čtvrtek 7. března 2013

ODRŮDOVÝ KURZ: koLEKCE č. 3 - CHARDONNAY


Ve třetí koLekci našeho ročního odrůdového kurzu se zaměříme na jednu z nejvýznamnější a nejrozšířenějších světových odrůd – Chardonnay.

Chardonnay pochází z Burgundska, kde vzniklo samovolným křízením Pinotu a Heunische. Má podobné rysy a vlastnosti jako odrůda Pinot blanc (Rulandské bílé), proto byly vzájemně dlouho zaměňovány. Ve Francii je oficiálně oddělili v roce 1896, u nás až v roce 1987, kdy bylo Chardonnay zapsáno do Státní odrůdové knihy. Přestože se ve starých výsadbách vyskytovaly Chardonnay a Rulandské bílé nekontrolovaně vedle sebe, musela být vína prodávána jen jako Rulandské bílé. Odrůda Chardonnay mohla být na lahvi uvedena jen pokud pocházela z nových výsadeb po roce 1987. Před sametovou revolucí jste si tedy možná pochutnávali na Chardonnay, i když na lahvi stálo „Rulandské bílé“.

Chardonnay je velmi tolerantní odrůda, daří se jí na různých typech podloží a v různých klimatických podmínkách. Díky tomu patří mezi nejpěstovanější odrůdy na světě co do počtu oblastí, ve kterých je vysazena. Nejslavnější je v oblasti AOC Chablis, v burgundské oblasti AOC Cote de Beaune, ale i v Champagne. (100% Champagne ze Chardonnay se nazývá Blanc de Blancs). Nejpopulárnější odrůdou byla v 70. a 80. letech 20. století, načež byla pro svou univerzalitu odsuzována odpůrci globalizace z řad konzumentů.
(Toto téma můžeme podrobně probrat v pravidelných konzultačních hodinách).

U nás je aktuálně vysázena na cca 4 % vinic a drží se vysoko na žebříčku nově vysazovaných odrůd, takže její podíl ještě poroste. Je to trendy odrůda, společně s Ryzlinkem rýnským, který ji v prvním desetiletí 21. století sesadil ze světového trůnu, a se Sauvignonem.

CHARDONNAY VE SVĚTĚ


Mnohostrannost Chardonnay vede k jeho širokému využití. Vyrábí se z něj kvalitní tichá a šumivá vína. Je to vhodná odrůda i ke zkrášlování na kvasnicích, v dubových sudech nebo do kupáže s jinými víny, ať už z burgundské rodiny - Pinot blanc či Pinot gris nebo ve světě s odrůdami - Sémillonem či Chenin blanc.

Ve francouzském Chablis se na křídovém podloží vyrábí hodně suchá a minerální vína, která vydrží 8 - 10 let. Z Burgundsku zas ochutnáte plná tělnatá vína, která vznikají ležením na kvasnicích, čímž se jim životnost prodlužuje na 10 - 30 let. V chladnějším podnebí Champagne hrozny Chardonnay tolik nedozrají, takže mají vyšší kyselinku a lehce zelené tóny ve vůni, což je pro výrobu prestižních šumivých vín žádoucí. V Novém světě (USA, Austrálie, Nový Zéland) je zas Chardonnay charakterizováno zráním v dubu (tzn. vanilkovou příchutí). Na rozdíl od elegantního francouzkého dřeva burgundských dubových sudů, je americký dub agresivnější a výraznější. V USA se nebarikové Chardonnay téměř nesežene. V Austrálii zas musí do 10% Chardonnay barikovat vždy, i když se snaží o výrobu lehčího ovocnějšího vína, aby lidi poznali, že je to Chardonnay. Jinak by to považovali za chybu a nedorozumění. Na Novém Zélandě se nebarikované Chardonnay dělá prakticky jen pro evropský trh (na etiketě je označení Unoaked).

CHARDONNAY U NÁS

I když je přílišná odrůdová pestrost našich vinic mnohdy kritizována, existují polohy a vinaři, kteří umí vyrobit Chardonnay světových kvalit. Vzpomeňme na Chardonnay 2004 panenské od Jožky Valihracha, který s ním jako první z ČR zabodoval (získal stříbrnou medaili) na nejslavnější jednoodrůdové soutěži světa - Chardonnay du Monde 2009. Za své Chardonnay 2006 výběr z hroznů získal v roce 2011 zlatou medaili a celkové třetí místo.

Chardonnay je vděčná odrůda, která se dobře kombinuje s jídlem, a je vhodná i k archivaci.

V naší nabídce najdete Chardonnay lehčí i těžší, ovocnější i neutrálnější, sušší i sladší, burgundských i barikových typů. Ze všech Chardonnay můžete vybírat na našem webu: www.vino-klub.cz/chardonnay.

My jsme pro Vás vybrali tato:

KO-LEKCE č. 3 – CHARDONNAY

koLEKCE č. 3 - Chardonnay za 1399 Kč. 

V naší studijní kolekci najdete tři vína suchá (z toho jedno vyrobené v burgundském stylu), jedno polosuché a dvě polosladká (z toho jedno barikované).

Vzorek č. 1 - BMVinařství - Chardonnay 2011 pozdní sběr - Tvrdonice, Nové vinohrady - suché

Praktická cvičení zahajujeme tímto suchým Chardonnay z Tvrdonic (Slovácko), které se vyznačuje vůní tropického ovoce (ananas, žlutý meloun a mango). V chuti to podtrhuje s doplňuje tóny vanilky, skořice a meruňky. Vysloužilo si za to už šest medailí, mimo jiné i stříbrnou z AWC Vienna 2012 a diplom na Valtických vinných trzích 2012.

K doplňkovému studiu doporučujeme: BMVinařství má v nabídce ještě polosuchou šarži tohoto Chardonnay. Chutná skvěle, téměř Rýňákově, s výraznější meruňkou.

Vzorek č. 2 - Hort - Chardonnay 2011 pozdní sběr - Drnholec - suché

Znojemsko nepatří mezi oblasti zaslíbené Chardonnay, proto si Jirka Hort nakupuje hrozny v Drnholci v mikulovské vinařské podoblasti. Je to unikátní Chardonnay. Když bylo mladé, tak v něm byly cítit výrazné kouřové tóny, jako kdyby bylo vyráběno v barikovém sudě. Pochází ale 100% z nerezových tanků a tyto tóny se v něm nyní zcela ztratily. Ve vůni i chuti ucítíte hrušky až hruškový kompot. Prof. Kraus to popisuje jako znak dobře vyzrálých hroznů. Zbytkový cukr 6,6 g/l je zde v přesné harmonii s kyselinkou 6,1 g/l, tak jak to umí jen Jirka Hort.

Vzorek č. 3 - Krásná hora - Chardonnay 2010 - Starý Poddvorov, Krásná hora - suché

Krásná hora je menší vinařství ze Starého Poddvorova, které se soustředí na suchá vína určená k jídlu a delšímu ležení. NENÍ TO KLASICKÉ OBYČEJNÉ Chardonnay. Možná proto bylo nepochopeno a oceněno jen třemi hvězdičkami. V roce 2010 byla velmi nízká úroda, proto je víno hodně koncetrované a minerální. Díky vysoké kyselince bylo půl roku školeno na vlastních kalech, proto má nejmáslovější chuť. Kyselinka mu zas prodlužuje dochuť. 10% vína leželo ve starším barikovém sudu, proto má lehké vanilkové tóny. Má jen 0,3 g cukru na litr, proto je to hodně dietní víno, které má široké uplatnění v gastronomii. Právě tato Chardonka je v hledáčku těch nejprestižnějších domácích restaurací.

Vzorek č. 4 - Zlomek & Vávra - Chardonnay 2011 výběr z hroznů - polosuché

Ve čtvrtém vzorku poznáte, že se nám hladina zbytkového cukru ve víně zvedá. Díky své vyzrálosti (do výběru z hroznů) je i více ovocné - mango, jahůdky a banánová dochuť. Líbila se nám i porotcům soutěže Festwine, kteří jí udělili zlatou medaili.

Vzorek č. 5 - Volařík - Chardonnay 2011 výběr z hroznů - Březí, Liščí vrch - polosladké

Krásně šťavnaté polosladké víno - cca 30 g zbytkového cukru na litr. Chuť je hodně extraktivní, ucítíte v ní šťavnaté ovoce - papaju, mango a trochu banánů, to celé okořeněné lískovým oříškem. Specifikem vín z Liščího vrchu je jistý smrádek při kvašení, ovšem do lahve putuje krásně šťavnaté, jak já říkám "kousací víno".

Vzorek č. 6 - Krist - Chardonnay 2011 pozdní sběr - barrique - polosladké

Chardonnay jinak. Tomáš Krist nechal toto polosladké Chardonnay zrát 4 měsíce v nových francouzských barikových sudech značek BOUTES (díky studenému vypalovaní zachovávají ve víně ovocné chutě) a TONNELLERIES RÉMOND, které jsou prý nejlepší pro burgundská vína (kam Chardonnay patří!) Víno následně zcelil v nezerovém tanku, ve kterém se chuť krásně sjednotila. Nebojte se štiplavých tónů syrových třísek, ale čekejte spíš tóny štrůdlu - pečená jablka, skořici a vanilku.

Polosladké Chardonnay v barikovém podání je spíše raritou, která ale slaví úspěchy i na světové soutěžní scéně a aktuálně je to Tomášovo druhé nejoblíbenější víno na doma (po Rýňáku). Z těch nejdůležitějších úspěchů vypichuji dva: stalo se Šampionem mezinárodní soutěže MUVINA Prešov (garantované OIV) a získalo bronz v londýnském Decanteru. 



DOPLŇKOVÉ SAMOSTUDIUM – VOLNĚ VOLITELNÉ VZORKY
Ve francouzském Chablis se na křídovém podloží vyrábí hodně suchá a minerální vína, která vydrží 8 - 10 let. Ochutnejte:
Lupé Cholet - Chablis 1er Cru Vaillons Chateau de Viviers Domaine Jean Paul &Benoit Droin - Chablis 1er Cru - Montee de Tonnerre 

V Burgundsku se vyrábí plná tělnatá vína, která vznikají ležením na kvasnicích, čímž se jim životnost prodlužuje na 10 - 30 let.
Domaine Francois Carillon - Bourgogne Chardonnay AOC 
Domaine Oliviere Leflaive - Puligny Montrachet AOC 
Domaine Oliviere Leflaive - Chassagne Montrachet AOC 
Domaine Etienne Sauzet - Puligny Montrachet 1er Cru Les Folatieres 

V chladnějším podnebí: 
Domaine Francois Carillon - Bourgogne Chardonnay AOC Domaine Oliviere Leflaive - Puligny Montrachet AOC Domaine Oliviere Leflaive - Chassagne Montrachet AOC Domaine Etienne Sauzet - Puligny Montrachet 1er Cru Les Folatieres 
V chladnějším podnebíDomaine Francois Carillon - Bourgogne Chardonnay AOC Domaine Oliviere Leflaive - Puligny Montrachet AOC Domaine Oliviere Leflaive - Chassagne Montrachet AOC Domaine Etienne Sauzet - Puligny Montrachet 1er Cru Les Folatieres  
V chladnějším podnebí Champagne hrozny Chardonnay tolik nedozrají, takže mají vyšší kyselinku a lehce zelené tóny ve vůni, což je pro výrobu prestižních šumivých vín žádoucí.
Bruno Paillard - Blanc des Blancs Millésimé 1999 
Bruno Paillard - Blanc des Blancs Millésimé 1999 
Bruno Paillard - Blanc des Blancs Millésimé 1999 V Novém světě (USA, Austrálie, Nový Zéland) je Chardonnay charakterizováno zráním v dubu neboli bariku (tzn. vanilkovou nebo kouřovou příchutí). Na rozdíl od elegantního francouzkého dřeva burgundských dubových sudů, je americký dub agresivnější a výraznější. V USA nebarikové Chardonnay skoro nesežene. Ochutnejte klasické barikované: Kendall-Jackson Vintner's Reserve Chardonnay

V Austrálii musí Chardonnay barikovat vždy, i když se snaží o výrobu lehčího ovocnějšího vína, aby lidi poznali, že je to Chardonnay. Jinak by to považovali za problém. Viz - Angove's - Long Row Chardonnay, kde se do bariku dávalo jen 10% z celkového množství vína, aby získalo špětku vanilky. Na Novém Zélandě se nebarikované Chardonnay dělá prakticky jen pro evropský trh - Kim Crawford - Marlborough Chardonnay Unoaked.

Žádné komentáře: