úterý 23. května 2017

Kdo je králem Pálav?

Jedním z domácích vinařských grandslamů je soutěž a výstava vín zvaná Valtické vinné trhy (VVT). Sami organizátoři ji neskromně označují jako Wimbledon mezi výstavami. Letos soutěž oslavila jubilejní 50. ročník ve své novodobé historii. (Původní Vinné trhy se Valticích konaly už od roku 1858 a od roku 1902 byly považovány za jednu z nejvýznamnějších výstav vín v celém Rakousku-Uhersku!). Letošního ročníku se účastnilo celkem 125 vinařských firem, které do soutěže přihlásily celkem 748 vzorků. 

Zlatí z VVT

  • Největší radost nám udělala zpráva o dvou zlatých medailích, které získal za obě své Pálavy můj strejda, Jirka Šilinek. Jednu placku má za nejlepší suchou Pálavu 2016, kterou najdete jako nejčerstvější novinku v této naší kolekci, a druhou za klasickou polosladkou Pálavu 2016, na kterou si budeme muset ještě chvilku počkat...

    Ve svých kategoriích byly tyto Pálavy vždy úplně nejlepší. Když k tomu přičteme fakt, že obě Pálavy pochází z genetické vinice, kterou strejda vlastní a ze které se berou očka na množení všech dalších sazeniček této odrůdy, můžeme ho klidně pasovat na Krále Pálav!

    Tato suchá Pálava se vyznačuje lahodnými medovými tóny, které svádí k tomu si myslet, že je sladší než je, ale přitom má jen 4,5 g zbytkového cukru. Díky tomu jí v chuti vystupuje typická pálavská vápencová mineralita, podpořená svěžími citrusovými tóny.
  • Už jsme vám někdy psali, že odrůdou ročníku 2015 je Veltlín? Ano, už asi 1000 krát, já vím. Takže dalším skvělým a teď už i oceněným exemplářem je Veltlínské zelené 2015 z Mikrosvínu, které pochází z tratě Daniel. Lahodný svěží Veltlín s tóny manga a bílého pepře.
  • Vinaři, kteří pěstují Sylván, by měli dostávat medaili už jen za ten fakt. Sylvánu je totiž bohužel pořád jen jako šafránu. Tím vzácnější jsou výjimečné Sylvány, jako je tento v ročníku 2016 od Volaříka. Dozrál dokonce do výběru z hroznů, ale díky limetkově grepovým tónům je v chuti krásně svěží.
  • Fučíkova Rulanda bílá je zkapalněním toho, co nám na Rulandě nejvíce chutná - to rafinované spojení ovocnosti a minerality. Tato medailistka zrála ve velkých dubových sudech na kvasnicích, což jí dává plnou, až krémovitou chuť. Vzhledem k analytikám také klame tělem, protože byste si nikdy netipli, že má jen 5 g zbytkového cukru. Ale o to ve víně jde. O harmonii všech prvků v chuti i vůni.
  • Dalším výborným příkladem této odrůdy je boží Rulanda bílá z Božích muk od Reistenu, které říkáme Boží z Boží a taky Boží zboží ;-) Ve vůni odhalíte tóny bílých květů, v chuti je svěží, s tóny grepu a lískového oříšku.
  • Vybranou kolekci uzavírá skvělý, učebnicový a nádherně nazrálý lipový Ryzlink rýnský z Lipova, který vyrobili v Zámeckém vinařství Bzenec a který získal vysoké ocenění i od porotců londýnského Decanteru - krásných 95 bodů. Domácí porotci Valtických vinných trhů jsou na body trochu skoupější, ale i tak jej zařadil mezi úplně nejlepší archivní vína. Je prostě vynikající. (Pokud jste na Rýňáky a ještě jste neochutnali kolekci bzeneckých Ryzlinků, můžete to dohnat zde.) 

Žádné komentáře: