úterý 22. října 2019

Podzim v lahvi - nebo spíš ve sklenici?

V newsletteru jsem Vám slíbila trochu toho online mlsání. Tak jsem s tím tady. 18 lahví vína je přece jenom na jeden blog dost, není radno se zdržovat popisem podzimních mlžných rán a sychravých odpolední, která všichni důvěrně známe. Takže jdeme rovnou degustovat :-)

Přátelé, odzvonilo ovocným tónům léta. Konec je angreštovým chutím a vůním po jahodách. K podzimu sedí rafinovanější vína. Poznáte je především ve sklenici - jsou tmavší a hutnější. Možná i malinko mazlavá. Budete jim muset dát ve skleničce chvíli čas a to čekání se vyplatí - s prvním douškem možná zatoužíte po dýni pečené s čerstvým rozmarýnem, ragú z divočáka nebo s šalvějí vařených bílých fazolích. Menu jako by vyskočilo ze slavné knihy Frances Mayesové Pod toskánským sluncem.


Vybrali jsme pro Vás přesně taková vína a rozdělili je do krabic podle barev – bílá, červená, růžová.

Podzimní vína vynikají plnou strukturou v chuti jsou plnější, kořenitější, vyzrálejší, krémovitá, a to díky odrůdové charakteristice nebo jejich krášlení při výrobě - dlouhá macerace na slupkách, dlouhé míchání na kvasnicích (neboli "sur lie") či školení v barikových sudech. 

Bariku není třeba se vyhýbat. Vinaři tuto metodu dnes používají jako cílené zkrášlení vhodných vín. Nové sudy dodají vínu opraženou chuť toastu s máslem nebo vanilky - my tomu soukromě říkáme café latté :-) Právě barikové Chardonnay ve výběru z hroznů z Mikrosvínu dominuje bílé kolekci. Toto víno překvapí v chuti tóny hrušky a karamelu. Letos získalo stříbrnou medaili na festivalu Bacchus v Madridu. 

Delikátní Chablis z Domain Ellevin z této kolekce naservírujete spolu se slávkami na bílém víně s petrželkou (se solí opatrně, mořská voda v mušlích je sama o sobě slaná dost – vlastní přesolená zkušenost). Zatoužíte-li po bramborových nočcích s lanýži, nalijete si k nim zářivě žluté cuvée rustikálních odrůd Marsanne a Roussanne z vinařství Cres Ricards. Chuť dýní spolehlivě podtrhne Viognier z našeho oblíbeného Domaine Ferrandiere. Kolekci doplňuje Rulandské šedé kvašené na slupkách z BV vinařství. Má barvu podzimního zapadajícího slunce. Kolekci uzavírá elegantní Ryzlink vlašský, který zrál na kvasničných kalech, z vinařství Stávek. Tak husté a mohutné nefiltrované víno neochutnáte každý den. Hledejte v něm sladké dřevo a možná i meduňku.


Červená kolekce je přesně v duchu podzimu. Hned první víno ho má přímo v názvu. Esprit d´Automne Vás zahrne chutí čerstvého červeného ovoce – pozdních švestek, velkých zahradních malin a ostružin. Pijte ho dlouho. Třeba tak dlouho, než se udusí hovězí líčka na víně s kořenovou zeleninou. A pak si otevřete ještě jednu lahev;)

Na pečeném bažantu s jablky nebo perličce s nádivkou z bílých houstiček si pochutnáte, otevřete-li si k němu typické Fitou – například to jemně tříslovinové z vinařství Cave du Mont Tauch. Naopak silnou tříslovinovou chuť najdete v tajemném Cuvée Secret. Víno je vyrobeno úplně bez síry. Jeho typické garrigue tóny – přezrálé ovoce a koření – krásně doprovodí oblíbené toskánské ragù di cinghiale – ragú z divočáka s jalovcem a rozmarýnem. Ke zralým sýrům si dopřejte sklenku Nebbiola z vinařství Produttori del Barbaresco. Sběr se provádí za říjnových mlžných rán v piemontském kraji Langhe. Víno intenzivně chutná po koření a červeném ovoci.

V chuti kulatou a příjemně dubově dřevitou Riojou z vinařství Zuazo Gastón zapijete měkkoučké jelení medailonky s červeným zelím nebo s redukcí z červeného vína. Finišujeme skutečnou delikatesou v disciplíně snoubení vín a pokrmů – kachní prsa na višních či švestkách doplníte vínem jihofrancouzského Domaine Lafond Roc-Epine. Odrůda Grenache, na které je toto Cotes du Rhone založené, promítá do aroma tóny malin, zralých višní a černého rybízu.



Růžovou kolekci podzimních vín myslíme vážně! Nečekejte však svěží jarní růžovky, jak je znáte od Jirky Horta. Žádné třešně a čerstvé jahody. Podzimní růžovky jsou plná, tmavá a zrající vína. V chuti najdete spíš takový jahodový kompot. Vína, která si otevřete klidně ke smetanové omáčcce. Le Rosé z oblasti AOC Minervois je vyrobeno z hroznů, které uzrály na velmi starých keřích mj. odrůdy Syrah, víno se dokonce lahvuje do tmavých lahví. My ho považujeme za takový předstupeň červeného vína. Všechna naše podzimní růžová vína se vyznačují obrovskou chuťovou pestrostí. Vyzkoušejte je snoubit se zvěřinou, prosciuttem, výraznými sýry i paštičkou z husích jater.


Psaní tohoto článku jsem prokládala častými odkliky na weby s recepty a následnou kontrolu nabídky online obchodů s potravinami. Konzultace naší lednice proběhla neúspěšně - je naprosto mňamek prostá. Úplně vespod na mě ale svým kulatým hruškovitým tělem zazářila jedna zapomenutá máslová dýně. Na balkóně se zelená rozmarýn. A já se ptám: máme doma nějaký barik?! 

1 komentář:

melanie rao řekl(a)...

"Autumn in a bottle - or rather in a glass?" offers a delightful sensory experience reminiscent of the crisp, vibrant season itself. With its rich amber hues and aromaticbouquet, this beverage encapsulates the essence of autumn, evoking images of fallen leaves, crackling bonfires, and cozy evenings by the fireplace. Each sip unfolds layers of flavor, from the tart sweetness of apples to the warm spice of cinnamon and cloves, creating a symphony of tastes that dance on the palate. Whether enjoyed alone as a comforting indulgence or shared among friends gathered around a harvest table, this autumn-inspired libation is sure to evoke feelings of nostalgia and appreciation for the beauty of the season.
Fairfax Divorce Lawyer