V úterý 5. 5. 2020 večer jsme se s vámi sešli v naší degustační online místnosti v prostorách vašich kuchyní a obýváků, abychom společně oslavili Světový den Sauvignonu Blanc. Ten sice letos připadl na Prvního máje, ale to má většina z nás příliš mnoho práce s hledáním rozkvetlé třešně, proto padl výběr na náhradní datum.
Degustační menu bylo
stanoveno předem. Vybrali jsme vám mini-kolekci Online degu: SAUVIGNONY, která
představuje tři různé podoby jedné z nejoblíbenějších odrůd světa tak,
abychom si prochutnali celou škálu vůní a chutí, jež ve sklence skrývá typický
Sauvignon z Nového Zélandu, z Moravy a z Údolí Loiry. Nejprve jsme se zabývali
původem, charakteristikami a zajímavostmi Sauvignonu, pak jsme přistoupili k samotné degustaci.
Degustační online minikolekce: SAUVIGNONY |
Všechny naše Sauvignony najdete pěkně na jednom místě tady: https://www.vino-klub.cz/sauvignon.
Kde se vzal, tu se vzal
Odrůda Sauvignon (nebo
také Sauvignon Blanc) vznikla v západní Francii (v Bordeaux nebo na
Loiře), původně se myslelo, že k tomu došlo samovolným křížením odrůd
Chenin Blanc a Tramín. Nicméně, podle ampelografická studie z roku 2010 se
zdá, že Sauvignon není křížencem, ale naopak rodičem Cheninu.
Etymologie názvu napovídá
spíše o pravdivosti moderní teorie. Pojmenování Sauvignon prý odkazuje na
francouzské přídavné jméno „sauvage“,
v překladu „divoký“, poukazující na to, že už kdysi byla tato odrůda považována
za přímého potomka divoké révy.
Sauvignonová škála napříč světem
FRANCIE
Sauvignon je považován za
nejkvalitnější víno ze severních vinařských oblastí. Jeho domovinou jsou francouzské
oblasti na řece Loiře (kontinentální klima) a oblast Bordeaux (přímořské klima),
kde se této náročné odrůdě na „starém kontinentě“ daří nejlépe. Na Loiře jsou
to nejznámější apelace AOC Pouilly Fumé (pravý břeh Loiry) a Sancerre (levý
břeh Loiry).
Obliba Sauvignonu celosvětově
postupně stoupala a stoupala, až málem předstihla i odpůrci globalizace
nenáviděné Chardonnay. V 70. a 80. letech se pěstování Sauvignonu rozšířilo po
celém vinařském světě – tedy i k protinožcům.
NOVÝ ZÉLAND
Novosvětský Sauvignon,
například ten novozélandský, je charakteristický svými ostrými angreštovými a
exotickými tóny. Světoznámá novozélandská oblast Marlborough. Díky velkým
teplotním rozdílům ve dne a v noci, chladnějšímu a vlhčímu klimatu se na
zdejších vinicích ve slupkách hroznů Sauvignonu vyvine koncentrovanější a
expresivní aroma šťavnatých černorybízových lístečků. Někteří vědci specifika
chuti novozélandského Sauvignonu připisují ozonové díře.
KALIFORNIE
V USA dříve zavrhovanou
odrůdu s travnatou příchutí a agresivním aroma proslavil kalifornský vinařský
otec zakladatel Robert Mondavi, který se soustředil na redukci výnosu ve vinici
a proslavil ji zejména zráním v barikovém sudu. V odkazu na tento způsob výroby
ji nazval Fumé Blanc, která navazuje na "kouřový" styl loirských vín
z minerálního podloží apelace Pouilly Fumé.
JAR
Pěkné Sauvignony dělají i
v Jihoafrické republice, kde je ale ve stále větší míře míchají se Cheninem Blanc, chuťově jim tak vzniká průnik mezi styly známými z Loiry (tělo) a
svěžestí Nového Zélandu.
MORAVA
Sauvignony z Moravy
vynikají co do šťavnatosti a ovocnosti. V dochuti se často projeví
minerální podloží. Sauvignony pocházející z Pálavy bývají často
broskvovější, na Znojemsku zase dominují černorybízové, a pokud zelené tóny
převládají, říká se mu na Moravě Novozélanďan
;-)
Sauvignonové zajímavosti
- Sauvignon patřil
společně s Ryzlinkem rýnským mezi první vína, která byla nalahvována pod
šroubový uzávěr
- Sauvignon je rodičem
červené odrůdy Cabernet Sauvignon, která vznikla náhodným křížením Sauvignonu Blanc a Cabernetu Franc.
- Sauvignon gris je
růžovou mutací Sauvignonu Blanc
DEGUSTAČNÍ VZORKY
Vína jsou seřazena v
degustačním pořadí, které zahajujeme Sauvignonem z Mekky této odrůdy – z Nového
Zélandu, odkud pochází ta nejsvěžejší a
nejintenzivněji vonící vína. Někteří vědci tato specifika sice přisuzují
tamním ozonovým dírám, nicméně Sauvignon je aromatická odrůda a aroma ve víně
se rodí ve slupkách bobulek. Zdejší velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí
nutí bobulky vytvářet silnější a odolnější slupky - tj. více aroma a kyselinek
v nich. Následná dlouhá a studená macerace slupek vede ke kýženým, světově
unikátním výsledkům.
Vzorek č. 1: Sheep Dreams - Sauvignon Blanc - Marlborough, 2019, suché
Typický vzorek
novozélandského Sauvignonu. Pro nikoho z nás nebyl žádným překvapením.
Citrusové limetkově-grepové tóny sladěné s jemnými zelenými tóny černého
rybízu. S kolegy z našeho (ne)vinného videohovoru jsme se shodli, že
toto víno je v chuti delikátnější a lehčí než třeba mezi zákazníky
oblíbený Endless River nebo Sileni. Sheep Dreams je svěží, jednoduchá
záležitost, snadno pitelné víno ke všem příležitostem.
Oblast Marlborough
Marlborough se nachází na severovýchodním okraji jižního
novozélandského ostrova a její vinice tvoří dvě třetiny celkové rozlohy vinic
Nového Zélandu, ze kterých pochází celých 75 % celkové produkce vín této země.
Nejpěstovanější odrůdou Marlborough je Sauvignon Blanc, který tuto oblast
proslavil po celém světě díky svému nezaměnitelnému stylu – výrazné tropického
ovoce ve vůni i v chuti. V Marlborough se pěstují také odrůdy Pinot Noir, Pinot
Gris, Chardonnay a Riesling.
Oblast se dělí na tři podoblasti: Southern Valleys, Wairau Valley a Awatere Valley. Okolní hory chrání vinice před projevy přímořského klimatu (prudký déšť a vítr ze západního pobřeží). Půdní profil tvoří štěrk a kámen, přes den se v nich akumuluje teplo a v noci se uvolňuje. Díky čistému ovzduší a nízké koncentraci ozónu jsou zde sluneční paprsky velmi ostré. Silný kontrast horkých slunných dní a studených nocí napomáhá zrání vína. Výsledkem je jedinečný charakter vína – koncentrovaná chuť exotického ovoce v kombinaci s příjemnou kyselinkou a dlouhatánská dochuť.
Oblast se dělí na tři podoblasti: Southern Valleys, Wairau Valley a Awatere Valley. Okolní hory chrání vinice před projevy přímořského klimatu (prudký déšť a vítr ze západního pobřeží). Půdní profil tvoří štěrk a kámen, přes den se v nich akumuluje teplo a v noci se uvolňuje. Díky čistému ovzduší a nízké koncentraci ozónu jsou zde sluneční paprsky velmi ostré. Silný kontrast horkých slunných dní a studených nocí napomáhá zrání vína. Výsledkem je jedinečný charakter vína – koncentrovaná chuť exotického ovoce v kombinaci s příjemnou kyselinkou a dlouhatánská dochuť.
-------------------------
Nejovocnější
a nejšťavnatější jsou vína "mezi" – jednak z Moravy, ale možná pro
někoho i překvapivě Sauvignony z Jižní Afriky, ve kterých se snoubí evropská
elegance s novosvětskou intenzitou. K online degustaci jsme vám vybrali víno,
které podle všech předpokladů mělo být ve vůni plné ovoce a v chuti
výrazně šťavnaté – z aromatické řady Flower line z vinařství
Mikrosvín z tratí Mikulovské podoblasti. Tento Sauvignon byl dokonce
oceněn zlatou medailí z Prague Wine Trophy 2019.
Vzorek č. 2: Mikrosvín,Flower Line - Sauvignon - pozdní sběr, 2018, suché
S analytikou 5,2 g zbytkového cukru na litr a 7,4 g kyselin na
litr se jedná skutečně o pěkně šťavnatý vinný zážitek, nicméně ovocné tóny jsou
ve sklence spíše tlumené. Někdo dokonce prohlásil, že při slepé degustaci by
rozhodně Sauvignon nehádal. A shodli jsme se, že zapamatovatelné je u tohoto
vína především dochuť – ucítili jsme spíše kamení – podloží mikulovských tratí.
-------------------------
Nejminerálnější Sauvignony, které mají zároveň nejvyšší archivační a
gastro potenciál, pochází z vyhlášených francouzských oblastí v Údolí řeky
Loiry - Sancerre a Pouilly Fumé nebo z italských pahorkatin v oblasti Collio. V
těchto vínech jsou ovocné tóny upozadněny, vůbec zde nehledejte mladé svěží
nazelenalé tóny, ale spíš dotek zralých plodů a výrazné minerální tóny
identifikované jako tóny kouře, pazourku, křesnutí křemene či arabské gumy.
Odrůdovost v nich často objevíte až na další či několikáté napití. K těmto
velkým vínům se musíte propít a rozhodně je doporučujeme kombinovat s jídlem.
Vzorek č. 3: Fournier Pere et Fils - Pouilly Fumé AOC Dom Des Berthiers, 2018, suché
S kolegy ve videohovoru jsme uznali, že
víno ročníku 2018 je mladé a kouřové, pazourkové tóny ještě v chuti nedominují,
nicméně už lehce asistují ovocné chuti tohoto Sauvignonu spolu s perfektně
sladěnou kyselinkou.
Radek
degustačnímu menu konkuroval levobřehému Sancerres ročníku 2016, ve kterém už byly
kouřové tóny zřetelné. Všem nám toto víno doporučoval k ústřicím. Z toho
jsme ho ale vyvedli, protože ústřice se podle francouzské zvyklosti mají
konzumovat pouze v měsících, jejichž názvy obsahují R. A jelikož teď je
květen – Mai, ústřice si nejdříve naservírujeme až v Septembre – v září!
O oblasti AOC Pouilly-Fumé
Oblast leží na pravém břehu
Loiry, nejdelší řeky ve Francii (hlavní rival AOC Pouilly-Fumé, oblast Sancerre,
leží naproti – na levém břehu) a spolu tvoří reprezentační duo v kategorii
francouzských Sauvignonů.
Své jméno apelace získala podle vesnice
Pouilly-sur-Loire a výrazu „fumé“ (kouřový) - aroma místních Sauvignonů má
totiž charakteristický rys, který je velmi blízký křísnutí křemenem. Apelace
vznikla v roce 1937. Místní
terroir získal svou reputaci díky velmi zvláštnímu aroma a chuti.
Klíčové
typy půdy se dělí na vápenec, slínovec, jíly různých složení a důležitý
pazourek. Vápenec a pazourek jsou nejdůležitějšími komponenty. Oba mají
vynikající vlastnosti pro udržení tepla a odraz světla a pomáhají vinicím
dosáhnout optimální zralosti v chladném vegetačním období.
Dokud
phyloxera v šedesátých letech nevymazala obrovské plochy vinic, rostly vinice
kolem Pouilly-sur-Loire převážně Gamay a Pinot Noir. Když bylo nalezeno řešení
- roubování evropských révy na americké podnože - Sauvignon Blanc dokázal na
roubování lépe reagovat než původní červené odrůdy. Sauvignon se tak stal v
Pouilly nejrozšířenější odrůdou révy.
Sedmdesátá
a osmdesátá léta zaznamenala značný nárůst popularity Pouilly-Fumé spolu s
celkovou rozlohou vinic. Výsadba révy Sauvignon Blanc v oblasti vzrostla na
úkor Chasselasu.
Výnosy
vinic jsou stanoveny na 6500 až 7500 litrů na hektar. Hustota výsadby musí být
nejméně 6000 keřů na hektar.
Průměrná
roční produkce se pohybuje kolem 7 milionů litrů.
V
80. letech řada producentů začala do svých vín zavádět prvek dubu, buď fermentací
v sudu, nebo zrání v sudu, nebo obojí. Výsledná vína byla aromaticky a co do
textury komplexnější než standardní nebariková vína.
1 komentář:
This format allows wine enthusiasts to explore different varietals, regions, and vintages of Sauvignon Blanc from the comfort of their own homes. Participants may engage in guided tastings led by wine experts, share tasting notes and impressions, and learn about the characteristics and nuances of Sauvignon Blanc wines.
northern virginia personal injury attorney
truck accidents attorneys
hearsay in court
attorney for contract disputes
Okomentovat