Cava je španělské šumivé víno, které se vyrábí, stejně jako šampaňské, tradiční metodou druhotného kvašení v lahvi.
Několik desítek let staré sklepy. |
http://www.vino-klub.cz/codorniu-cava-mediterrania.htm |
- Xarel-lo dělá charakter, aroma a tělo
- Macabeo přidává svěžest a ovocnou příchuť
- Parellada důležitá pro pověstnou eleganci
Parellada je ovšem velice náchylná k plísním, a proto se v poslední době nahrazuje odrůdou Chardonnay. Někteří vinaři ale vyrábějí CAVU i s odrůdou Pinot Noir, aby se více přiblížili jazýčkům milovníků francouzského šampaňského ;-) Hrozny jednotlivých odrůd jsou zpracovávány odděleně. Nejlepší degustátoři a enologové je poté vzájemně míchají, aby vždy vytvořili výjimečnou CAVU.
Věděli jste, že...?
CAVA znamená ve španělštině vinný sklep, je to podobné i anglickému cave, které se překládá jako jeskyně nebo sklep.
Vinařství Codorníu je NEJstarší, NEJslavnější a až do dnešní doby i NEJvětším producentem bílého šumivého vína CAVA. (V roce 1897 ustanovila královna Marie Kristýna Rakouská Codorníu jako dvorního dodavatele vín na královský dvůr. Vinařství po ní z vděčnosti pojmenovalo jedno ze svých vín - CAVA Reina Maria Cristina Blanc de Noirs.)
Oblast San Sadurni je celá obklopena vinicemi. Vpravo nahoře se nachází vinařství Codorníu. |
CAVU doporučujeme podávat vychlazenou, nejlépe na 6°C, servírovanou v úzkých skleničkách, aby bublinky nevyprchaly zbytečně rychle. Díky svěžesti a nízkému alkoholu se dá příjemně popíjet jako aperitiv.
Anna de Codorníu se "svými" víny. |
Z portfolia vinařství Codorníu vám nabízíme:
- CAVA Vintage brut (brut = suché)
- CAVA Vintage brut rosé
- CAVA Mediterrania - ideální k popíjení na lodi
Žádné komentáře:
Okomentovat