středa 12. července 2017

Endless River - náš nový novozélandský Sauvignon

Novozélandské Sauvignony si po celém světě vybudovaly širokou fanouškovskou základu, především díky snadno rozpoznatelné vůni černého rybízu, angreštu nebo josty.

Divili byste se, ale vinařská produkce na Novém Zélandu až do konce 80. let minulého století sestávala hlavně z hybridů. Poté ovšem Novozélanďané objevili kouzlo Sauvignonů a rázem měl vinohrad skoro každý ;-).

Na našem Vínomatu jen za 179 Kč. 
Typická svěží ovocná vůně je uzpůsobena hlavně velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Hrozny se proti tomu brání silnější slupkou, ve které se uchovává více aroma a kyselinek.

Po úspěchu veleoblíbeného Sileni jsme se rozhodli rozšířit portfolio novozélandských Sauvignonů o další úžasný kousek, kterým je Endless river - King’s bay - Marlborough Sauvignon Blanc.

Tento Sauvignon ze slunečného Jižního ostrova má krásnou, typicky ovocnou a velmi intenzivní vůni. Objevíte v ní svěží zelené tóny. Ze skleničky vám zavoní intenzivními tóny citronové trávy, zelených fíků, limetek, mladých lístečků černého rybízu, bílých broskví se závěrečným dotekem zeleného čaje typu gunpowder.


Chuť je šťavnatě ovocná, ale suchá. Připomíná nám tóny exotického ovoce - karamby, mochyně - ale také angreštu a bílé broskve.

Jak je to pro novozélandské Sauvignony běžné, je uzavřen šroubovacím uzávěrem, čímž je zachována jeho svěžest a pohodlí pro konzumaci kdekoliv a kdykoliv.



Hodí se jako univerzální aperitiv nebo k rybím pokrmům: zejména ke grilovaným krevetám, k salátu s uzeným lososem a avokádem nebo třeba k rybím terinkám. Dále se skvěle snoubí s rajčaty, mozzarellou a bazalkou nebo k pokrmům s kozím sýrem a bylinkami.

Žádné komentáře: