neděle 18. září 2016

Medailové Rulandy šedé

Rulanda šedá je stálicí mezi nejprodávanějšími odrůdami, a to i přesto, že má velmi specifickou, nepříliš výraznou, vůni. Není tak voňavá jako Sauvignon, ani kyselá jako Ryzlink. Svým delikátním charakterem má mnohem univerzálnější využití i fanouškovskou základnu. Není kontroverzní, a když se fakt povede, na jazyku vám postupně odhalí všechny své chuťové vrstvy a zákruty. Velmi dobře se dá samozřejmě kombinovat s širokou škálou pokrmů.

Do naší nové kolekce jsme vám vybrali medailové Rulandy šedé, které uspěly v soutěži Prague Wine Trophy (PWT) 2016. Ochutnáte zde 1 Šampiona, 2 zlaté a 3 stříbrné reprezentanty této odrůdy. V kolekci jsou seřazené podle jejich bodového ohodnocení.

ZLATÁ - Mokrušovu Rulandu šedou už snad nemůžeme chválit víc. Je to jeho vlajková odrůda, která už byla 3x zařazena mezi 100 nejlepších vín Salonu vín ČR. Naposledy v ročníku 2014. Aktuální ročník 2015 (v této kolekci) mi však chutná daleko víc, což mi potvrdil i sám vinař. Není divu, že si ze soutěže odnesla zlatou medaili.

ZLATÁ - Minerálnější Rulandě z vinařství Reisten slušelo lehoučké naležení v lahvi, díky čemu se rozvinula její krémovitá konsistence a zaobalila jinak výraznější kyselinka ročníku 2014, která však vínu dává nečekanou jiskru a čerstvost. Je to takové kousací víno.


ŠAMPION - Jediným a zároveň nejlepším zástupcem italské školy v této kolekci je Pinot grigio ze San Osvalda. Víno s typickými tóny žlutých jablíček, citrusů a chlebovinkou v dochuti, si totiž ze soutěže odneslo titul Prague Regional Champion - nejlepší ze všech přihlášených italských vzorků.

STŘÍBRNÁ - Aktuální držitel titulu Vinař roku v soutěži Prague Wine Trophy zabodoval hned několikrát. Do kolekce jsme ze všech vybrali suchou Rulandu šedou z řady 1508 Reservé, kterou poznáte podle tónů žlutého melounu. Bude skvělá na každodenní popíjení zejména proto, že má výborný poměr ceny a kvality.

STŘÍBRNÁ - Dalším vínem z této příjemné cenové kategorie je Rulandské šedé z Nového Vinařství, které získalo stejné body jako výše uvedená Rezerva. Nás zaujala svým nekomplikovaným projevem a nádhernou čistou dochutí. Pořád se ale divím, proč u nás má jen 3 hvězdičky, tedy "jen" průměrné hodnocení. Mám na to 2 vysvětlení. První mi prozradil jeden náš dlouholetý zákazník, který svým oblíbeným vínům schválně dává málo hvězdiček, aby se mu rychle nevyprodala ;-) Druhým vysvětlením je zřejmě potvrzenítvrzení, že "Rulanda šedá má právo nevonět". To znamená, že to není žádný extrovert, který si pro vaše hvězdičky sám přijde.

STŘÍBRNÁ - Fučíkova Rulanda šedá je opět zástupcem minerálnějšího stylu z mikulovské oblasti. Vyznačuje se 12 hodinovým nakvášením na slupkách, díky kterému má její barva nejnaoranžovělejší nádech. Podle toho ve skleničce tuto odrůdu bezpečně poznáte. V její plné šťavnaté chuti se nádherně prolíná ovocná sladkost (tóny žlutého melounu a mučenky) s minerální slaností.  

Žádné komentáře: