středa 7. září 2016

Novosvětská symfonie

Ta pravá symfonie se odehrává ve skleničce vína. 
Ve čtvrtek 8. září bude mít 175. výročí narození slavný český skladatel Antonín Dvořák. Mezi jeho nejslavnější díla patří symfonie č. 9, kterou napsal v Americe, proto se jí také říká Novosvětská.
Toto výročí nás inspirovalo k tomu, abychom znovu oprášili naše kolekce Novosvětských vín, ve kterých se, podobně jako ve Dvořákově symfonii, prolíná novosvětské novátorství s evropskými tradicemi. 

V našich kolekcích se neomezujeme jen na vinnou produkci z USA, ale ochutnáte zde i novosvětská vína z Chile, Argentiny, Nového Zélandu a Jihoafrické republiky. Mimořádně jsme do kolekcí zařadili i vína z Izraele, který je naopak kolébkou vinařství, takže nemůže být řazen mezi země nového světa, do kterých se víno dostalo z Evropy. Izrael jsme ale vybrali proto, že se zde vyrábí vína, která se z velké většiny exportují do USA a pro našince jsou mimořádným exotickým zpestřením nekonečných vinných obzorů. 



  • Nejvýraznějším novosvětským bílým, kteréžto je pro mnohé tuzemské vinaře etalonem této odrůdy, je novozélandský, intenzivně vonící, Sauvignon blanc, zde reprezentovaný našim oblíbeným vinařstvím Sileni.
  • K porovnání budete mít i Sauvignon z Jihoafrické republiky, který se na jižní polokouli sbírá už v lednu, takže je nyní dostupný už v ročníku 2016!!!
  • Bílou vlajkovou odrůdou JAR je Chenin blanc. Vybrali jsme vám omedailovaného šampiona z vinařství Stellenrust s nádhernými tóny limetek a angreštu.    
  • Plnější a kořenitější bílou odrůdou je Viognier, který k dokonalosti vyladili v argentinském vinařství Escorihuela Gascon. 
  • V kolekci ochutnáte i další jihoafrickou klasiku - bílé víno vyrobené z kupáže bílých a modrých hroznů, Chardonnay a Pinot noir. Tyto odrůdy k sobě náramně ladí, takže není divu, že se tak vyrábí většina šumivých vín včetně Champagne, proto se jim jinak říká i champagne cuvée. V provedení vinařství Haute Cabrierese pro nás nezvykle jedná o tiché víno (tj. bez bublinek), které se k obědu rozlévá v každé dobré jihoafrické restauraci.
  • Bílé víno, které je nejblíže severamerickému jazýčku, je izraelské Chardonnay pocházející z Golanských výšin. Najdete v něm lahodné tóny hrušek a banánů s delikátním vanilkovým podtónem. Američané jsou totiž zvyklí na stereotypy, takže uznávají jen ta Chardonnay, která zrála v sudu.

  • Předehrou k našim novosvětským červeným je jemný, šťavnatý a elegantní dvojhlas Shirazu a Pinotage z JAR. Tyto odrůdy se v lahvi nádherně doplňují a tvoří vyladěný harmonický celek s velmi dobrým poměrem kvality a ceny.
  • Následuje sólo pro chilskou vlajkovou odrůdu Carmenere z vinařství Leyda, ve kterém dominují tóny černého ovoce, koření a bylinek. Strukturu vína zvýraznilo i jeho několikaměsíční zrání v sudu. 
  • Argentinský temperament do kolekce vnáší náš oblíbený Malbec z vinařství Escorihuela Gascon, do kterého rád jezdil i prezident Peron. 
  • V porovnání s evropskými víny jsou novosvětská červená plnější, šťavnatější a mnohdy i silnější. Posuďte sami!
  • Severoamerickou extravaganci a individualismus v tekuté podobě představuje Cabernet Sauvignon. Už v základní řadě Twin Oaks od americké vinařské legendy Roberta Mondaviho je nabušený tóny ostružin, švestek, tabáku, koření a cedru.
  • Izraelský Hermon Red je Bordeaux cuvée v novosvětském podání. Obsahuje všech pět Bordeaux odrůd. Převažuje v něm Cabernet Sauvignon a Merlot doplněný trochou Cabernetu Francu, Malbecu a Petit Verdotu. Toto víno má velmi bohatou a harmonickou chuť červeného a černého ovoce.
  • Nový svět charakterizuje i odvážnější hra se dřevem.
  • Krásným a veleoblíbeným exemplářem je poněkud extravagantní jihoafrická Pinotage s tóny kávy, čokolády a kouře. My ji pijeme a prodáváme velmi rádi a říkáme jí jednoduše "čokokávičková". I když se najdou i tací, pro které je té okázalosti příliš.
  • To je však ten pravý nový svět... Svět umění být spatřen v davu, být zapamatován a dokázat zúročit svých 5 minut slávy.



  

Žádné komentáře: