neděle 7. května 2017

Nadešel roséček čas

"Byl pozdní večer, první máj, první máj byl roséček čas." 



Dnes je venku naprosto překrásně. Teplota se pohybuje kolem 14°C, rozkvetlé stromy září do dálky nádhernou růžovofialovou barvou a ptáci zpívají už od časného jitra. A když se na tu nádheru dívám zpoza obrazovky počítače, fantazíruju, jak si připravím piknikový košík, popadnu lahev roséčka a půjdu se posadit na Petřín do záplavy růžových kvítků. A možná si konečně přečtu i toho Máchu! 

A úplně nejlepší na té představě je to, že konečně ochutnám nové ročníky roséček. Ano, přišlo jaro a s ním i nové ročníky roséček od našich dvou oblíbených a prestižních vinařů - Jirky Horta a Honzy Stávka.  

V ročníku 2016 Jirka Hort (částečně chtěně a částečně nechtěně) dále zredukoval portfolio svých růžových vín na tři: Merlot, Pinot noir a Francesku. Stále se s nimi dá vhodně pokrýt celoroční konzumace. Vína jsou níže seřazena v aktuálním degustačním pořadí, které se však mění v závislosti na ročním období nebo na denní době konzumace. Nejdůležitějším rozhodovacím faktorem ale vždycky je a bude vaše momentální chuť a nálada! 
Merlot rosé 2016 pozdní sběr je charakterově takovou kombinací obou loňských Merlotů, i když pochází jen z jedné vinice. Vůni má černorybízovou a chuť malinovou. Dle vinařových předpokladů budou malinové tóny v chuti i vůni nabývat.Tento Merlot rosé je nejsušším a nejlehčím růžovým vínem z letošní Hortovy růžové kolekce. Je to pohodové ovocné pití, klasický reprezentant ročníku 2016. Při dobrém vychlazení bude skvělou letní bazénovkou.Po našem 12 hodinovém zatěžkávacím testu byl ve vůni nejovocnější s nejvyrovnanější chutí a vůní. Odpovídá to jeho předurčení na pohodového letní pití.
Pinot Noir rosé 2016 pozdní sběr má ze všech tří Hortových růžových nejsvětlejší barvu. Jirka Hort ho tradičně vyrábí na půli cesty mezi téměř bezbarvým klaretem a růžovým rosé. Klarety totiž mívají nejelegantnější a nejovocnější vůni a roséčka zas, díky i byť krátké maceraci na slupkách, získávají tělo. Toto víno je výsledkem ideálního kompromisu z obou procedur.

Tento Pinot má navíc neuvěřitelně vysoký bezcukerný extrakt - 27 g na litr! Ten se měří tak, že se nechá odpařit tekutina a zváží se pevné látky, co tam zbydou po odečtení cukru. Nejen díky tomuto faktoru má toto víno nejdelší archivační potenciál. Pinotům prostě zrání sluší.

ALE při včerejší degustaci čerstvě lahvovaných vín měl tento Pinot úplně největší úspěch! Byla ho zkrátka plná pusa. Zapsali jsme si u něj, že je to kousací víno a že ve vůni má tóny mléčné čokolády s chilli. V chuti je krásně jahůdkový. Byla by škoda ho teď odložit do sklepa a neužít si ho zamlada. Vydrží ale i na dvě sezóny.Doporučujeme ho také jako ideální víno k letní večeři, při které se bude podávat červené maso, které byste jinak zapíjeli červeným, na které ale v létě nemáte tolik chuť.
Letošní Franceska rosé je poprvé vyrobena jako cuvée Frankovky a Zweigeltrebe. Díky tomu je jí letos víc, ovšem rychlost, s jakou mizí, předznamenává její vyprodání v horizontu jednoho měsíce. Což je pořád lepší skóre v porovnání s loňským rokem, kdy byla k dispozici jen necelý den.

Ze všech tří Hortových rosé má Franceska nejvýraznější aromatiku. Ta je charakterově spíše frankovková, i když ve směsi převládá Zweigel. Nejvýraznější svěžest jí vydržela i po našem 12 hodinovém zatěžkávacím testu, ve kterém stály otevřené lahve při pokojové teplotě.

Franceska je totiž připravena na nejdřívější konzumaci, ať už dle ročního období nebo denní doby. Osvěží vás třeba už při snídani ;-)

V její chuti jsme identifikovali určitou zauzenost, přestože víno nikdy nebylo v dřevěném sudu. Připomínalo nám to tóny skvělého jihotirolského špeku, který jsme ochutnávali minulou středu. Kdybychom si k němu do Itálie přivezli čerstvou Francesku, byl by náš chuťový zážitek ještě dokonalejší.      


"Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj."


A nyní se přesuneme k Honzovi Stávkov, kterého byste dle slov německého vinaře - Philippa Ketterna - označovat jako Roséwinzera. Avšak s přihlédnutím k množství významných ocenění, která jeho růžová získala, bychom mu klidně mohli říkat Rosémachr ;-)

Na skvělém ročníku 2015, (kdy se jeho kolegové vinaři pozastavovali nad tím, proč z tak skvělých hroznů nedělá červené, ale růžové víno), si při výrobě svých růžových vín vyzkoušel rekordně dlouhou maceraci hroznů. Výsledky jeho růžových 2015 mu to letos vrátily i s úroky. A to jim Stávek předpovídá až 15 letý archivační potenciál! (Aspoň se to bude dobře pamatovat: ročník 2015 na 15 roků ;-)

V nové kolekci STÁVEK ROSÉ 2016 ochutnáte:

  • Rosé Trkmanska (Frankovka) 2015
    Tato Frankovka, která ležela na slupkách rekordních 5 dní, získala na specializované soutěži růžových vín Jarovín Rosé 2017 - 90 bodů, čímž se stala Nejlépe hodnoceným "starším" vínem. A v konkurenci 238 vín, převážně z ročníku 2016, skončila celkově na skvělém 3. místě. Stále jsou v ní krásně cítit odrůdově typické třešňové tóny, nyní ve formě kandované třešně. 
  •  Trkmanska 2016 
    Macerovala na slupkách "jen" 2 dny, (když jiná růžová běžně macerují jen několik hodin), ale opět v ní ucítíte podstatu lokality i odrůdy. Frankovka prostě musí být třešňová. Vzhledem k tomu, že nemá ani gram cukru, bude úžasným letním vínem s tóny třešňové dužiny.
  •  Rosé Nad Zahrady Hned za Trkmansky 2015 se na celkovém 4. místě soutěže Jarovín Rosé umístilo další "starší" Rosé Nad Zahrady (Merlot) 2015 s tóny jahod a černého rybízu. Toto růžové bylo nejoblíbenějším vínem naší loňské degustace a stále má co nabídnout ;-)
  • Rosé Nad Zahrady (Merlot) 2016
    Letos našim hobby degustátorům, kteří se dostali na Stávkovu degustaci a kterým říkáme VOX V PAPULI, ze všech Stávkových růžových nejvíce chutnal následovník výše zmíněného Rosé Nad Zahrady (Merlot) 2016 s meruňkovou vůní a chutí kompotovaných jahod. Jeho potenciál potvrdili i porotci Jarovínu, kteří mu přiřkli stříbrnou medaili. Honza Stávek ho řadí mezi "podzimní" rosé, takže se nám určitě ještě vybarví.
  • Rosé Bočky (Svatovavřinecké) 2016
     Největší potenciál letos vinař přisuzuje svému vínu Rosé Bočky (Svatovavřinecké) 2016. Vyrostlo na nejlepší vinici v Němčiček Špigle/Bočky a nechal ho nejdéle macerovat - celé 4 dny. Krásně se v něm snoubí ovocnost jahody, kyselinka černého rybízu a slanost podloží. Řadí ho jednoznačně mezi "gastro" vína, ke kterým je potřeba, byť jen něco malého, zakusovat. Úžasné je například k čerstvému roastbeefu!
  •  Rosé Čtvrté 2016
    Novinkou v nabídce Stávkových růžových je Rosé Čtvrté 2016, které je kupáží Frankovky a Merlotu. Frankovka mu do vínku dává svěžest a Merlot ovocnost. Je to jednoznačně hravé, šťavnaté a tedy "společenské" rosé, tj. můžete ho popíjet i bez jídla, třeba na zahradě nebo u bazénu.  

Žádné komentáře: