středa 8. srpna 2012

APEROL SPIRTZ - co a jak míchat?


Obliba hořkosladkého pomerančového aperitivu se šíří rychlostí světla, a tak se z prosluněných benátských kavárniček či teras na vrcholcích lyžařských resortů, ať už v Dolomitech nebo v Tyrolsku, dostala i do našich luhů a hájů. Z přiložených fotografií Vám bude rychle zřejmé, jaký vztah k tomuto vysoce elegantnímu a přitom ne tolik alkoholickému nápoji chováme my. Na základě Vašich četných impulsů a proseb jsme Vám sestavili kolekci, díky které si tento drink namícháte i doma. Jediné co budete potřebovat navíc je dostatek ledu.
Sklenice může mít tvar whiskovky, ale musí být větší, aby se Vám tam vše vešlo, nebo jej můžete podávat ve větších sklenicích na víno (na stopce) ve tvaru tulipánu (tedy postupně se zavírající k okraji sklenice). Já preferuji sklenici na víno s brčkem, je to takové elegantní pití :-)

Jak umíchat další skvělý drink z Prosecca - PROTON, úžasně osvěžující kombinaci růžového Prosecca a grepového toniku, najdete v tomto článku.

Co je to APEROL?


Aperol patří mezi nejznámější italské aperitivy. Je to tzv. kořeněný bitter, neboli hořký likér, který se vyznačuje nízkým obsahem alkoholu - pouze 11 %. Má oranžovou barvu a pomerančovou, lehce nahořklou chuť. Vyrábí se z hořce, rebarbory, výtažků z pomerančů a aromatických bylin. Přesný recept je přísně střeženým tajemstvím, které vzniklo v italské rodinné firmě Barbieri už kolem roku 1919. 

Díky své hořké chuti příznivě působí na žaludek, takže se pije před i po jídle. Tento nápoj můžete pít v jakoukoliv denní či noční dobu a v jakémkoliv ročním období, protože, jak zpívá naše oblíbená zpěvačka a zákaznice - Karolína Kamberská: "ty nejlepší věci chutnaj hořkosladce...". Účastníci zájezdu na lyže do Tramínu & Dolomit také mohou potvrdit, že se skvěle pije i na sjezdovce, jak na chuť, tak proti strachu z rychlé jízdy :-) a letní posezení na terase by také bez oranžového drinku nebylo ono...


Aperol v Dolomitech

Co je to APEROL SPRITZ?


Aperol Spritz je střik připravený z likéru Aperol, suchého Prosecca a sody. 


Jak namíchat Aperol Spritz?


Existuje hodně receptů na výrobu tohoto oblíbeného pomerančově-hořkého střiku, vždycky však záleží na Vaší aktuální chuti a síle :-) Tyto suroviny se v daném poměru nalijí do sklenice s ledem a na ozdobu se použije plátek pomeranče. 

Benátčani jej míchají v poměru 1 díl Aperolu, 1 díl Prosecca a 1 díl sody. Campari - výrobce Aperolu - doporučuje ředit 1 díl Aperolu s 1,5 dílem Prosecca a 0,5 dílem sody.

Aperol ve sklenici na stopce


Pokud přijdete na dokonalejší poměry mixu, napište nám to a třeba i vyfoťte, ať máme další inspiraci na testování.





Recepty na nejlepší drinky nejen s Proseccem a mnoho dalších informací ze světa vína najdete na www.vino-klub.cz/vinoviny.

Žádné komentáře: