čtvrtek 21. dubna 2016

TO NEJLEPŠÍ Z NEJLEPŠÍCH MODRÝCH HROZNŮ


Máme za sebou hned dvě úspěšné degustace dvou výborných "růžových" vinařů - Honzy Stávka a Jirky Horta. Oba vinaři se shodli na výjimečnosti ročníku 2015 a překonali i to, že na ně někteří kolegové koukali jako na blázny, když se svých nejlepších modrých hroznů nadělali "jen" růžová vína. Kvalitní růžová vína se však dají vyrobit jen z kvalitních hroznů. Každý na to ale šel po svém ;) O Hortově rekordně nízké výlisnosti jsme psali zde. Níže se zaměříme na Stávkovu rekordně dlouhou maceraci, kterou vysvětluje na tomto videu


Díky dlouhé maceraci se ze slupek zralých a zdravých hroznů dostane to nejlepší. Nádherná vůně i tříslovinová struktura, která vínům zaručí až nečekanou dlouhověkost. Aby při maceraci neuteklo aroma do vzduchu a aby se z růžových nestala červená, musí se macerovaný rmut neustále chladit, a to až na 0°C.

Nejdéle na slupkách ležela Frankovka rosé z Trkmanskarekordních 5 dní !!! 
Pro srovnání, hrozny na růžová vína se běžně macerují jen několik hodin...


V naší nové kolekci BEST OF... J. STÁVEK ochutnáte tato 3 růžová:
  • ROSÉ TRKMANSKA (Frankovka) - je nejsušším a nejdéle macerovaným rosé. Nemá ani gram zbytkového cukru. Vinař si ji mohl dovolit nechat vykvasit až do úplného sucha, protože hrozny byly zralé, šťavnaté a neměly tolik kyselin jako v uplynulých letech. Růžová Frankovka, která pochází z největší viniční trati v ČR - Trkmanska, je svěží až trkne ;) Má tóny dužniny třešně srdcovky.




  • ROSÉ BOČKY (Svatovavřinecké) - má podle Honzy Stávka největší potenciál k archivaci, 7 - 10 let. Macerováno mohlo být "jen" 3 dny, protože nejvíc pouštělo barvu. Bude ideálním společníkem ke grilovanému masu nebo čerstvému roastbeefu.     
  • ROSÉ NAD ZAHRADY (Merlot) - jednoznačně nejoblíbenější růžové Stávkovy ochutnávky u nás. Kulaté, elegantní víno s tóny jahod a vařeného černého rybízu. Je vyrobené z nádherně vyzrálých hroznů, bylo macerováno 2,5 dne a vinař jeho archivační potenciál odhaduje až na 10 let. Videodegustace zde.



a 3 kupáže inspirované Stávkovic rodinnou vinařskou tradicí - otce, dědy a pradědy, seřazené v degustačním pořadí, nikoliv chronologicky ;)
 
  • DĚDOVA VEČERKA - je svěží lehké víno na každý den. Je vyrobeno z Veltlínského červeného raného (odtud plyne název vína - podle zkratky odrůdy VČR), do nějž se v závislosti na ročníku (pro kyselinky a osvěžení) přimíchává různý poměr Ryzlinku vlašského. Kolik toho denně vypil děda Stávek, se dozvíte na tomto videu ;) 


  • ÁČKO - je inspirováno vínem, které si v malém demižónu pro svou spotřebu a chuť od roku 1973 vyráběl táta Stávek. Je to kupáž "Áčkových" odrůd (60 % Rulandské bílé, 30 % Sauvignon, 10 % Tramín), které rostou i jsou zpracovány společně. Rulanda vínu dává chuť žlutého ovoce (žlutý meloun, banán), Sauvignon zas vůni broskve, angreštu a nezbytnou kyselinku. Díky Tramínu má víno dlouhou kořenitou dochuť. Celkově je krásně vyladěné a moc dobře se pije. Jaké kuriózní medaile má toto víno na kontě, se dozvíte na tomto videu.

  • KARMAZÍN - rustikální červené z Frankovky, Svatovavřineckého a Modrého Portugalu podle pradědečkovi receptury. Maceruje se v otevřené dřevěné kádi, lisuje se na pradědečkově ručním lisu, zraje ve starých sudech a není filtrováno. Jméno Karmazín je odvozeno od starého označení pro Frankovku. Je to lahodné červené s ovocnými tóny višní. Detailní popis a zážitky z jeho výroby jsou na tomto videu.  


K domácímu samostudiu ještě doporučujeme ochutnat Stávkovo ROSÉ TUROLD z Cabernetu Sauvignonu. Výraznější ale bude v létě ;)

Žádné komentáře: