pondělí 7. srpna 2017

Nezapomeňte ochutnat: tři výborná letní vína



Víno je velmi osvěžující, živé a suché, krásně naperlené tlakem 2,5 atmosfér. Jemná ovocná vůně je, jak je u perlivých vín typické, velmi decentní. Stejně tak i perlení je velmi jemné a nabízí suchou, ale pikantní dochuť. Ke svěžesti vína jistě přispívá dostatek kyselinky, kterou získalo díky (z italského pohledu :) severnější poloze oblasti Veneto (Benátsko).

Montelvini je, mj. díky nižšímu alkoholu (11%), také výborný aperitiv. Hodí se skvěle k rybám i lehčím těstovinám. Určitě je také ekonomicky výhodné pro výrobu italských míchaných drinků např. Aperol Spritz nebo bezinkový Hugo. 


Pro samotné vychutnání si tohoto vína určitě myslete na ideální teplotu ke konzumaci kolem 7 °C. Víno byste měli mezi naléváním uchovávat v lednici nebo v naší chladicí tašce. Ideálně byste mohli používat namrazené sklenice. S ledem buďte prosím opatrní, protože hrubý povrch ledových kostek přispěje k rychlejšímu uvolňování bublinek.
Vinné sklepy Maršovice se nacházejí na samém okraji znojemské vinařské oblasti

v malebné pahorkaté krajině. Vinařství založili vlastní švagři Václav Tropp a Eduard Novotný, kteří chtěli obnovit vinařskou tradici v Maršovicích. Společně obhospodařují 35 hektarů vinic. Na vápenito-jílovém podloží Brněnského masívu se skvěle daří plným červeným vínům a ovocnějším bílým odrůdám.

Jejich Cabernet Sauvignon 2016 byl pro nás velmi příjemným překvapením. Má jiskrnou, sytě růžovou barvu. Ze skleničky vám zavoní velmi intenzivní angrešt a rybíz, který je ovšem po chvíli vystřídán tóny kopřiv a černým bezem v závěru. Kdybyste si k tomuto vínu přivoněli naslepo, patrně byste hádali spíše bílý Sauvignon než ten růžový, který pochází z modrých hroznů. V chuti poznáte červené bobulovité ovoce: lesní jahůdky a rybíz, černé třešně a jemný náznak přezrálé papriky.

Víno je plné, olejnaté, a budete ho mít plnou pusu. Přesto není těžké a příjemně se pije samotné. Díky jeho husté konzistenci a vyššímu alkoholu (12,5 %) se bude krásně snoubit s pálivější jídly. Představuji si ho k indickému kuřecímu kari. Mňam!

Do současných tropických veder si můžete připravit vyletněnou variantu tohoto vína. Cabernet si z třetinky zřeďte perlivou neochucenou minerálkou. Popíjet se dá i s ledem nebo mraženým ovocem. Mými favority jsou bobulky mraženého rybízu, lesní jahůdky a maliny. 
Maršovická vína mají ještě jednu výhodu. Jejich etikety si totiž můžete vybarvit, a vytvořit si z nich tak vinné antistresové omalovánky ;-) 

Víno intenzivní zlatavé barvy mi velmi důvěrně připomíná Tramín z Alto Adige v tradičním suchém a zemitém vydání. (Proč jsou Tramíny z Alto Adige tak boží se dozvíte ZDE.)
Tento argentinský Torrontes voní podobně jako hrst natrhaných růžových plátků, možná doplněný o květy lípy a jasmínu. Jistě vás překvapí, že podobnou chuť růží najdete i po napití. Chuť je dále doplněna sušenou kůrou citrusů a broskví. Víno je suché, ale velmi plné, trochu olejnaté. Dochuť je extrémně dlouhá a ... opět... "tramínová".
Toto víno je, myslíme, povinný studijní kousek. Stejně jako je pro Argentinu typický červený Malbec, tak Torrotes je typický argentinský zástupce bílých odrůd. 







Žádné komentáře: