pátek 6. září 2013

Světová Grenache

Mezinárodní den Grenache, jedné z nejvýznamnějších a nejrozšířenějších červených odrůd na světě, se letos slaví 20. září. Slavná vinařská publicistka Jancis Robinson o této odrůdě napsala, že: "Grenache je aktuálně nejzářivější hvězdou na světovém odrůdovém nebi". Pojďme se jí tedy podívat na kořínek.

Odrůda Grenache je čtvrtou nejrozšířenější červenou odrůdou na světě. Hodí se do horkých, suchých a návětrných oblastí, zraje sice dlouho, ale zato dobře a nemá ostré třísloviny. Těšit se proto můžete na plná, tělnatá a na alkohol bohatá vínka, která jsou zároveň ovocná a sametová.

Tato odrůda pochází ze Španělska z oblasti Aragonie, kde je dostatečně horké podnebí, aby hrozny pěkně vyzrály, a odkud se rozšířila do oblastí, které Aragonie v minulosti ovládala, včetně italské Sardinie a jihofrancouzského Roussillonu.

GRENACHE - GARNACHA – CANNONAU - ALICANTE


ŠPANĚLSKO: Priorat – Grenache s prioritou

Ve Španělsku se odrůda nazývá Garnacha [garnača]. Zde ji ale slávou zastínila odrůda Tempranillo z oblasti Rioja. Garnacha je nyní klíčová pro katalánskou oblast Priorat, kde se jí daří na minerální hnědé břidlici a kde je pěstovaná na extrémně starých keřích.

Priorat je druhou nejdůležitější oblastí v Katalánsku a zároveň jednou z nejmenších DO (španělský ekvivalent francouzského AOC). Proslulost Priorat získal díky vínu Cartoixa Scala Dei Negre, které se vyrábělo právě ze starých keřů Garnachy.

FRANCIE: Jižní údolí Rhony hlásí Grenache 

Odrůdy Grenache aktuálně roste nejvíc ve Francii, je tam také třetí nejpěstovanější odrůdou. Díky schopnosti dobře vyzrávat a díky tomu, že nemá ostré třísloviny, se často používá do kupáží (i velkých vín). Najdete ji ve vínech z údolí řeky Rhony (Cotes du Rhone) včetně slavných Chateauneuf du Pape.

Grenache je také základní odrůdou slavného Tavelu – růžové směsi modrých a několika bílých odrůd, která představuje skvělé ovocité víno. My máme v nabídce mj. Tavel od Pascala Lafonda, Tavel ročníku 2011 byl časopisem Wine Spectator v roce 2012 vyhlášen nejlepším růžovým vínem světa, tento ročník je však už vyprodáno. 
Domaine Lafond Roc-Epine - Tavel - AOC Tavel, 2010, suché
katalogové číslo: LGD.087
369 Kč
                            SARDINIE: Cannonau - nejznámější ostrovní víno

Na Sardinii, která byla historicky (i vinařsky) vystavena španělskému vlivu, se Grenache pěstuje pod jménem Cannonau a zde patří mezi dvě nejrozšířenější místní odrůdy. Zajímavostí je, že se jako jedna z prvních odrůd dostala v 18. století až do Austrálie, kde ji (až) v roce 1960 převálcoval Shiraz.

TOSKÁNSKO: Alicante – Grenache v toskánském superprovedení 

Oficiálně neoficiální informací je, že dokonce tzv. „supertoskánská vína“ své kvalitě vděčí určitému podílu Grenache. A aby toho nebylo málo, odrůdě se v Toskánsku říká Alicante, což opět odkazuje na osudný španělský vliv. Ale to jen tak mezi námi…;)

GRENACHE - bílá i růžová

Mutací z Grenache Noir (červené) vznikla odrůda Grenache Blanc (bílá), která je čtvrtou nejrozšířenější bílou odrůdou ve Francii a která také patří mezi 13 povolených odrůd na výrobu Chateauneuf du Pape. Můj letošní objev je Grenache Gris (šedá), ze které se vyrábí svěží růžové víno cibulové barvy a svěží chutě červeného bobulovitého ovoce.



Žádné komentáře: