středa 20. července 2016

Dvakrát typický rakouský Veltlín

Proč milujeme rakouské Veltlíny?


Rakouské Veltlíny mají v našich (a doufáme, že i ve vašich) srdcích speciální místo. Co je na nich tak zvláštního narozdíl od Veltlínů například ze Slovenska nebo Maďarska? 

Ačkoli Veltlíny za normálních okolností příliš nevoní, v rakouských Veltlínech Vám slabě zavoní zelené hrušky a blumy doplněné o vůni bíle kvetoucího keře. Další rys, typický pro rakouské Veltlíny, je krémovitost mezi kyselinkou a cukrem. Tuto krémovitost bychom nejlépe přirovnali k mazlavému avokádu. (Mňam!) A v neposlední řadě tu máme velmi zřetelný pepřový konec, který nás na Veltlínech baví. Už dávno to není "kyselé" víno, kterému se všichni vyhýbali, protože křivilo rty a pálila po něm žáha. 

Za nejlepší polohu pro pěstování Veltlínů v Rakousku bychom označili Wachau. Malebná romantická krajina s vinicemi, kterou protíná řeka Dunaj, vypadá, jako by ji namaloval nějaký krajinkář. Terroir Wachau se v některých rysech velmi podobá naší oblíbené Mosele: strmé svahy nad vodní plochou, rapidní rozdíly mezi denními a nočními teplotami, v některých polohách břidlice... Wachau je jedním z turisticky nejnavštěvovanějších míst v Rakousku a v roce 2000 bylo dokonce zařazeno do seznamu UNESCO.


Když Veltlín, tak od Finka


O Finkově úžasném Veltlínu jste určitě už slyšeli. Ze všech superlativ jsme vybrali právě tyto: je to elegantní, suché, svěží a jemně kořenité víno, které se díky šroubovému uzávěru hodí na prázdninové popíjení. 


Ročník 2015 je vyzdvihován i v Rakousku. Hrozny dozrály do vyšší jakosti a díky tomu, že Finkův Veltlín se pěstuje na starší vinici (Alte Reben), byly mnohem koncentrovanější než vloni. Veltlín ročníku 2015 je proto plnější, širší a se 13,5 % alkoholu i silnější. Potřebuje proto čas, aby se ve skleničce krásně rozvinul.

Bumerang


Další Veltlín, o kterém Vám napíšeme, není tak úplně Veltlín z Wachau. Petanque Veltlín byl totiž vyroben v moravském Novém Vinařství. Vybrané hrozny, ze kterých bylo víno vyrobeno, se vyhřívaly na nejlepší části drnholecké viniční tratě zvané Slunečný vrch. Jedná se o jižně orientovanou špičku svahu se sprašovým pohořím jako mají ve Wachau. Petanque Veltlín je důkazem, že ze zralých a zdravých hroznů je možné vyrobit vína, která se budou rovnat svým slavným rakouským protějškům, ovšem za moravskou cenu. 

Použití lahve, jež váží 1 kilogram, a korku Diam 10, který zaručuje to, že se víno po deset let v lahvi ani nepohne, i když byste ho nechali stát, nicméně naznačuje.že mu enolog předpovídá minimálně 5-10 let pozitivní vývoj. 

Už teď ho řadíme mezi kousací vína, protože je v ústech husté, mnohovrstevnaté a široké. Po polknutí ho v puse budete cítit celých 41,71 vteřin, než Vám úplně vymizí a ústa vyčistí. (Schválně jsme to měřili na stopkách ;-) Nejlepší je, když mu necháte čas na rozdýchání.


Náš trik s odpitou deckou z lahve

Po otevření odpijte deci nebo deci a půl vína. Lahev znovu zašroubujte a vraťte do ledničky, kde ji nechejte minimálně 24 hodin ležet. Uvidíte, jaké zázraky to udělá. Je samozřejmě důležité mít rozpracováno více lahví, abyste nemuseli být 24 hodin na suchu! ;-)
Petanque Veltlín na našem e-shopu za 249 Kč.

Proto nejraději dopíjíme prodýchaný Petanque ze vzorkové ledničky. To pak ucítíte nádhernou vůni žlutého melounu, špendlíků, manga, jitrocelového sirupu a bylinek. Chuť má plnou, koncentrovanou, hustou, pocitově až krémovitou, s tóny čerstvého mangového džusu, máslové hrušky a zralých špendlíků. Nikdo ze šťastných ochutnávačů by netipl, že toto suché víno má jen 0,9 g zbytkového cukru. Díky vyzrálosti hroznů a nižším kyselinkám totiž působí sladčeji, ale ne fádně. Celkově je toto víno čisté, příjemné, elegantní, lehce minerální a jemně kořenité s tóny mletého bílého pepře. Dochuť má příjemně ovocnou, dlouhou a samozřejmě návykovou - proto jsme ho překřtili na Bumerang... kdo ho jednou ochutná, vždycky se pro něj vrátí. 

Žádné komentáře: