pondělí 17. září 2012

Světový den Grenache - 21.9.

Blíží se nám Mezinárodní den Grenache, jedné z nejvýznamnějších a nejrozšířenějších červených odrůd na světě. Slavit se letos bude v pátek 21.9., i když my se k tomu v Praze přidáme i ve čtvrtek 20.9.
Grenache - Garnacha - Cannonau










Slavná vinařská publicistka Jancis Robinson o této odrůdě napsala, že: "Grenache je aktuálně nejzářivější hvězdou na světovém odrůdovém nebi". Pojďme se jí tedy podívat na kořínek: viz kolekce SVĚTOVÉ GRENACHE.

GRENACHE - GARNACHA - CANNONAU


Odrůda Grenache je čtvrtou nejrozšířenější červenou odrůdou na světě. Hodí se do horkých, suchých a návětrných oblastí, zraje dlouho, ale zato dobře a nemá ostré třísloviny. Těšte se na plná, ovocná a sametová vínka :-)

Tato odrůda pochází ze Španělska z oblasti Aragonie, odkud se rozšířila do oblastí, které Aragonie v minulosti ovládala, včetně italské Sardinie a jihofrancouzského Roussillonu.

Ve Španělsku se nazývá Garnacha (garnača). Zde ji ale zastínila odrůda Tempranillo (oblast Rioja). Garnacha je nyní klíčová pro oblast Priorat, kde se jí daří na minerální hnědé břidlici a kde je pěstovaná na extrémně starých keřích (viz obrázek).

Grenache je aktuálně nejrozšířenější ve Francii, kde je třetí nejpěstovanější odrůdou. Díky schopnosti dobře vyzrávat a díky tomu, že nemá ostré třísloviny, se často používá do kupáží (i velkých vín). Najdete ji ve vínech z údolí řeky Rhony (Cotes du Rhone) včetně slavných Chateauneuf du Pape.

Na Sardinii se pěstuje pod jménem Cannonau a zde patří mezi dvě nejrozšířenější místní odrůdy. Zajímavostí je, že se jako jedna z prvních odrůd dostala v 18. století až do Austrálie, kde jí (až) v roce 1960 převálcoval Shiraz.

GRENACHE - bílá i růžová


Mutací z Grenache Noir (červené) vznikla Grenache Blanc (bílá), která je čtvrtou nejrozšířenější bílou odrůdou ve Francii a která také patří mezi 13 povolených odrůd na výrobu Chateauneuf du Pape. Můj letošní objev je Grenache Gris (šedá), ze které se vyrábí svěží růžové víno cibulové barvy a svěží chutě červeného bobulovitého ovoce.

Tipy na další vína k ochutnání:


Mimo tuto reprezentativní a průřezovou kolekci Vám doporučujeme ochutnat: 
1. Domaine des Sénéchaux - Chateauneuf-du-Pape Rouge 2006, které je vyrobeno z odrůd: 65% Grenache, 15% Syrah, 15% Mourvèdre, 2,5% Cinsault a 2,5% Counoise. Podle Roberta Parkera je to nejzajímavější víno, které z tohoto vinařství pil. Ocenil ho 90 body ze 100. Zajímavostí je fakt, že vinařství koupil Jean-Michel Cazes, který dříve proslavil vinařství Lynch Bages, Bordeaux - Pauillac.

2. Dezertní víno, portského stylu, Domaine la Pléiade: Les Terrasses Noires 2007 - AOC Maury. Chutná po kandovaném ovoci, fíkách a švestkách. Úplně si jej představuji k předkrmové paštice z kachních jater na fíkách. Musí se ale hodně vychladit. Víno i paštika :-)

3. Coma Vella 2003 - vyšší liga z Prioratu, která má 90/100 bodů z Wine and Spirit. Kromě 20% Garnacha Pais obsahuje i 20% Garnacha Peluda, což je klon, který má "chlupaté" listy, proto se tak i jmenuje. Dále je zde 25% Cabernet Sauvignonu, 20% Carignanu, 10% Syrahu a 5% Merlotu. 

Žádné komentáře: