Víno je velmi osvěžující, živé a suché, krásně naperlené tlakem 2,5 atmosfér. Jemná ovocná vůně je, jak je u perlivých vín typické, velmi decentní. Stejně tak i perlení je velmi jemné a nabízí suchou, ale pikantní dochuť. Ke svěžesti vína jistě přispívá dostatek kyselinky, kterou získalo díky (z italského pohledu :) severnější poloze oblasti Veneto (Benátsko).
Pro samotné vychutnání si tohoto vína určitě myslete na ideální teplotu ke konzumaci kolem 7 °C. Víno byste měli mezi naléváním uchovávat v lednici nebo v naší chladicí tašce. Ideálně byste mohli používat namrazené sklenice. S ledem buďte prosím opatrní, protože hrubý povrch ledových kostek přispěje k rychlejšímu uvolňování bublinek.
Vinné sklepy Maršovice se nacházejí na samém okraji znojemské vinařské oblasti
v malebné pahorkaté krajině. Vinařství založili vlastní švagři Václav Tropp a Eduard Novotný, kteří chtěli obnovit vinařskou tradici v Maršovicích. Společně obhospodařují 35 hektarů vinic. Na vápenito-jílovém podloží Brněnského masívu se skvěle daří plným červeným vínům a ovocnějším bílým odrůdám.
Jejich Cabernet Sauvignon 2016 byl pro nás velmi příjemným překvapením. Má jiskrnou, sytě růžovou barvu. Ze skleničky vám zavoní velmi intenzivní angrešt a rybíz, který je ovšem po chvíli vystřídán tóny kopřiv a černým bezem v závěru. Kdybyste si k tomuto vínu přivoněli naslepo, patrně byste hádali spíše bílý Sauvignon než ten růžový, který pochází z modrých hroznů. V chuti poznáte červené bobulovité ovoce: lesní jahůdky a rybíz, černé třešně a jemný náznak přezrálé papriky.
Víno je plné, olejnaté, a budete ho mít plnou pusu. Přesto není těžké a příjemně se pije samotné. Díky jeho husté konzistenci a vyššímu alkoholu (12,5 %) se bude krásně snoubit s pálivější jídly. Představuji si ho k indickému kuřecímu kari. Mňam! Do současných tropických veder si můžete připravit vyletněnou variantu tohoto vína. Cabernet si z třetinky zřeďte perlivou neochucenou minerálkou. Popíjet se dá i s ledem nebo mraženým ovocem. Mými favority jsou bobulky mraženého rybízu, lesní jahůdky a maliny.
Víno intenzivní zlatavé barvy mi velmi důvěrně připomíná Tramín z Alto Adige v tradičním suchém a zemitém vydání. (Proč jsou Tramíny z Alto Adige tak boží se dozvíte ZDE.)
Tento argentinský Torrontes voní podobně jako hrst natrhaných růžových plátků, možná doplněný o květy lípy a jasmínu. Jistě vás překvapí, že podobnou chuť růží najdete i po napití. Chuť je dále doplněna sušenou kůrou citrusů a broskví. Víno je suché, ale velmi plné, trochu olejnaté. Dochuť je extrémně dlouhá a ... opět... "tramínová".
Toto víno je, myslíme, povinný studijní kousek. Stejně jako je pro Argentinu typický červený Malbec, tak Torrotes je typický argentinský zástupce bílých odrůd. |
Žádné komentáře:
Okomentovat