pondělí 25. září 2017

BEAUJOLAIS NOUVEAU bude i letos!

JAK JSME POSKLÁDALI TENTO VÝBĚR - BEAUJOLAIS NOUVEAU 2017

I v letošním průřezovém výběru máte možnost ochutnat 4 červená a 1 růžové Beaujolais a k tomu jedno mladé bílé z Macon. Tvrdí se, že tato mladá vína se mají ideálně spotřebovat do 6 měsíců od nákupu. Jen tak si užijete jejich ovocitost a svěžest, ale kdo by je skladoval, že, když se na ně tolik těšíme :)

Abyste ve svém putováních za mladými víny z Francie objevili další neprobádané kouty, zařadili jsme do našeho výběru i několik rarit!

Vedle nefiltrovaného červeného Beaujolais od Pierra Duponda, které máte šanci poznat v té nejvěrnější sklepní podobě a které je navíc vyrobeno z hroznů pocházejících z padesátiletých vinic, ochutnáte i Beaujolais bez síry. Hrozny kvasí celých 20 dní i s třapinami, ze kterých získají přírodní tříslovinu a tím pádem přirozenou imunitu. Proto nemusí být konzervovány sírou.

Méně obvyklé je i mladé bílé z odrůdy Chardonnay - Macon Villages Nouveau, tedy z oblasti, která s Beaujolais jen sousedí. My ho ale máme tak rádi, že jsme Vám ho i letos zajistili! Můžete se těši na elegantní, ovocité a přitom minerální víno.

MLADÉ VÍNO Z FRANCIE - VE STEJNOU DOBU NA CELÉM SVĚTĚ

Beaujolais je díky preciznímu celosvětovému marketingu snad nejznámějším francouzským vínem. To, že jsou francouzští vinaři schopni dodávat mladá vína kamkoliv na světě vždy třetí čtvrtek v měsíci listopadu, dokázali náležitě zpropagovat a nyní z této myšlenky těží. Boom Beaujolais nastal v 60. letech 20. století. Dříve to byl zvyk pouze z místních hospod.

OVOCNÉ BEAUJOLAIS

Beaujolais se sbírá tak, aby se kuličky co nejméně porušily. Poté se ve velkých kádích nechá kvasit, ale tím způsobem, že kvašení rozjede štáva, které vyteče z nejspodnějších kuliček hroznů, na kterou pouze silou gravitace tlačí zbytek hroznů. Vzniká tak kvašení uvnitř kuliček a mošt tak získá skvělé ovocné aroma ze slupek. Takto kvasí 4 - 10 dní. Proto se Beaujolais vyznačují příjemnou a výraznou ovocnou chutí. A protože neobsahují tolik cukru, mají i nižší množství alkoholu.

PŘEDSKLIZŇOVÝ REPORT 2017


Díky studené a suché zimě, která zahubila veškeré parazity, jež si dělali zálusk na vinnou révu, mohly keříky poklidně růst. Oblasti Beaujolais se naštěstí vyhnuly devastující květnové mrazy i červencové kroupy. Vinaři označují ročník 2017 za slunečný a připodobňují ho k ročníku 2015, který je ve Francii považován za jeden z nejlepších ročníků století. Sklizeň letos zahájili 28. srpna, tj. jen o 4 dny později než v roce 2015 a o 20 dní dříve než v roce 2016 a oproti minulým roků byla nižší, což ovšem vínům z ročníku 2017 dodalo na jedinečnosti. Vinaři jim předpovídají zářnou budoucnost!

BEAUJOLAIS VILLAGES


Toto označení může používat jen 32 vesnic z regionu a značí to Beaujolais vyšší kvality z lepší apelace. Několik vesnic může dokonce místo označení Villages použít přímo název své obce. Odtud plyne nejen cenový rozdíl mezi Beujolais Nouveau a Beujolais Villages Nouveau.

TERMÍN DODÁNÍ - POZOR!!!!


Protože se Beaujolais Nouveau může na stolech a pultech v každém koutě světa objevit až třetí čtvrtek v měsíci, což letos připadá na 16. 11. 2016, a protože existuje přísná kontrola termínu dodání, budeme Beaujolais Nouveau doručovat 15. 11. 2016.

POZOR, otevříte je ale můžete až ve středu 16. 11. 2016 o půlnoci! ;-)

Žádné komentáře: