pondělí 3. června 2019

Nejlepší vína k nejlepší zelenině

Sezóna chřestu byla oficiálně zahájena a pokud jste, stejně jako my, velcí milovníci této zeleniny králů, určitě se vám bude hodit naše nová kolekce Best for... CHŘEST! Níže se dočtete s jakými chřestovými úpravami jednotlivá vína v kolekci párovat. :-)

Chřest totiž není jen tak ledajaká zelenina. Význačný je především díky svému příznivému účinku na kocovinu, zlepšuje pleť, dodává energii a snižuje cholesterol. Mimo jiné je známý i pro své afrodiziakální účinky a dámy jistě potěší, že je nejméně kalorickou zeleninou na trhu ;-). 
O tom, proč je chřest zeleninou králů, se dočtete zde: http://vinoviny.vino-klub.cz/2017/05/chrest-jist-zdravy-byt.html :-)
Chřest si skvěle rozumí s mladými, suchými, křupavými (díky kyselince), aromatickými a kořenitými víny. Do naší nové kolekce Best for... CHŘEST jsme vám vybrali 6 vín, která si rozumí se známými i méně známými chřestovými úpravami:

1/ S čím jiným kombinovat klasický a oblíbený vařený chřest s holandskou omáčkou než s minerálním a jemně pepřovým Veltlínem z rakouského vinařství WEINWURMs.

2/ V Německu se chřest zapíjí suchým Ryzlinkem. Variant je mnoho. Podávejte jej třeba ke chřestu s bílými rybami nebo k zeleným chřestovým salátům s fetou, mátou, jarní cibulkou nebo mladým špenátem. Do salátů použijte čerstvý (nevařený) zelený chřest, který chutná jako mladý hrášek. Špalíčky ze silnějšího chřestu ale raději povařte v osolené vodě (max 2 min) a potom rychle zchlaďte ledem nebo pod studenou vodou. 

3/ Hortův Viognier si zase náramně rozumí s chřestem a kozím sýrem a krémovitějšími úpravami chřestu - např. s chřestovou polévkou se zakysanou smetanou či s chřestovým rizotem s parmazánem.

4/ Rulandské bílé od Zlomka a Vávry se bude perfektně snoubit se salátem z bílého chřestu marinovaným v pomerančové šťávě nebo k salátu se zeleným chřestem a jahodami. Kombinací svěží Rulandy a salátu vytvoříte lehký (nízko-kalorický ;-) pokrm vhodný do slunečných dnů.

5/ Ovocný aromatický Sauvignon  jde skvěle ke chřestu s pošírovaným vejcem nebo třeba k chřestovému závinu se sýrem a rebarborou. Zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo ke chřestu blanšírovaném ve víně a badyánu. Jako málokteré víno se dá podávat i k salátům s hořčičnou zálivkou.

6/ Pokud ke chřestu potřebujete i maso, tedy pokud ho chcete podávat jako přílohu ke steakům z lososa, tuňáka nebo k hovězině (třeba roastbeefu) či k zapečenému chřestu se šunkou nebo slaninou, potřebujete suché a plné růžové víno. Ideální volbou je růžová Pinotage z vinařství Stellenrust. Na její výrobu se používají hrozny ze 17 let staré vinice speciálně určené výhradně pro růžová vína. 

1 komentář:

romilly řekl(a)...

The Best Wines for the Best Vegetables" offers an insightful and delectable journey into the harmonious pairing of wines with nature's bounty. This delightful exploration delves into the art of matching wines that accentuate the flavors and textures of various vegetables, creating palate-pleasing combinations. With expert guidance on selecting wines that complement the earthy notes of root vegetables, enhance the freshness of greens, or elevate the sweetness of seasonal produce, this resource provides a nuanced understanding of how wine can enhance the dining experience. Whether exploring bold reds with roasted vegetables or crisp whites with vibrant salads, this guide ignites a flavorful adventure, inviting both wine connoisseurs and culinary enthusiasts to savor the delightful symphony of wine and vegetables at their finest.
semi truck accident lawyer

motorcycle accident lawyers