čtvrtek 28. července 2016

6 ZLATÝCH ROSÉ ZE SOUTĚŽE PRAGUE WINE TROPHY

Na letní teploty je ideální růžové víno. Velmi dobře se totiž pije s ledem nebo mraženým ovocem. Obzvláště v letošním roce jsme měli velké štěstí, protože ve druhém kole soutěže Prague Wine Trophy získalo 16 vín z našeho portfolia některé z ocenění! Italské Rosé z vinařství Feudo Maccari má dokonce titul regionálního šampiona, dvanáct růžových má zlatou a tři stříbrnou medaili. A když se nám tak krásně sešly letní teploty s oceněními z Prague Wine Trophy, rozhodli jsme se vám z oceněných vín sestavit kolekci.... 6 ZLATÝCH ROSÉ

Vysoko se nám se svými růžovkami (podle předpokladů) umístil Hort i Stávek. Hortův merlot i Stávkova frankovka mají shodně 88 bodů. To, že mají obě vína i stejně číslo šarže 12/15 je už jen taková zmrzlá třešnička ve skleničce růžového.


Zmrzlé ovoce s Roséčkem = delikátní kombinace 

První vlaštovkou ročníku 2015 z vinařství Reisten je tradičně růžové Clarissimo (87 bodů) - cuvée odrůd Merlot a Pinot Noir, kterým se skvěle daří na pálavském vápencovém podloží. Reisten s Clarissimem vyhrávat umí. Jednou se mu podařilo vyhrát Test MFDnes a to byl fičák. 

Odrůda Cabernet Moravia (86 bodů) je jako stvořená na výrobu rosé v teplých ročnících. Šťavnatě ovocnou chuť v ní krásně doplňuje svěží, odrůdově typický, zelený tón, který mi připomíná chuť máty. Krásně se to letos Mikrosvínu povedlo.  

Nejlepším italským růžovým v soutěži Prague Wine Trophy 2016 je rosé z odrůdy Nero d´Avola (87 bodů) z našeho oblíbeného a úspěšného sicilského vinařství Feudo Maccari. Zaslouženě získalo titul Šampiona - Prague Regional Champion. Velmi šťavnaté a svěží růžové s tóny zralých třešní a hrušek.

Novinkou v našem portfoliu je další ikonický kousek od Gipsy Wines, jak jsme slibovali, Le Petite Mort (86 bodů). Je to zároveň jediné růžové víno ročníku 2014 v naší kolekci, které si to ale fakt zaslouží. Dá se totiž pít i nevychlazené a stále si pochutnáte. Je v něm krásně skloubena ovocnost jihofrancouzské odrůdy Cinsault a kořenitá síla odrůdy Syrah. Voní po třešních a marcipánu. Chuť má díky znatelným tříslovinkám plnou a díky ovocným tónům třešní a červeného rybízu i nádherně šťavnatou. Jsou v ní patrné tóny jihofrancouzské buše (zejména jalovec) a slanost solných květů z Camarque.  

Žádné komentáře: