neděle 24. dubna 2016

SAUVIGNON


Odrůda Sauvignon blanc je mezi milovníky vín hodně oblíbená, a to zejména proto, že je lehce rozpoznatelná. Charakteristickými tóny jsou vůně mladých listů černého rybízu (nebo mladých kopřiv - záleží na úhlu pohledu), vůně bělomasé broskve, angreštu nebo josty (což je angreštorybíz).


Doplňkově se v něm dají najít tóny nezralých fíků a dalšího tropického ovoce, listů rajčete, chilli, černého bezu, šalvěje a rozmarýnu. Ve zralejších exemplářích pak ucítíte vařený chřest a anýz. Na základě specifičnosti podloží v něm dále odhalíte vápennou omítku, kouř, pazourek nebo křesnutí křemenem.
  • Nový Zéland (Marlborough), který je Mekkou této oblasti, z něj pochází ty nejsvěžejší a nejintenzivněji vonící Sauvignony. Někteří vědci tato specifika sice přisuzují tamním ozonovým dírám, nicméně Sauvignon je aromatická odrůda a aroma ve víně se rodí ve slupkách bobulek. Zdejší velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí nutí bobulky vytvářet silnější a odolnější slupky - tj. více aroma a kyselinek v nich. Následná dlouhá a studená macerace slupek vede ke kýženým, světově unikátním výsledkům.
Mekka nejsvěžejších a nejintenzivnější vonících Sauvignonů - Nový Zéland.
  • Německo se soustředí především na dokonale vycizelovanou čistou chuť s příjemnou minerální dochutí. Jako typický zástupce německých Sauvignonů se Vám představí Hackův suchý Sauvignon 2014. V nose Vás příjemně pošimrá nasládlokyselá chuť josty naopak na jazyku se budou střídat hluchavka s černým rybízem. 

  • Ve Štýrsku vyrábějí ty nejlepší rakouské a světově proslulé Sauvignony. Svěží styl vín je dokladován i použitím šroubových uzávěrů. Jsou to vína, která další zrání sice přežijí, ale ve většině případů se tím nevylepší. Exkluzivní Sauvignon od Erwina Sabathiho, který ve Štýrsku dosáhl fantastických výsledků a uznání, doporučujeme podávat k asijské kuchyni. 

Sauvignon od Erwina Sabathiho se samostatně podává třeba k sushi nebo rybě.
  • Nejznámější francouzské Sauvignony pochází z údolí řeky Loiry - ovocnější z oblasti Sancerre a kouřovější z Pouilly-Fumé (fumé = fr. kouř), v jejichž vůni je patrné aroma pazourku a křemíku. 
    Zdejší chladné klima a charakteristické složení půdy s vysokým obsahem křemíku a pazourku dodává vínům velmi intenzivní charakteristické minerální aroma, svěží kyselinku a říznou chuť.
  • Italský Sauvignon z Friulli je něco mezi. Kombinuje v sobě novosvětskou vůni a lehce kamenitou, minerální starosvětskou chuť jako je tomu u Sauvigonu Collio DOC, v jehož vůni jsou obohacujícími prvky šalvěj, listy rajčat a rozmarýn. 
Tyto krásné dlouhé lány vinic plodí vína s novosvětskou vůní a lehce kamenitou starosvětskou chutí.

První tři vína jsou zástupci svěžejších, přímočařejších, mladších a aromatičtějších Sauvignonů. Spojuje je také fakt, že jsou uzavřena šroubovým uzávěrem.
Druhá polovina vín je lahvována pod korek a z toho vyplývá, že jsou dělána na delší archivaci (cca 5 - 7 let). 

Světovou sauvignonovou ligu můžete porovnat s nejprodávanějšími domácími zástupci této odrůdy v kolekci Odrůda č. 06: SAUVIGNON, která je součástí našeho odrůdového seriálu. Zajímavé články o (nejen) světových Souvignonech si přečtěte ZDE










Žádné komentáře: