úterý 13. března 2018

Best of Mokruša 2017

představujeme vám prvních šest vín ročníku 2017 z mutěnického sklepa Petra Mokruši.
  • Nejžhavější novinkou je jeho panenský Solaris. Najdete v něm tóny angreštu, kiwi a žlutého melounu. Je polosladký, ale díky svěží kyselince i nádherně šťavnatý.
Solaris je odrůda vzniklá mezidruhovým křížením révy. Zraje brzy, dobře dělá cukry a je odolná plísňovým chorobám, takže je vhodná i pro bio produkci hroznů. Vznikla v Německu, ale v jeho křížení je i významná česká stopa Prof. Krause. 
  • Osvědčenou aromatickou stálicí ze sklepa Petra Mokruši je broskvičkový polosuchý Hibernal.
Hibernal je také interspecifická odrůda, která vznikla křížením Seibel 7053 x Ryzlink rýnský. Dozrává později, podobně jako Ryzlink, ale má míň kyselinek.
  • Mokrušovou vlajkovou odrůdou je ovšem seriózní, tradiční odrůda révy vinné, Rulandské šedé. Pochází z vynikající, svažité a jižně orientované, staré vinice ve viniční trati Mutěnská hora. V ročníku 2017 není tak hutná, jako v minulých letech, zachovala si však svou typickou aromatiku (voní jako šťavnatá anglická pomerančová marmeláda). Vinař říká, že místo jedné lahve za večer zvládnete vypít dvě ;-)
  • Naším největším favoritem kolekce je ovocně vonící, třešňový Merlot rosé s osvěžující chuťovou linkou červeného rybízu. Věřím, že tímto růžovým Merlotem společně (konečně) přivoláme jaro!
  • Nutno podotknout, že mimo geografické okolí Pálavy, nás uspokojí málokterá tekutá Pálava. Tato Mokrušova je příjemně mandarinková, polosladká, ale díky kyselince ne až tak moc, a v dochuti je jen lehce pikantní.
  • Stará, tradiční odrůda - Neuburské, se povede jen v některých ročnících (to je důvod, proč z vinic ve velkém mizí). V ročníku 2017 máme opět vzácnou příležitost si tento suchý Neuburg užít. 

Žádné komentáře: