pondělí 18. ledna 2021

VAŘENÍ S ČERVENÝM VÍNEM - inspirace do vaší kuchyně

Znáte tuto hlášku? "Vždycky vařím s vínem. Občas ho dokonce přidám i do jídla." Tak tou jsme se inspirovali a připravili jsme pro vás tři kolekce VAŘENÍ V KRABICI, abyste si mohli vyzkoušet své kulinářské umění podle vašich chutí. Kdy jindy, když ne teď. Restaurace pouze v omezeném provozu, jejich okénková menu už znáte nazpaměť, vaše oblíbené recepty už jste uvařili stokrát, tak proč nevyzkoušet něco nového? 


A k tomu pro vás máme výzvu. Označte vaše fotky na Instagramu #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail a my je (s vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku odměníme!

Druhou kolekci VAŘENÍ V KRABICI - červená, kterou jsme pro vás připravili, je pro milovníky červeného vína, nebo pro ty kteří jako já v zimě preferují víno červené, a tak si  s ním i rádi zavaří.


Tak si pojďme ukázat, co uvařit s naší červenou krabicí.

Suché víno intenzivní červené barvy s fialovým nádechem. Ve vůni čisté, velmi aromatické, s intenzivními tóny červeného a černého ovoce. Chuť je jemná a hřejivá, ovocná s velmi harmonickou kyselinkou.

Toto víno se velmi dobře hodí ke kozímu sýru, takže si můžete připravit velmi jednoduchou chuťovku nebo to můžete vytunit a udělat si KOZÍ SÝR S VINNÝM ŽELÉ, které povznese sýr do úplně jiných výšin. Co budete potřebovat?

Na čtyři porce si připravte:
200 g čerstvého kozího sýru
čerstvě mletý pepř
špetku dřeně z vanilkového lusku (nemusí být)
špetku sušeného oregana
olivový olej
slané krekry
2 vrchovaté lžíce práškové želatiny 
šťávu z poloviny pomeranče
1 badyán
2 kuličky černého pepře
2 lžíce medu

Želatinu rozmíchejte ve 100 ml vína a nechte 10 minut bobtnat. Mezitím v hrnci zahřívejte zbylé víno s pomerančovou šťávou a kořením až k varu a povařte 10 minut. Vmíchejte med a nabobtnalou želatinu včetně vína. 
Želé rozlijte do silikonových formiček (třeba na čokoládové bonbony) nebo do tvořítek na led, případně do čistých sterilizovaných skleniček 1 cm pod okraj, zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Nechte želé zchladnout a uložte jej do lednice. 
Sýr zlehka opepřete a posypte semínky vanilky nebo oreganem, zakápněte olivovým olejem a podávejte s vinným želé.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Finca El Origen | Malbec Estate - Mendoza, 2019 a pstruh se špenátem a omáčkou z červeného vína



Suché víno tmavě fialové barvy, s jasně červeným odlesky ve sklence. Vyznačuje se vůní zralého černého rybízu a jemných tónů fialek. V ústech má sametové třísloviny a jemné tóny červených bobulí. Sametová, dlouhá dochuť.

K rybám zpravidla podáváme bílé víno, ale kulinářská ikona první republiky Marie Janků-Sandtnerová alias Sandtnerka pošírovala pstruha s vínem červeným. Tato omáčka z červeného vína je výraznější a hodí se k jakékoliv pečené dravé rybě – pstruhovi, candátovi nebo štice. Takže co budete na PSTRUHA SE ŠPENÁTEM A OMÁČKOU Z ČERVENÉHO VÍNA potřebovat?

4 filety pstruha po cca 200 g
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

150 g čerstvého špenátu
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl


1 červená cibule
2 lžíce olivového oleje
1 lžička celého černého pepře
1 lžička medu
3 lístky šalvěje
1 hrst hladkolisté petrželky
sůl, pepř

Filety zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka je osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filety kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí. 
Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
Do omáčky vmíchejte med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sella e Mosca | Cannonau di Sardegna DOC, 2018 a kuře cacciatore



Suché víno má vůni plnou fialek, švestek a vánočního koření. Chuť je jemná, dochuť dlouhá. 

Před více než stoletím se spojili dva dobrodruzi z Piemontu – inženýr Sella a právník Mosca a začali hospodařit na dosud netknuté půdě. Od roku 1899 tak desetiletí po desetiletí postupně oddělovali zem a kámen, aby dali základ jednomu z největších vinařství v Evropě, které je všeobecně považováno za nejdůležitější a nejprestižnější vinařství na Sardinii. V současnosti má tento podnik ve vlastnictví více než 650 hektarů půdy, sídlí v Algheru na severozápadě Sardinie a díky rozmanitým půdním profilům si může dovolit vyrábět pestrou škálu kvalitních vín v rámci apelací Vermentino di Gallura DOCG, Carignano del Sulcis DOC a Alghero DOC.

A k italskému vínu si dáme velmi známý italský recept - KUŘE CACCIATORE. Tohle jídlo budete milovat stejně jako Terky manžel. Kombinace vína, rajčat a oliv je božská.

Na 4 porce si připravte:
1 kg kuřecích stehen nebo paliček
4 bobkové listy
1 snítka čerstvého rozmarýnu 
3 stroužky česneku
3 filátka ančoviček
hrst černých nebo zelených oliv (dejte si jaké máte rádi)
400 g loupaných rajčat v konzervě
hladkou mouku na poprášení
olivový olej
sůl, pepř

Kousky kuřete ochuťte solí a pepřem a dejte je do mísy. Přidejte bobkový list a rozmarýn, rozdrcený česnek a zalijte vínem. Mísu přikryjte a kuře nechte nejlépe přes noc marinovat v ledničce.
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso sceďte, marinádu uchovejte. Kousky masa osušte, poprašte je moukou a přebytek oklepejte. Ohnivzdorný kastrol postavte na střední plamen, vlijte olej a až se rozehřeje, osmažte na něm ze všech stran kousky kuřete a vyjměte je. Do kastrolu vsypte česnek, osmažte ho dozlatova, pak přidejte ančovičky, olivy, rajčata (ty podrťte vařečkou) a vraťte kuře. Vlijte uchovanou marinádu, uveďte do varu, na kuře dejte alobal ve dvojité vrstvě, kastrol přikryjte a vložte do předehřáté trouby.
Duste v troubě asi 1 a půl hodiny. Z povrchu omáčky odstraňte případný přebytečný tuk, omáčku dochuťte solí a pepřem, je-li třeba. Vyjměte bobkové listy a rozmarýn a podávejte.

V každé italské rodině mají svůj recept na přípravu kuřete cacciatore. Někdo dává místo oliv kapary nebo se přidávají houby, ale chuť a vůni tohoto jídla definuje kvalitní víno a dobrá rajčata.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na Veroniky oblíbený recept na HOVĚZÍ LÍČKA NA VÍNĚ S BRAMBOROVOU KAŠÍ budete potřebovat dvě lahve dobrého červeného. V receptu je litr, ale Veronika říká: "Klidně i víc, maso musí být ponořené."

Woodhaven | Zinfandel, 2018 a hovězí líčka na víně s bramborovou kaší


Suché víno tmavě modré barvy. Vůně je plná švestek a třešňových tónů. V chuti cítíme maliny a černý rybíz s pikantními tóny. Sametové třísloviny a dlouhá dochuť.

Ingredience pro 4 - 6 osob:

3 - 4 hovězí líčka (celkem 1–1,2kg)
4 lžíce olivového oleje
1/2 menšího celeru, 4 mrkve a 2 petržele, nakrájené na kostičky
2 cibule, nakrájené nadrobno)'

2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
1 bobkový list, po 5 kuličkách černého pepře a nového koření
1 snítka tymiánu + na ozdobení
1 snítka rozmarýnu
2 lžíce rajského protlaku
700 ml hovězího vývaru
4 lžíce másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
1 lžíce krupicového cukru
12 pěkných středních žampionů
1 lžíce hladkolisté petrželky
                                        sůl, pepř

Hovězí líčka očistěte, osolte a opepřete. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm líčka ze všech stran dohněda. Pak je vyjměte a dejte stranou. Do hrnce nasypte kořenovou zeleninu a osmahněte ji dozlatova. Pak přidejte cibuli a česnek a opékejte dočervena. Přidejte celé divoké koření, tymián, rozmarýn a rajský protlak a míchejte ještě minutu. Zalijte vínem, přiveďte k varu a vařte, až se objem sníží na třetinu; trvá to asi 30 minut.

Vraťte do hrnce opečená líčka a zalijte je vývarem. Přiklopte a dejte dusit do trouby předehřáté na 140°C asi 2 hodiny doměkka. Líčka vyndejte na talíř a omáčku přeceďte přes jemné síto. Dotáhněte solí, pepřem, případně lehounce oslaďte, aby omáčka získala ještě lepší chuť. Těsně před podáváním do horké omáčky zašlehejte 2 lžíce másla.

Na 2 lžících másla zprudka opečte žampiony dozlatova, osolte a opepřete a posypte zbylou nasekanou petrželkou.

Při podávání dejte bramborovou kaši na střed talíře, navrch položte líčko a zlehka přelijte omáčkou. Ozdobte opečenými žampiony a snítkou tymiánu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A co by to bylo za menu bez dezertu. Máme tady HRUŠKY V PORTSKÉM VÍNĚ.

Warre´s | Warrior Ruby Reserve - portské a hrušky v portském víně




Sladké víno tmavě červené barvy, s vůní zralých švestek a třešní. Na patře je komplexní s dlouhou dochutí.

Portské je portugalské fortifikované víno. Vyrábí se z červených odrůd hroznů, které rostou na kopcích sklánějících se k řece Douro (nejvýše položená řeka na Iberském poloostrově, v Portu se vlévá do Atlantského oceánu). Proces výroby je obohacen o vínovici, která zastaví přirozené kvašení, ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr a docílí se také vyššího obsahu alkoholu (19 - 20 % obj.) Vznikne tak nádherné, plné a nasládlé víno, které se používá jako aperitiv nebo jako dezert.

Hrušky v portském víně s pomerančovou omáčkou působí velmi efektně a přitom je jejich příprava velmi jednoduchá, do 20 minut máte tento skvělý dezert na stole. Na čtyři porce budete potřebovat tyto suroviny:

60 ml portského
3 hrušky, oloupané a rozčtvrcené
125 ml pomerančové šťávy
100 ml bílého řeckého nebo jiného hustého jogurtu
1/4 lžičky mleté skořice
4 lžíce třtinového cukru
20 g másla


Dejte do mísy jogurt, skořici a jednu lžíci cukru a dohladka prošlehejte. Do malého kastrolu dejte máslo, 3 lžíce cukru a hrušky. Hrušky ve směsi zahřívejte dvě až tři minuty z každé strany, až budou zlatavé. Přidejte portské, pomerančovou šťávu a vařte pět minut. Při podávání rozdělte hrušky na talíře, polijte šťávou s portským a navrch ozdobte jogurtovou omáčkou.

K hruškám podávejte portské a zbytek si schovejte na příště. Tohle víno se vám nezkazí. Víte, jak vlastně vzniklo? Na začátku 18. století během válek o španělské dědictví, kdy Anglie a Francie stály na znepřátelených stranách, se stal export vína z Francie velmi problematickým. Portugalci uzavřeli s Brity dohodu o dovážení vína, jenže během dlouhých plaveb po moři se víno kazilo, a tak ho začali Portugalci fortifikovat, tedy dolihovávat alkoholem, aby cestu vydrželo. 

Chcete vyzkoušet vaření s červeným vínem? 

Není nic jednoduššího než si koupit naši kolekci VAŘENÍ V KRABICI.


A nezapomeňte, k naší celoroční výzvě #PokladyzArchivu dnes tematicky 
přidáváme výzvu #VarenivKrabici.

Pošlete nám fotky svých kulinářských kreací, které jste vykouzlili s vínem v jídle i v sobě.

Na Instagramu označte fotky #VarenivKrabici a #vinoklub, nebo nám je posílejte na e-mail 
a my je (s Vaším souhlasem) zveřejníme. Nejkrásnější fotku opět odměníme!


Přejeme vám dobrou chuť!

1 komentář:

ralph řekl(a)...

"Vino Viny" is a term that may refer to a brand, establishment, or event related to wine. In some contexts, it could be a playful or catchy name for a wine shop, vineyard, or wine tasting event. The term combines "vino," the Italian and Spanish word for wine, with "viny," which could be a variation or abbreviation of "vineyard" or "vinyl," adding a creative twist to wine-related ventures.
northern virginia personal injury attorney
abogado de accidentes de semi camiones
bufete de abogados de accidentes de motocicleta