pátek 25. září 2009

VÍNO-DNE: Brunello di Montalcino - Vigna Pianrosso od Ciacci Piccolomini d´Aragona


Toto úžasné Brunello ze známého toskánského vinařství Ciacci Piccolomini d´Aragona jsme měli možnost ochutnat při včerejší večeři s vinařem. (který se sice z důvodu jediného možného termínu sběru hroznů z večeře omluvil, ale poslal adekvátní náhradu - exportní manažerku a vlastního kuchaře, který večeři připravoval z pravých toskánských surovin)
Brunello 2004 z vinice Pianrosso jsme snoubili s tradičním toskánským jídlem - PEPOSO. Pepe je italsky pepř, tak si dovedete představit, jak to chutnalo. Ale to si jen myslíte! Vynásobte svou představu 100x. Skvělé hovězí bylo naloženo 24 hod v tomto Brunellu - na 1 kg masa se použil 1 l Brunella, 20 dkg černého pepře a 25 dkg česneku. Ještě teď mě z toho pálí oči. Ale toto vzácné a silné víno z odrůdy Sangiovese "nabroušené" maso krásně "uhladilo" a celkový zážitek byl skvělým gurmánským požitkem :-)
Ne nadarmo se Brunello z Vigna Pianrosso pyšní vysokým bodovými ohodnoceními: 94 bodů od Roberta Parkera a 92 bodů z Wine Spectatoru!!!
Skvělé pepřovo-česnekové hovězí bylo 24 hodin naloženo v brunellu. 
Z dalších vín mě zaujalo krásně pitelné Rosso di Montalcino, ale hlavně ATEO (20% Sangiovese, 40% Merlot, 40% Cabernet Sauvginon). Vinař ho poprvé vyrobil ve špatném ročníku pro Sangiovese (tedy pro Brunello), protože nechtěl snižovat laťku svého brunellového standardu. Vědomě se tak nazval ATEISTOU - tedy bezvěrcem, který si v srdci Toskánska dovolil udělat "bordeaux" kupáž (místo 100% Sangiovese v Brunellu). Víno ATEO se proslavilo a od té doby jej vyrábí každý rok :-)
Dalším "překvápkem" byl FABIUS aneb toskánský Shiraz!!!, který má sladké tříslovinky a který jsme při večeři snoubili s hořko-čokoládovým sufflé. Přibližování se sladkých třísel a hořké čokolády bylo velmi vzrušující :-)

Žádné komentáře: