úterý 6. října 2009

Jak jsme pili nejlepší portské na světě


CO JE PORTSKÉ?

Nejdříve bych měla vysvětlit, jak to v Portugalsku s "portským" vínem funguje. V kostce - vyrábí se z červených odrůd hroznů, které rostou na kopcí sklánějících se k řece Douro. Proces výroby je obohacen o vínovici, kterou zastaví přirozené kvašení, ve víně tak zůstane vyšší zbytek cukru a docílí se vyšší obsah alkoholu - 19 - 20% obj. Vznikne tak nádherné, plné a nasládlé víno, které se používá jako aperitiv nebo jako dezert.


TYPY PORTSKÉHO

Portské dostanete v několika typech. Nejběžnější jsou základní RUBY a TAWNY (leží déle na sudu). Vinařství si následně dělají různé kupáže - 6 grapes, Quinta Malvedos (z jedné vinice), 10 - 40 roční kupáže. Jen v těch nejlepších ročnících dělají tzv. Vintage Port, které 2 roky zraje v sudech a následně od 7 let výš pokračuje zráním v lahvi.


ROČNÍK 2007 - VÝJIMEČNÝ

A tak se v roce 2007 přihodilo, že to byl opět výjimečný ročník. Takový se vyskytne jen párkrát za 100 let. (Výborné ročníky byly: 1908, 1927, 1945, 1948, 1963, 1970, 2000 a 2003) Obecně se za ročníky století považují roky 1948 a 2000. TO PLATILO POUZE DO ROKU 2007.

AŽ 99 BODŮ OD WINE SPECTATOR

Odborníci se shodují, po degustacích čerstvě nalahvovaného "mladého (jinak dvouletého) porta", že Graham´s 2007 předčí úžasný ročník 2000. Wine Spectator mu ústy Jamese Sucklinga udělil vůbec nejvyšší hodnocení ze všech vzorků ročníku 2007. Známka se bude pohybovat mezi 96 - 99 body (přesné bodové ohodnocení se stanoví po přechutnání v lahvi, zatím se degustovalo víno ze sudů).


VÍNO JAKO INVESTICE

Systém prodeje těchto výjimečných vín je podobný jako např. v Bordeaux - pomocí metody en primeur. Do konce roku si tedy můžete víno zakoupit za cenu, která přímo nereflektuje očekávání vinaře, ale pokryje jeho nákaldy. Lahev Graham´s Vintage Port 2007 tak nyní zakoupíte za 1590 Kč. Nákup je možný do konce roku 2009. Následně se víno uloží a opět se na trh dostane za 5 let, kdy se bude prodávat za tržní ceny.

Pro porovnání vývoje cen, stejné víno ročníku 2000 se nyní prodává za 3070 Kč a ročníku 2003 za 3270 Kč, i když en primeur cena byla u všech 3 ročníků téměř shodná - 1500 Kč.


JAK CHUTNÁ - SKVĚLE!!! - VČERA JSME HO CHUTNALI :-)

Jak lahodí oku: má plnou a intenzivní, neprůhlednou purpurovou červeň
Jak lahodí nosu: je elegantní, má bohaté florální aroma fialek a eukalyptu
Jak lahodí puse: chuť je velmi plná, atraktivní (rozmačkané vyzrálé ostružiny)


JAK VYDRŽÍ?

Po otevření by mělo být zkonzumováno jako běžné červené víno. S vakuovým uzávěrem bych si ho troufla skladovat v ledničce i týden. Nicméně, odborníci říkají, že je škoda ho pít hned (i když je to mňamka). Mělo by se nechat minimálně 5 let odležet, ideálně pak 7 let, a užít si jeho kvality v rozkvětu. Pokud to ovšem vydržíte Vy :-)


Žádné komentáře: