pátek 22. ledna 2010

VÍNO-DNE: Cavaliere 2003 Toscana IGT / Michele Satta


Dnes mají všichni milovníci vína malý svátek – slavnostní galadegustací v Břevnovském klášteře vyvrcholí Prague Wine Week. Celý týden jsme vám představovali šampiony soutěže Prague Wine Trophy, které dnes budete moci na Břevnově ochutnat – a dnešek zakončíme speciálním vínem pro náročné :-)

S 90 body získalo titul šampiona červené toskánské víno Cavaliere z roku 2001 vinaře Michele Satty. To už tento Ital bohužel nenabízí, takže jsme se rozhodli představit vám jeho bratříčka, tutéž odrůdu mladší o tři roky.

Michele Satta je sympatický Ital, který se svou ženou, pěti dcerami a synem pěstují a vyrábějí víno v toskánském městečku Castagneto Carducci poblíž Livorna. Cavaliere 2003 Toscana IGT je vyrobeno z tradiční toskánské odrůdy Sangiovese (proto nese přídomek Toscana IGT, tedy Indicazione Geografica Tipica, typické regionální, v tomto případě toskánské, víno).

Hrozny odrůdy Sangiovese se sklízí na sklonku září, odstopkují se a v otevřených dřevěných kádích se nechají nakvášet po dvacet dnů, každý den se ručně promíchávají. Poté se víno vylisuje a přečerpá do barikových sudů, kde 12 měsíců odpočívá. Po roce se nefiltrované nalahvuje a další rok zraje v lahvi.

Michele Satta využívá klasických prověřených přírodních postupů, přičemž usiluje o maximální výraz vína. Cavaliere 2003 má krásnou zářivou rubínově červenou barvu, intenzivní ovocité aroma s tóny sušených švestek, višní a fialek, se stopami vanilky a kakaa, postupně se objeví i tóny tabáku, kůže, borovice. Bohatou a plnou chuť doprovází jemné taniny. Výtečně se hodí ke šťavnatému masu a zvěřině.

Cavaliere 2003 je velmi elegantní víno, které Robert Parker ocenil 89 body. Ve světě se prodává za 75 eur, my vám jej nabízíme za 1 800 korun, dnes, jako VÍNO-DNE, za 1 700 Kč! (Tato cena platí do zítřka 23. 1. do 14 hod.)

Žádné komentáře: