pátek 27. listopadu 2015

KLUB-VÍNO - Cuvée 366

Začátkem letošního března nám zavolal Jirka Hort, že jestli si chceme namíchat vlastní červené cuvée, o kterém jsme spolu několikrát hovořili, je na to nejvyšší a nejlepší čas tak, abychom ho měli na Vánoce. Vyjeli jsme tedy s pár vínomilnými zákazníky do Hortova dobšického sklepa (u Znojma), kde jsme se nejdříve posilnili vynikajícím dančím gulášem a pak jsme se vrhli na spoustu červených vzorků z tanků i sudů, abychom co nejlépe zhmotnili (nebo spíše zkapalnili ;-) naši představu o první červené verzi KLUB-VÍNA.

Míchání červeného cuvée pro nás bylo obrovským zážitkem!

Na naše první červené KLUB-VÍNO jsme si vybrali "surovinu" od Jirky Horta, který se už před několika lety rozhodl, že si svá červená bude vyrábět ve Francii. Spolupracuje tam s francouzským vinařem Tierrym Tastym z Corbieres - jedné z nejlepších apelací Languedocu. Zajímavostí je, že teplota vína, které si převáží z Francie do Čech, se po dlouhé cestě zvýší jen o jeden stupeň Celsia.

Ale zpět ke KLUB-VÍNU. Naším cílem bylo vyrobit plné víno, ovocně sametové chuti s kořenitějšími a teplejšími tříslovinami. Takový elegantnější a pitelnější Rhona-styl.

Jirka nás při míchání skvěle vedl, abychom nemíchali jabka s hruškama a udrželi výrobní cenu vína v únosných mezích ;-) Ochutnali jsme celkem 10 druhů vín z tanků i ze sudů, a to i v různých kupážích odrůd, ze kterých jsme pak v odměrných válcích namíchali 7 verzí našeho cuvée.
Největším překvapením pro Veroniků z Víno-klubu bylo zjištění, jak moc může ovlivnit finální chuť vína, když tam přidáte o procento víc výrazného vína, než jeho celková struktura unese. Se 2 % doplňujícího vína byl výsledek téměř nepitelný, protože se ve víně obě chutě popraly. Ovšem pouhé 1 % celek příjemně dokořenilo tak, jak jsme si na začátku naplánovali.

Jak jsme míchali?

Nejdříve jsme ochutnali 10 typů vín, ze kterých jsme připravili 8 verzí cuvée.

V1/ 70 % tank 16 + 30 % tank 25
V2/ 90 % tank 16 + 10 % tank 23
V3/ 80 % tank 16 + 15 % tank 25 + 5 % tank 23
V4/ 84 % tank 16 + 16 % tank 25
V5/ 80 % tank 16 + 20 % tank 26 (...bylo moc ovocné)
V6/ 80 % tank 16 + 16 % tank 25 + 4 % sud 13 (...bylo tam moc dřeva)
V7/ 80 % tank 16 + 16 % tank 25 + 4 % tank 10 (...bylo moc kořenité)
V8/ 82% tank 16 + 16 % tank 25 + 2 % tank 10 (...bylo hned SUPER!)


VÝSLEDNÁ ANALYTIKA - CUVÉE 366:
13,5 % alkoholu, 0,5 g/l zbytkového cukru, 4,9 g/l kyselin

Proč se naše KLUB-VÍNO jmenuje CUVÉE 366?

Inu, mohlo se jmenovat TANK 16, ze kterého pochází 82% "základ" vína. To nám ale přišlo vtipné jenom chvíli po výsledném míchání a zřejmě na to měl vliv alkohol obsažený v naší krvi.

Název CUVÉE 366 vychází z podílů jednotlivých složek KLUB-VÍNA, jehož recepturu jsme si tím dobře zapamatovali:

300 ml z tanku 16 - 60 % Merlot, 30 % Syrah, 10 % Marselan (vše ročník 2012)
60 ml z tanku 25 - 60 % Syrah, 40 % Grenache (90 % ročník 2012, 10 % ročník 2011)
6 ml z tanku 10 - 60 % Syrah, 40 % Grenache (vše ročník 2011)

Celkem 366 ml => Cuvée 366

Přišlo nám to příhodné i kvůli tomu, že příští rok je přestupný, má tedy 366 dní, a my jsme si dali za cíl vyrobit červené víno na každý den ;-)

V limitované edici KLUB-VÍNO bylo vyrobeno 1501 lahví. Každá má číslovaný korek. Své číslo se tak dozvíte až po otevření lahve. Jestli najdete č. 1, dejte nám vědět ;-)

Chtěli bychom moc poděkovat Jirkovi Hortovi za to, že nám zprostředkoval tento životní zážitek, že s námi měl nekonečnou trpělivost s laděním všech detailů, ale hlavně za finální výsledek, na který jsme moc pyšní.





  

Žádné komentáře: