neděle 15. května 2016

RŮŽOVÉ (ROSATO) Z PUGLIE


V těch nejjižnějších krajích, kde vznikají červená vína tak hutná, že se v letních parnech vlastně nedají pít, si tamní vinaři ze svých modrých hroznů začali vyrábět vína růžová. V Itálii je kolébkou růžových vín oblast Puglie, která se nachází na samém podpatku apeninského poloostrova. 


Chřestová sezóna je v plném proudu! Využijte toho
a ke grilovanému masu s chřestem podávejte rosato.
Růžová, která jsou vyrobena z jižanských tříslovinkových odrůd, nejsou žádné růžové vodičky. Mají pevnou strukturu, což ucítíte na patře, voní lesními jahodami a mořem. Trošku slaně, jako když otevřete balíček výborného sušeného masa. 

Růžové (Rosato) z vinařství Rosa del Golfo je považováno za jedno z nejlepších růžových vín v celé Itálii. Věnují se mu už 51. sezónu, i když celkově rodina vinaří již šestou generaci. Růžové je proslavilo tak, že podle něj přejmenovali i své vinařství, jehož název v překladu znamená Růžové ze Zálivu. Sídlí totiž u zálivu Gallipoli a vinice mají do pěti kilometrů od moře, což vysvětluje tu slanost ;) 

Růžová vína z jižanských tříslovinkových voní po
lesních jahodách a moři, jako když otevřete balíček
výborného sušeného masa!
Rosato je vyrobeno z původní a tradiční puglijské odrůdy Negroamaro, která má tlustou šlupku, kde je ukryto barvivo a tříslovinka, jejichž zvýšená koncentrace se nachází i v samotném víně. Víno kvasí v nerezu spontánně, jen s divokými kvasinkami. Z dobře vyzrálých hroznů plyne i vyšší obsah alkoholu a síla vína. 

Nutno podotknout, že gastronomicky vyspělejší národy konzumují víno pouze k jídlu. Tohle Rosato bude skvělé ke grilovanému masu, hlavně k tuňákovi (jako přílohu doporučujeme zelený chřest ;), k pikantnější, ale ne ostré, rybí polévce a ke studeným mísám se sušenou šunkou a parmazánem. 

Jestli Vám název vinařství Rosa del Golfo něco připomíná, tak gratuluji, máte skvělou paměť! V listopadu jsme Vám nabízeli jejich úžasné fialkové Primitivo, které bylo vyrobeno tradičními postupy jako před 100 lety. Na skladě máme ještě pár kousků...

Žádné komentáře: