středa 11. května 2011

Moselské Rýňáčky - rezervujte do 17.5. a archivujte klidně 15+ let

Včera jsme spolu s Antonem a Richardem ochutnali asi 14 moselských Rýňáčků a na základě hlasování degustujících, kterých bylo asi 50, jsme vybrali nejlepší průřezovou kolekci - moselské rýňáčky, kde jsou 2 suché (trocken), 2 polosuché (halbtrocken a feinherb) a 2 sladké (lieblich) Ryzlinky, ročníků 2010 - 2008.

Nejvíc hlasů získalo víno od Antona Maringera z vinice Trittenheimer Apotheke - Riesling Spätlese - trocken (suchý) ročníku 2008. Měl nižší obsah alkoholu než ostatní suché 2009 a 2010 a vyváženější poměr kyselin a cukru. Tento úspěch potvrzuje fakt, že moselské rýňáčky umí dobře zrát v lahvi.


Víno-klub


Bohužel, archivní vína se těžko shání nebo jsou dost drahá. Nejlepším tipem je, nakoupit si rýňáčky jako mladé a nechat si je zestárnout individuálně. Kupte si několik lahví stejného vína, nechte je ležet a ochutnávejte jednu lahev za rok (nebo za půl roku) a sledujte, jak se víno vyvíjí. Při tomto pokusu je nutná velká sebekázeň a disciplína, abyste si je všechny v průběhu archivace nevypili :-)

Ročník 2009 byl nejlepší v posledním desetiletí, takže je na archivaci jako stvořený. Své budoucí archivní skvosty vybírejte na www.vino-klub.cz/mosela.
Jednu archivní raritu pro Vás máme a navíc za skvělou cenu - 269 Kč! Je to Kerner Kabinett z vinice Schweicher Burgmauer z roku 1994. Je to víno, které Anton věnoval své dceři Sabine, která se v letech 1995 - 96 stala princeznou vína. Je tam lehký nádech petrolejíčku, který se pomalu při kroužení sklenicí vydýchává. Chuť je plná tělnatá připomínající zralé kompotovaného ovoce. Tohoto vína je omezený počet, takže pokud Vás zajímá, jak Moseláč stárne, určitě si jej nenechte ujít!

Kromě vín z kolekce Moselské Rýňáčky a archivního Kernera 1994 doporučujeme neminout minimálně další 2 vína, která nám včera takém moc chutnala.
Je to Richardův suchý nový Riesling Spätlese trocken 2010 z vinice Trittenheimer Altärchen, který má na moselské víno neuvěřitelně vysoký obsah alkoholu - 13,5%, ale protože alkohol nese aromatické látky, tak je tento Riesling neuvěřitelný meruňkáč.
Další lahůdkou je Antnonův sladký Riesling Hochgewächs lieblich 2009 z vinice Trittenheimer Altärchen. Přívlastek Hochgewächs víno dostane pouze pokud u státní komise získá minimálně dvojnásobný počet bodů než ostatní Qualitätswein. Je opravdové kousací víno.

Víno-klub
Opět Vám přivezeme milované Moselské Rýňáčky< z vinic na fotografii (vpravo Apotheke, vlevo Altärchen).

LOGISTIKA MOSELSKÝCH RÝŇÁČKŮ - objednávky do 17.5.


Pozor, Vaše objednávky budeme sbírat jen týden - do úterý 17.5. - kdy vína objednáme na Mosele. Přivezeme je následně cca do 25.5. Pokud si do objednávky přidáte i jiná vína, počítejte prosím s tím, že se Vám objednávka zdrží až do expedice Rýňáčků.

PERLIČKA NA ZÁVĚR


Protože nás s Antonem a Richardem seznámil Jožka Valihrach (Vinař roku 2010, 2009 a podle veřejnosti Vinařství roku 2010), tak jsme do degustace zařadili i jednu jeho perličku - nově uvedený suchý Sauvignon šedý 2008, který se pije pouze u nás ve Víno-klubu a ve vybraných vyhlášených restauracích. Na tomto Sauvignonu se naučíte, jak bezpečně poznat charakter odrůdy. Voní jako květy černého rybízu i s jeho mladými zelenými lístečky, utrženými a v ruce rozdrcenými. Všichni, včetně zasloužilých německých vinařů, jsme si na něm moc pochutnali :-)

PŘIPOMENUTÍ


Skvělá vína můžete doplnit mimo jiné i Šampionem Valtických vinných trhů - Vlašákem od Volaříka - u nás za nejlepší cenu, ať už v kolekci Best of... VOLAŘÍK 2010 nebo jako samostatnou lahev. Je ho málo, takže doporučujeme nečekat.

Žádné komentáře: