čtvrtek 27. července 2017

Elena Walch - revolucionářka v oblasti Alto Adige

Dominantou městečka Tramín je místní
gotický kostel.
Reportáž z naší březnové návštěvy ve vinařství Elena Walch
TRAMÍN, Alto Adige, Itálie 16. 3. 2017 - Když jsme kolem čtvrté hodiny odpolední dorazili do městečka Tramín, bylo překrásné počasí. Ve vzduchu se vznášely první známky probouzejícího se jara. Rozlehlá zahrada kolem vinařství Eleny Walch kvetla a ptáci zpívali.



Životní cesta Eleny Walch, jedné z nejznámějších severoitalských vinařek by, co se romantiky týče, možná předčila i klasickou vánoční Popelku. Elena se narodila v Miláně, které se nachází 385 kilometrů od jejího současného bydliště v Tramínu. Vystudovala architekturu a v Miláně si založila i svou kancelář. Elenin životní příběh vypráví o tom, jak se z mladé architektky se slibně nastartovanou kariérou stala vinařka.


Elena měla jako správná Italka k vínu blízko už od malička. Jako studentka ráda cestovala po vinařských krajích, a skrze architekturu, víno a gastronomii poznávala místní kulturu. Cílem jednoho z výletů byla piktoreskní severoitalská oblast Alto Adige, zvaná těž Südtirol, která se v mnohém vymyká zaběhlým italským zvyklostem ve vnitrozemí.

Ve vinařství se snoubí modernost...
Alto Adige je nádherné ledovcové údolí obklopené horskými velikány, které se pyšní titulem třetího nejteplejšího místa v celé Itálii. Zatímco v Tramínu všechno kvete a pučí, o pár set metrů výše a pár kilometrů dále, v údolí Val di Fimme, se skvěle lyžuje. Alto-Adige je jednoduše oblast plná protikladů.


Víno se zde pěstuje v nadmořské výšce 250 - 600 m.n.m. Průměrné letní teploty zde dosahují až 23°C. Díky velkým teplotním rozdílům v závislosti na nadmořské výšce vinice a také díky rozdílům mezi denními a nočními teplotami jsou zdejší vína krásně aromatická s velmi  pěknou svěží kyselinkou.


Vzhledem k historii oblasti a faktu, že zde 62 % obyvatel hovoří německy, se zde po rakouském vzoru pěstují především jednoodrůdová vína. Přes 60 % vinic je osázeno bílými odrůdami. Nejrozšířenější jsou zde odrůdy z burgundské rodiny Pinot bianco (Rulandské bílé), u nás tak populární Pinot Grigio (Rulandské šedé) a Chardonnay. Pro naše koštování je samozřejmě nejdůležitější původní místní odrůda Tramín, zejména ten, který pochází ze stejnojmenného malebného městečka Tramín. Skvělé jsou i místní Sauvignony a Müllery.


Z červených odrůd jsou pro tuto oblast nejdůležitější odrůdy Pinot noir (Rulandské modré), Cabernet Sauvignon a Lagrein, což je původní místní odrůda, která dává temně fialová a hutně tříslovinová vína. Na zašlou slávu místní odrůdy Schiava (v překladu otrokyně), kterou zde bylo v minulosti osázeno přes 85 % vinic, vzpomínají již jen místní staříčci, kteří ji rádi denně popíjejí, protože je příjemně lehká a pitelná. My ji zde ale také rádi pijem. Třeba k plněnému artyčoku. Svým stylem nám připomíná vína z odrůdy Modrý Portugal, jen jsou trochu světlejší, protože Schiava má velmi tenkou slupku a tak dává vínu do vínku jen pramálo barviva.
S tradicí...


Ještě bych chtěla zmínit další dvě zajímavosti o odrůdě Schiava, než se dostanu zpět k naší Eleně Walch. Kousek od vesnice Tramín, ve vesnici Kaltern, Schiavu na lístku místních restaurací či barů nenajdete. Zde ji prezentují jen pod apelačním názvem - Kalterersee - podle jména zdejšího (a také nejteplejšího alpského) jezera. Schiava a Ryzlink rýnský jsou rodiče u nás tak oblíbené aromatické a kořenité odrůdy Kerner.


Když přijedete do Alto Adige, máte pocit, že kolem vás jsou pouze jablka, hory a sem tam vinice. Na celkové vinařské produkci Itálie se oblast Alto Adige podílí jen z 5 %, ovšem drží rekord v počtu vyprodukovaných apelačních vín, kterých zde dělají až 97 %.
V nižších a rovinatých polohách se místo hroznů pěstují jablka, pro která jsou zde optimální podmínky. Malé dřevěné budky s nápisem mele (= jablka) minete každý půlkilometr, není se proto čemu divit, že tamější produkce jablek zastává 1/10 z celé Evropské unie.


Ale zpátky k Eleně! Ta se totiž zamilovala nejen do přenádherného Alto Adige, ale také do Wernera - majitele vinařství Wilhelm Walch. Díky němu se jí život obrátil vzhůru nohama a Elena se neváhala přestěhovat za Wernerem do Tramínu. Elena jeho rodinné vinařství zmodernizovala, zásadně změnila odrůdovou skladbu vinic a výrobní proces.


Historická degustační místnost 
Po Elenině příchodu vypukla v celé oblasti Alto Adige vinařská revoluce. Elena, moderní dívka z velkoměsta, přinesla do tradiční a uzavřené společnosti sedláků šmrnc a odvahu. Pomohla tak nejen svému manželovi Wernerovi, ale i celé společnosti změnit konzervativní způsob myšlení. Namísto všudy-vysazované červené Schiavy nasadila nové, moderní a světové bílé odrůdy - jako je Chardonnay a Sauvignon. I na výrobu bílých vín začala používat dřevěné sudy. Soustředila se hlavně na využití potenciálu viničních tratí jakými jsou Castel Ringberg či Kastelaz. Ženská ruka dala vínům jemnost a čistotu. Aby se oddělilo tradiční od nového, rodinné vinařství se rozdělilo na dvě značky: na vinařství Elena Walch a vinařství Wilhelm Walch.


Elena se k vínům staví jako ke své milované architektuře. Zakládá si na čistotě, eleganci, preciznosti a detailech. Základním kamenem pro její vína jsou dvě vinice: nám už známá vinice Castel Ringberg a vinice Castelanz.


Když jsme Elenino vinařství navštívili v rámci našeho každoročního Lyžovínování v Tramínu, nestačili jsme se divit. Už na první pohled bylo jasné, že se Eleně podařilo dokonale sladit tradici s moderností. Z obrovské místnosti plné nerezových tanků, tak dokonale čistých, že se to ve vinařské branži jen tak nevidí, nás dlouhá chodba a desítky schodů zavedly až k historickému jádru vinařství, kde jsme objevili místnost plnou obrovský starých sudů s ručně vyřezávanými vinařskými motivy. Už od počátku vinařství Wilhelm Walch se totiž dodržuje tradice, při které se ke kulatým narozeninám vinařství vyrobil sud, který byl poté věnován muži, jenž byl pro vinařství nepostradatelný. Rodová linie ovšem bude pokračovat po přeslici, Elena vede totiž vinařství společně se svými dvěma dcerami - Julií a Karolie. Doufáme, že i Elena získá v nejbližších letech svůj vlastní sud, protože si ho rozhodně zaslouží!
Největší sud ve vlastnictví rodiny Walch


Během naší návštěvy jsme měli nesmírné štěstí, že se nás ujala právě sympatická Julia, která hýřila energií, a o ochutnávaném víně by nám dokázala vyprávět celé hodiny. Bohužel jsme byli limitováni časem :-(


Vinařství Elena Walch má tři řady vín: základní (Alto Adige DOC), řadu Selezione (Vigna Castel Ringberg a Vigna Kastelaz) a nejprestižnější bílé je v řadě Beyond the Clouds, která vás opravdu nenechá při zemi.


Favoritem naší ochutnávky bylo skoro jednohlasně zvoleno krásně ovocné Cardellino. Jedná se o Chardonnay, které je pojmenováno po pestrobarevném ptáčkovi stehlíkovi, který prý často sedal na vinici a zobal hrozny Chardonnay. 15 % tohoto Chardonnay kvasilo na dřevě, díky čemuž je víno krémovitější s lehkým dotekem vanilky.


Podle Julie je jejich nejoblíbenějším červeným víno zvané Kermess, cuvée odrůd Merlot, Lagrein, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot a Syrah. Název vína je odvozen z francouzštiny a v Alto Adige se používá jako označení pro rodinné sešlosti a párty. A tak se také na všech rodinných oslavách popíjí!


U Eleny nám moc chutnalo!
Elena hodně svých vín prezentuje jako tzv. food wine, tedy vína, která se dokonale snoubí s určitým pokrmem. Výjimkou nebyl ani Lagrein s tóny bílého pepře, který nám Julie doporučila speciálně ke steakům s pepřovou omáčkou a rozmarýnovými brambory.


A to nejlepší na konec. Můj oblíbený, krásně slaďoučký Tramín s tóny liči a růže, u něhož jsem věděla, že to bude láska na první čuchnutí! Není divu, že po Tramínech z Alto Adige je na celém světě největší poptávka.


Zřejmě vám celou dobu vrtá hlavou, jestli rozdělení firem ustálo i manželství Eleny a Wernera. Nezklamu vás! Elena s Wermerem jsou stále manželé a mají spolu dvě skvělé dcery - Julii a Karoline, které Elena už od dětství vede k lásce k vínu a nyní jí ve firmě i pomáhají. My se pak můžeme jenom těšit, jaká kouzla nám předvedou, až úplně převezmou otěže od maminky. Určitě o nich ještě hodně uslyšíme a uvidíme, jestli si od tatínka zaslouží svůj velký vyřezávaný sud.

Překrásná noční Itálie

Ledovcové údolí Alto Adige svírají horské velikány

Žádné komentáře: