středa 1. února 2017

Pohádka o Jeníčkovi a Mařence

Dnes si povíme pohádku o Jeníčkovi a Mařence. A protože se pohádka odehrává v německém Pfalzu, budeme jim říkat německy "Hensel und Gretel". Herci, kteří v našem příběhu těmto postavičkám vdechli život, jsou dva skvělí vinaři: Thomas Hensel (coby Hensel-Jeníček) a Marcus Schneider, (na kterého tudíž vyšla role Gretel-Mařenky :).

Marcus Schneider je pan vinař, kterého vám už určitě nemusíme představovat. Je mimo jiných stvořitelem slavného Sauvignonu zvaného Kaitui, který si zamilovala i Michelle Obamová a který byl vybrán mezi 5 nejlepších Sauvignonů světa. Marcus svůj první ročník vín vyrobil v roce 1994. V roce 2003 ho časopis Der Feinschmecker vyhlásil Nováčkem roku a v roce 2006 ho v žebříčku Gault Millau vyzdvihli coby vinařský Objev roku. Velmi nám chutná i jeho Rulanda čili Weissburgunda. Ale i Ryzlinky má skvělé, což je ve Pfalci samosebou...


Marcus Schneider ve svých vínech vyzdvihuje terroir (hlavně skrze mineralitu), odrůdovou čistotu (německy vycizelovanou) a nestačí mu nic než dokonalost.

Vína Thomase Hensela, který vinaří od roku 1992, jsou popisována jako výrazná, šťavnatá a chutná.

Tito dva dokonalí mistři vinaři se spojili a v projektu Hensel und Gretel stvořili jedno dokonalé bílé a jedno úžasné červené víno v limitované edici, z níž my máme všechny lahve, co šly na široširém světě ještě pořídit!
 

Bílý Jeníček a Mařenka je vyrobený z odrůd Rulandské šedé a Rulandské bílé, které uzrály na starých vinicích ve skvělém ročníku 2015. Dlouho se pak krášlily se svými kvasnicemi, aby získaly nádhernou strukturu, plnost a eleganci. Víno dále zrálo v sudech z bílého francouzského dubu, proto je jeho vůně připodobňována k zážitku při objevení vzácné mexické vanilky. Je lehce exoticky pikantní a nasládlá. Při popisování chuti tohoto vína mi na mysl přichází slova jako delikátní a lahodné. Ani ho nelze jednoznačně zařadit do jedné z mých kategorií "čuchacích" nebo "kousacích" vín. Splňuje totiž předpoklady pro obě. Až se ho dostatečně nabažíte v nose, těšte se na druhou vlnu neskutečných zážitků v puse, které snad ani nejde slovy popsat. To se musí zažít!

Užijete si ho určitě i jen tak samotné. Pokud budete chtít experimentovat s jídlem a vytáčet své chuťové pohárky do nebeských výšin, zkuste Bílého Jeníčka a Mařenku zasnoubit s indickým mandlovým kari s kuřecím masem.



"Byl jeden chudobný otec a měl dvě děti. Jeníčka a Mařenku. On chodíval do lesa do dříví porážeti a nemohl na děti pozor dávat," a tak se děti sebraly, ježibabu strčily do pece a vyrobily výborné víno, které si Vy můžete koupit na našem eshopu.

Žádné komentáře: