úterý 18. června 2019

Cuvée 631

Nejlepší a nejoriginálnější dárek je ten, který sami vyrobíte. My jsme si/vám k narozeninám VÍNO-KLUBU (už dvanáctým!!!) vyrobili - tedy namíchali - novou edici oblíbeného KLUB-VÍNA, tentokrát pod názvem Cuvée 631.

Naše KLUB-VÍNO Cuvée 631 jsme již tradičně míchali v Dobšicích u Znojma ve sklepě Jirky Horta, pod jehož odborným dohledem jsme ochutnávali, odměřovali, zkoušeli, ochutnávali a znovu zkoušeli různá vína různých odrůd, než jsme dospěli k nejlepšímu možnému výslednému mixu, který si teď zraje v lahvi.

Jak jsme postupovali?

Po prvotní přechutnávce jsme si určili, že budeme pracovat se třemi odrůdami: nově jsme do KLUB-VÍNA přizvali Cabernety - tj. náš milovaný Cabernet Franc + Cabernet Sauvignon a tradičně jsme do této netradiční kombinace zařadili Syrah. Naším úkolem tedy bylo přijít na ideální poměr všech tří odrůd tak, abychom vytvořili vyvážené a lahodné červené víno, které bude chutnat jak vybíravějším milovníkům červených vín, tak i těm z vás, kteří červenému jinak tolik neholdují. A protože se říká: "čím více jazyků, tím více chutí," přizvali jsme si k samotnému procesu míchání několik z vás, kteří nám v rozhodování pomáhali. ;-)

S jakými odrůdami jsme pracovali? 

č.1/ Cabernet Sauvignon
- mladý, nefiltrovaný
- dává ovocnost (tóny červeného a černého bobulovité ovoce)

č. 2/ Cabernet Franc
- dává tělo a dochuť
- v chuti má výrazné čokoládové tóny
- Jirka Hort pečlivě a dlouho hledal vinaře, u kterého by si mohl vyrobit Cabernet Franc podle svých představ, až jej nakonec objevil v Cabardès (oblast Languedoc). Je to mladý ambiciózní vinař, který koupil vinařství ze 16. století a svá vína dělá v "burgundském" stylu.

č. 3/ Syrah 
- hrozny na výrobu tohoto Syrahu jsou vypěstované v Languedocu na břidlicovém!!! podloží 
- má velmi výrazné tóny olivové pasty a jeho vůně vám připomene dětství strávené v dědečkově dílně


Pokusy-omyly až k dokonalosti 

Při prvním míchání jsme vyzkoušeli kombinaci 6:2:2, tedy 60 % č. 1 (Cabernetu Sauvignon), 20 % č. 2 (Cabernetu Franc) a 20 % č. 3 (Syrahu). Shodli jsme se, že tato kombinace je málo tělnatá a až příliš ovocná. Ovocnost jsme se ve druhém pokusu pokusili zmírnit tím, že jsem ubrali Cabernetu Sauvignon, ale naopak přidali Cabernetu Franc a Syrahu. Dostali jsme se až ke kombinaci 4:3:3, kdy se ovšem výraznému Syrahu podařilo přebít Cabernety. V následujících pokusech jsme zvýšili Cabernet Sauvignon na počátečních 60 % a pohrávali si se správným poměrem mezi Syrahem a Cabernetem Franc. Experimentovali jsme i s přidáním malého množství cuvée Premium (ročník 2015, Syrah & Grenache).

Odpočinuli jsme si, až když se venku setmělo. Až k večeru se nám totiž podařilo najít tu správnou kombinaci našeho Cuvée 631 - někteří z vás už jistě tuší, že ono číslo nenaznačuje nic jiného než poměr jednotlivých odrůd. Naše KLUB-VÍNO Cuvée 631 obsahuje: 60 % Cabernetu Sauvignon, 30 % Cabernetu Franc a 10 % Syrahu.

Jaké naše Cuvée je? 

Cuvée 631 je tělnaté, s tóny černého a červeného bobulovitého ovoce a výraznějšími tříslovinami. V chuti se přidává krásný čokoládový tón.

Kdy ho budete moci ochutnat?

Cuvée 631 ještě není v prodeji. Právě teď dozrává v chládku dobšického sklepa a k distribuci bude připraveno v polovině listopadu 2019, aby stihlo být tím nejchutnějším vínem na vánočním stole.


1 komentář:

romilly řekl(a)...

Cuvée 631 stands out as a remarkable wine, distinguished by its elegant blend and sophisticated flavor profile. This exquisite cuvée, often crafted from a meticulous selection of grapes, offers a harmonious balance of richness and finesse. On the palate, it reveals layers of complex flavors, typically showcasing a blend of vibrant fruit notes intermingled with subtle hints of oak and spice. The wine's delightful aroma, often a bouquet of floral and fruity scents, complements its well-structured and smooth finish. Ideal for special occasions or as a refined accompaniment to a gourmet meal, Cuvée 631 impresses both connoisseurs and casual wine enthusiasts alike with its depth, character, and exceptional craftsmanship.
lawyer for motorcycle accident
virginia personal injury lawyer