čtvrtek 28. července 2016

REPREZENTACE ČR - nejlepší moravská vína na světové úrovni

Poslední dobou se nám množí zadání na sestavení kolekce "toho nejlepšího z Moravy" nebo "představení našich vín pro cizince". Ta nejlepší vína máme samozřejmě pořád v hlavě, protože prostě nejlepší polohy a nejlepší sklepmistři vykazují konstantní kvalitu. Toto však zároveň bývá i kamenem úrazu, protože po velkou část roku bývají tato vína vyprodaná...

Jak ale nejlépe představit naše vinařské snažení cizincům z vinorodých krajů, když se celková rozloha vinic v ČR rovná rozloze jednoho z mnoha výběhů pro divočáky v jihofrancouzském Languedocu? Odpovědí je důraz na krajové speciality nebo na odrůdy, které zná. Většinou se soustředím na suchá bílá vína, na kterých můžu ukázat naši světově nejširší odrůdovou různorodost. Červená jsou pak pro pokročilé, čímž vůbec neříkám, že nemají šanci, jen se musí lépe vybírat s ohledem na znalost degustujícího publika...

PROTOŽE: 
Když dáte moselskému Němci ochutnat moravské bílé víno a když pozná, že to není Ryzlink rýnský, tak pořád tipuje, že je to Sauvignon, protože ten je taky svěží a někdy o něm slyšel. Američani zase čekají, že Chardonnay bude na sudu a Ryzlink bude sladký. Francouzi vůbec nechápou naše vysoké kyselinky a zbytek světa ve vínu nedává zbytkový cukr.

PROTO:
Sestavili jsme proto prezentační a reprezentační kolekci suchých moravských bílých vín nazvanou jednoduše:

REPREZENTACE... ČR

RE-prezentaci zahajuji naší vlajkovou odrůdou, kterou v této kvalitě neumí vyrobit nikde jinde na světě. Jedná se samozřejmě o Ryzlink vlašský z vápencového podloží pálavských vrchů, a to přímo z nejvýše položené, nejslavnější a prostě naší nejlepší viniční trati - Perná, Železná. Takové naše Grand Cru. Díky tomuto vínu získáte u publika respekt, smažete nálepku bramborářského kraje, a uvidíte, jak Vás (resp. vína) budou hltat dál ;-)



Rozlehlé pálavské vinohrady se ponořily do tmy,
ze které vykukovala jen bílá věžička pavlovského kostelíka. 


Dalším zásahem na komoru je náš "Bumerang", tedy exkluzivní Veltlín z nejvyšší produktové řady Nového Vinařství. Ta se sice jmenuje Petanque, ale my jí říkáme Bumerang, protože každý, kdo ho okusí, se vrací pro další lahve. Pokud máte silnou vůli, tak je více než vhodný na archivaci. My mu taky říkáme "Nejlepší moravské Wachau", což je pro cizince ještě uchopitelnější. Nemá ani gram zbytkového cukru a nádherně širokou chuť.



Porovnáváme lahve: kilogramový petanque oproti normální lahvi vína

Ach, jak krásně vypadá naše reprezentační kolekce 


Ještě míň cukru má omedailovaný Volaříkův Sauvignon 2015. Ptáte se, jak je to možné? Petanque Veltlín má 0,9 gramů zbytkového cukru a tento Sauvignon má dokonce jen 0,4 gramů! (Ideální víno na hubnutí ;-) Vyznačuje se výraznou a typickou aromatikou s tóny listů černého rybízu a angreštu. Byl nejlepším Sauvignonem na letošních Valtických vinných trzích, kde se pravidelně porovnává domácí elita. Vzhledem k tomu, že získal 91 bodů, se pyšní Velkou zlatou medailí!

Domácí reprezentaci burgundských odrůd zahajujeme elegantním a uleženým Rulandským bílým alias Pinotem blanc. Je nádherný, plný a strukturovaný. Byl právem vybrán mezi 100 nejlepších vín do aktuálního Salonu vín ČR. V sobotu si tam Veronika z Víno-klubu prochutnala všechna bílá vína a tento Pinot blanc v něm jednoznačně kvalitativně ční.

Dalším vínem z burgundské rodiny je Hortovo Chardonnay. Je to úplně jiné víno, než na co jsou ve světě v této odrůdě zvyklí. Hort říká, že "rok 2015 byl rokem Chardonnay", což sám dokazuje. Tímto plným ovocným Chardonnay cizincům určitě vyrazíte dech, už i pohledem na skleněnou zátku, která odkazuje na věhlas českého sklářského řemesla.

Závěr vždy patří aromatičtějším vínům. Jako nejlepšího reprezentanta jsme vybrali skvělý Tramín z BMVinařství, který by se určitě hrdě popasoval s jakýmkoliv suchým alsaským Tramínem. Kromě slaných rozinkových bábovek z mandlové mouky ho podávejte třeba i k asijské kuchyni. 

Žádné komentáře: