Mému bratránkovi Jirkovi (z vinařství Šilinek) vděčím za to, že jsem loni i letos za svůj svařák sbírala samou chválu :-) Základem je nejen dobré víno, (jak červené, tak bílé), ale i vývar z koření. Zde se dělá nejvíc chyb! Lidé do horkého vína koření jen namočí a vyluhují. To je málo! Musí se udělat vývar se zkaramelizovaným cukrem. A zapoměňte na instantní směsi na svařák, vždyť to koření taj krásně vypadá :-)
Bratránek Jirka mi dělal recept na 20L, to když jsme vařili svařák ve skladě. Proto jsem ho musela proporcionálně upravit na 2 sedmičky!
Postup (na 1,5L vína):
- do silonové ponožky vložíte 8 hřebíčků (zahradnických), 3 celé skořice, 3 hvězdičky badyánové
- cca 2 - 3 deci vody přivedete k varu v kastrolu (klidně ji můžete dost vyvařit)
- do vařící vody nasypete 150 g cukru nebo lépe medu a necháte lehce zkaramelizovat
- následně vložíte ponožku s kořením a 15 min vaříte
- vývar dolijte dvěma lahvemi vína (nám se nejlépe osvědčilo ovocné a levné Beaujolais 2009) a jen ho ohřejte s vývarem z koření
- jakmile uvidíte pěnu, tak stáhnout teplotu a můžete podávat
Když si svůj svařák budete chtít vylepšit, můžete si jej přisladit (nebo přimedovat) dle vlastní chuti. Já jsem zkoušela přidat bílý guatemalský rum a aspoň to mělo grády! Tuzemák, amaretto nebo obojí dohromady zas krásně v hrníčku zavoní (až nohy zabrní :-). Svařák s rumem a amarettem podávají v Imperiálu jako "Krambabuli". Po dvou hrníčkách byl den o něco krásnější :-))
Ať se Vám dílo povede a přečkáme tu chumelenici!!!
Veronika z Víno-klubu
Postup (na 1,5L vína):
- do silonové ponožky vložíte 8 hřebíčků (zahradnických), 3 celé skořice, 3 hvězdičky badyánové
- cca 2 - 3 deci vody přivedete k varu v kastrolu (klidně ji můžete dost vyvařit)
- do vařící vody nasypete 150 g cukru nebo lépe medu a necháte lehce zkaramelizovat
- následně vložíte ponožku s kořením a 15 min vaříte
- vývar dolijte dvěma lahvemi vína (nám se nejlépe osvědčilo ovocné a levné Beaujolais 2009) a jen ho ohřejte s vývarem z koření
- jakmile uvidíte pěnu, tak stáhnout teplotu a můžete podávat
Když si svůj svařák budete chtít vylepšit, můžete si jej přisladit (nebo přimedovat) dle vlastní chuti. Já jsem zkoušela přidat bílý guatemalský rum a aspoň to mělo grády! Tuzemák, amaretto nebo obojí dohromady zas krásně v hrníčku zavoní (až nohy zabrní :-). Svařák s rumem a amarettem podávají v Imperiálu jako "Krambabuli". Po dvou hrníčkách byl den o něco krásnější :-))
Ať se Vám dílo povede a přečkáme tu chumelenici!!!
Veronika z Víno-klubu
2 komentáře:
Teda recept je fajn, ale pro úplnost bych dodala, že tu ponožku nesmíte mít 3 dny na sobě jako já, jinak to bude mít takovou zvláštní pachuť. Naštěstí si toho nikdo nevšiml přes ten hřebíček a skořici.
Moc sem se zasmal!! :D
Omlouvam se, recept na svarak vyborny!!!
Okomentovat