pátek 22. července 2016

MARSALA - nejen dezertní víno

každá jihoevropská země, která byla dobývána anglickými mořeplavci a obchodníky, má své slavné dezertní víno. Ať už je to portské, sherry, Maidera nebo právě sicilská Marsala, na kterou se zaměříme dnes.

Společným jmenovatelem uvedených dezertních vín je fortifikace, což v praxi znamená, že jejich kvašení je zastaveno přidáním čistého destilátu. Ve vínech tím pádem zůstává vyšší zbytkový cukr a díky přidání i alkohol. Takto vyrobená vína pak dokázala přežít třeba i dlouhou cestu po moři až ke zmlsaným anglickým zákazníkům.

Sicilská Marsala má chráněné označení původu (DOP), takže se může vyrábět jen kolem stejnojmenného městečka Marsala na západě Sicílie.

Marsala se rozlišuje podle barvy a délky zrání v sudech. Oro je zlatavá a vyrábí se jen z bílých odrůd. Ambra je jantarová, přičemž svou barvu získává z přidaného moštu. Rubino se vyrábí z modrých sicilských odrůd. Nejkratší dobu zraje Fino, většinou méně než rok. Superiore v sudech leží minimálně 2 roky a Superiore Riserva minimálně 4 roky.

Marsala Superiore Oro Dolce byla vyrobena z bílých sicilských odrůd Grillo, Catarratto a Inzolia. V dubových sudech zrála 2 roky, proto má krásně zlatavou barvu a lehce pikantní vůni vanilky a koření. Chuť je plná, elegantní a hřejivá, s tóny medu, dřeva a koření. Alkohol v objemu 18 % je v chuti krásně zahlazen. Díky němu si ale nemusíte dělat hlavu s tím, kdy lahev Marsaly dopijete. Po otevření vám vydrží ve stejné kondici až do jejího úplného zdolání ;-) 

Marsala je nejlepší k dezertům, do dezertů nebo místo dezertu. My jsme Marsalu poprvé ochutnali podávanou k dezertu z čerstvých jahod s krémem zabaione, do kterého se samotné víno přidává. Protože je právě sezóna jahod, poradíme Vám tento skvělý a jednoduchý recept. Krém zabaione vyšleháte z 8 žloutků, 8 lžic cukru, 6 lžic Marsaly a 500 ml smetany. Jahody tímto krémem jednoduše polijte a zapíjejte Marsalou vychlazenou cca na 12°C.



Dezert připravený z Marsaly, jahod, žloutků a cukru v celé své kráse ;-)


Když budete dělat tiramisu s jahodami, můžete do krému použít Marsalu místo Amaretta. Marsala půjde skvěle i na závěr večeře ke zralejším a pikantnějším sýrům. 

Marsala Superiore Oro byla vyrobena v jednom ze dvou nejslavnějších vinařství Sicílie -Cantina Carlo Pellegrino, které bylo založeno už v roce 1880. Zajímavostí jistě je, že své vinice obhospodařují podle biodynamických principů.     

Žádné komentáře: