdete typickou odrůdovou kořenitost. Upečte si něco sladkého nebo rozkrojte sýr s modrou plísní – tento tramín ve výběru z hroznů bude ideálním doprovodem.


Hromnice za námi, Valentýn před námi. Jak bude vypadat další únorový týden? Uhájí Fragolino druhé místo? Zůstanou v top 6 tichá červená vína? Co budete číst příští neděli večer? ;-) Úspěšný týden a na shledanou!

Žádné komentáře: