středa 30. listopadu 2011

Recept na nejlepší VÁNOČNÍ SVAŘÁK

Poradíme Vám, jak udělat zaručeně nejlepší zimní pití na světě.

Mému bratránkovi Jirkovi (z vinařství Šilinek) vděčím za to, že jsem loni i letos za svůj svařák sbírala samou chválu :-) Základem je nejen dobré víno, (jak červené, tak bílé), ale i vývar z koření. Zde se dělá nejvíc chyb! Lidé do horkého vína koření jen namočí a vyluhují. To je málo! Musí se udělat vývar se zkaramelizovaným cukrem. A zapoměňte na instantní směsi na svařák, vždyť to koření taj krásně vypadá :-)
Bratránek Jirka mi dělal recept na 20L, to když jsme vařili svařák ve skladě. Proto jsem ho musela proporcionálně upravit na 2 sedmičky!
Postup (na 1,5L vína):
- do silonové ponožky vložíte 8 hřebíčků (zahradnických), 3 celé skořice, 3 hvězdičky badyánové
- cca 2 - 3 deci vody přivedete k varu v kastrolu (klidně ji můžete dost vyvařit)
- do vařící vody nasypete 150 g cukru nebo lépe medu a necháte lehce zkaramelizovat
- následně vložíte ponožku s kořením a 15 min vaříte
- vývar dolijte dvěma lahvemi vína (nám se nejlépe osvědčilo ovocné a levné Beaujolais 2009) a jen ho ohřejte s vývarem z koření
- jakmile uvidíte pěnu, tak stáhnout teplotu a můžete podávat
Když si svůj svařák budete chtít vylepšit, můžete si jej přisladit (nebo přimedovat) dle vlastní chuti. Já jsem zkoušela přidat bílý guatemalský rum a aspoň to mělo grády! Tuzemák, amaretto nebo obojí dohromady zas krásně v hrníčku zavoní (až nohy zabrní :-). Svařák s rumem a amarettem podávají v Imperiálu jako "Krambabuli". Po dvou hrníčkách byl den o něco krásnější :-))
Ať se Vám dílo povede a přečkáme tu chumelenici!!!
Veronika z Víno-klubu

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Teda recept je fajn, ale pro úplnost bych dodala, že tu ponožku nesmíte mít 3 dny na sobě jako já, jinak to bude mít takovou zvláštní pachuť. Naštěstí si toho nikdo nevšiml přes ten hřebíček a skořici.

Anonymní řekl(a)...

Moc sem se zasmal!! :D

Omlouvam se, recept na svarak vyborny!!!