neděle 18. prosince 2016

Víno pro pankáče, hipstery, geeky a jiné normálně nenormální

Dnes vám zde představíme vína, se kterými se běžně nepotkáte. Oceňujeme na nich zejména to, že nejsou ulítlá až na (nebo dokonce za) hranici pitelnosti. Všechno je to ruční práce silných osobností, často s hlubokým filozofickým přesahem ;-) 

Čtením takto "na sucho" se asi úplně nenaladíte na myšlenkovou vlnu vinařů, ale aspoň si můžete s čistou hlavou promyslet, co byste ještě v životě mohli ochutnat...

  • Prvním vínem z kolekce je úplně nejčerstvější novinka, která teď v hipsterských kruzích frčí, tzv. Pét-Nat, což je přirozeně perlivé víno, které se nalahvuje ještě v průběhu kvašení a dokvasí až v samotné lahvi, ve které se díky tomu vytvoří bublinky, jenž víno zároveň zakonzervují. A to nejen chemicky, ale i chuťově! Asi málokdy budete mít šanci dostat se k tak čerstvému vínu, pokud na něj nebudete číhat při kvašen přímo ve sklepě. Víno je vyráběno bez přidání síry, proto je šťavnatě ovocné s tóny čerstvého zralého ovoce. V jeho chuti je krásně vyvážena síla s elegancí. Mňam!
Výrobce: Quantum Winery - Florian Schuhmann

Florian Schuhmann a jeho vína ;-)
  • Monkey Syndicate je společným projektem Gipsy Wines Marca Zanettiho a moselského Piráta, nadějného mladého vinaře Philippa Ketterna, který byl právem zařazen mezi 25 největších mladých vinařských talentů Německa. Lahev Monkey Syndicate ukrývá plný a na Moselu extra suchý moselský Ryzlink. Na nose krásně typicky kouřový, s tóny mokré břidlice. Chuť je široká s tóny meruňkového a broskvového pyré, s krásně bystrou dochutí.
Výrobce: Gipsy Wines (Marco Zanetti) & Philipp Kettern 
  • Porseo aneb Flying White Pig je naše oblíbené, kousací, italské bílé víno vyrobené z původních italských odrůd: Vespaiola s Garganegou, doplněných Sauvignonem. Voní jako zralý ananas se špetkou tymiánu. Chuť má šťavnatou, ale zároveň elegantní, s tóny máslových sušenek s angreštovým kompotem. Na italské bílé má pěknou svěží kyselinku a příjemně minerální dochuť. Vyrábí ho svérázný a výrazný italsko-německý vinař Marco Zanetti, který má na hřbetech svých prstů vytetováno motto: WINE PUNK.
Výrobce: Zio Porco Wines - Marco Zanetti
  • Víno Quantum No. 9 nese označení "Schrödingerova kočka", čímž vinař Florian Schuhmann odkazuje na myšlenkový experiment Erwina Schrödingera, jenž poukazuje na nesrovnalost interpretace kvantové mechaniky při přechodu mezi subatomickým a makroskopickým světem. Zavřená kočka v krabici s plutoniem nemůže být najednou živá i mrtvá. Na tomto videu vysvětluje problematiku Schrödingerovy kočky Sheldon z Teorie velkého třesku. K tomuto filozofování si nalejte toto víno vyrobené převážně z Veltlínu, doplněné mixem odrůd ze staré vinice, čemuž se v terminologii říká Gemischter Satz. V ročníku 2014 ho bylo vyrobeno jen 5 sudů. Ve vůni vína je cítit křesnutí křemenem. Je bez přidané síry a má málo alkoholu (jen 10,5 %) - je to takový přírodní přirozený Veltlín. Ve vídeňských restauracích se používá jako aperitiv.
Výrobce: Quantum Winery - Florian Schuhmann
  • Natočili jsme s ním tento VIDEO ROZHOVOR, kde si můžete zapnout i české titulky!
  • In Pork We Trust Rosso je šťavnaté, červené, italské víno z odrůd: Marzemino, Carmenere a Merlot. Oplývá tóny červeného bobulovitého ovoce, je lehce pikantní a jemně bylinkové. Doporučujeme podávat lehce chlazené. Marco Zanetti hodně s odrůdou Marzemino pracuje a snaží se ji povznést. Marzemino se vyznačuje hodně tmavou barvou a jemnými švestkovými tóny. Proslavilo se hlavně díky opeře Don Giovanni a našemu italo-německému vinaři ;-)
Výrobce: Zio Porco Wines - Marco Zanetti
  • Mouth Bomb - na výrobu tohoto vína se Marco Zanetti přesunul z Benátska do Toskánska, takže se těšte na plnou, explozivní ovocnou vůni s tóny třešní, ostružin, švestek ve slanině s lehce pikantní dovůní černého pepře. Chuť je plná s harmonickými tříslovinami a dlouhou dochutí. Odrůdové složení je velice pestré: Cabernet Sauvignon, Ciliegiolo, Grenache, Merlot, Sangiovese, Syrah, proto je Mouth Bomb tak všestranná a nebezpečně návyková.     
Výrobce: Wine Punk - Marco Zanetti

Žádné komentáře: