Na svátek Sv. Martina se kromě Svatomartinských koláčků a nebo švestkového koláče s drobenkou tradičně pečou i Svatomartinské rohlíčky. U nás tradici rohlíčků drží babička. Tak Vám zde píšu její recept, abyste si je ještě stihli udělat.
Ingredience:
500 g hladké mouky
250 g másla
80 g kvasnic
1 celé vejce
2,5 dl mléka
špetka soli
7 kostek cukru
Zásobu úplně čerstvých článků najdete v nových Vínovinách
Postup:
1/ Tuk s vajíčkem utřeme.
2/ Z vlažného mléka, cukru a kvasnic necháme vzejít kvásek.
3/ Do kvásku přidáme prosátou mouku a utřenou vaječnou směs.
4/ Vypracujeme lehce lepivé těsto.
5/ Těsto rozdělíme na 8 dílů a každý díl vyválíme do kruhového tvaru (jako koláč nebo pizzu).
6/ Každý kruh rozdělíme rádýlkem na 8 dílů - trojúhelníčků (jako pizzu).
7/ Na každý díl dáme náplň dle chuti. Může být tvarohová, povidlová nebo maková.
8/ Náplň naneseme na nejširší část trojúhelníčku a zamotáme to do rohlíčku směrem k nejužší části a vytvarujeme rohlíček ve tvaru podkovy, která symbolicky připomíná podkovu koně svatého Martina.
9/ Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C cca 30 min do zlatova.
10/ Po upečení obalujeme ještě teplé rohlíčky v moučkovém cukru.
Dobrou chuť! Už se jich nemůžu dočkat :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat