úterý 14. března 2017

Rodinné pětihvězdičkové vinařství Stellenrust z Jižní Afriky

 Dnes vám napíšeme o skvělém, jihoafrickém, rodinném vinařství Stellenrust. Sem tam jste u nás o některých jejich vínech už četli, oni si ale určitě zaslouží víc!
Nejen vína, ale i příroda je v jižní Africe skutečně skovstná
Vinařství Stellenrust bylo založeno už v roce 1928 a dodnes patří mezi největší rodinné podniky v jižní Africe. Aktuálně ho vedou dva bratři: mladší extrovert Tertius, který dělá vína, a starší introvert Coby, který se stará o vinice. Tertius je původně vystudovaný doktor medicíny, takže pokud se vám lépe konzumuje víno z rukou lékaře, ideálně to plní právě značka Stellenrust ;-)

Jejich farma má rozlohu 400 ha, z nichž je polovina osázena vinicemi. Ty se nachází ve dvou oblastech, níže položená a rovinatá Bottelary, kde mají většinu vinic, odrůdově pak převážně Sauvignony a Chardonnay a výše položený Helderberg, kde mají prémiová červená vína.

Vinařství Stellenrust se pyšní četnými domácími i zahraničními oceněními, např. Bílé víno roku v JAR, TOP 10 Chenin blanc z JAR a vloni byl Tertius dokonce jedním z pěti nominovaných na titul Jihoafrický Vinař roku. V den ceremoniálu ale řídil degustaci u nás v Praze, takže bude lepší, když to vyhraje až letos, aby si ocenění mohl i přebrat. Vína Stellenrust na svých palubách podávají nejlepší světové aerolinky - jako např. Emirates, SAA nebo Lufthansa.

V ČR bylo v soutěži Prague Wine Trophy 2016 vinařství Stellenrust vyhlášeno jako 2. nejlepší zahraniční vinařství a získalo titul Pětihvězdičkové vinařství.

A to nejlepší z vinařství Stellenrust se právě schovává u nás na skladě! Stačí jen kliknout SEM ;-)
Ach, ta krása přírody!
Sauvignon 2016 - zajímavostí je, že ho tradičně sklízí na 3 sběry a ke kvašení používají 5 druhů selektovaných kvasinek. Toto víno jde překvapivě skvěle k salátu s hořčičnou zálivkou! 

Chenin blanc 2015 - je bílou vlajkovou odrůdou JAR. Hrozny zrají na 30 - 43 letých keřích. 12% moštu kvasí v použitých dubových sudech a následně zraje 5 měsíců na vlastních kalech. Tertius ho doporučuje k hovězímu carpacciu na rukolovém lůžku.

Chardonnay 2014 - Šampion PWT - pochází z jejich nejvýše položené vinice, která má jako jediná pro Chardonnay skvělé vápencové podloží. Náhodou ho zde vysázel jejich dědeček. Hrozny kvasí v sudech až 3 měsíce, protože kvašení s divokými kvasinkami je vždy pomalé. Následně zraje 12 měsíců v sudech z francouzského dubu. Toto Chardonnay je super k thajským specialitám.

Shiraz 2015 - je malinovo-pepřový. Snoubí v sobě pozitiva hroznů z obou oblastí. Shiraz z Bottelary vyniká fenolickou sladkostí a chutí vyzrálého ovoce, zatímco Shiraz z Helderbergu je robustní a plný. Zakváší ho francouzskými kvasinkami vyselektovanými v Údolí řeky Rhony. 90 % vína zraje ve francouzském, 5 % v americkém a 5 % v maďarském dubu. Ladí hezky k indické kuchyni, např. kuřecí madras s kokosovým mlékem.

Cornerstone Pinotage 2013 - Šampion PWT - název vinice v překladu znamená "základní kámen". A opravdu, odrůda Pinotage spolu s odrůdou Chenin blanc jsou základními kameny jihoafrického vinařství. Tato Pinotage pochází ze 48 let staré keříčkovité vinice (bush vine - viz foto). Výhodou keříčkovité vinice je vyšší vlhkost uvnitř keře, pomalejší, zato dokonalejší zrání, ochrana před spálením slunečními paprsky a přirozeně redukovaná sklizeň koncentrovanějších hroznů.¨


Malé, nízké keříčky, které se podobají našim borůvkám ;-)
Tertius říká, že jihoafrická vína jsou výborným kompromisem mezi Starým (tradičním evropským) a Novým (moderním) světem. Jihoafrická vína mají podle něj novosvětskou vůni a plnost a k tomu dokonalou starosvětskou eleganci.


Tipnuli byste si, že takhle vypadají keře vinné révy? 

Žádné komentáře: