středa 9. března 2016

Nero D' Avola - poklad ze slunné Sicílie

Do strmých, až 900 metrů vysoko položených, svahů se opírají sluneční paprsky. Vzduch je příjemně teplý. Kam až oko dohlédne, se táhne azurově modrá obloha bez jediného mráčku. Dneska zřejmě pršet nebude.


Pěstování vinné révy na Sicílii se daří především díky přírodním podmínkám: mnoho slunečných dnů, (díky kterým hrozny krásně dozrávají), mořskou brízu, (díky které se hrozny neuvaří a netrpí plísněmi), významný rozdíl mezi denními a nočními teplotami, (díky kterým mají hrozny silnější slupky, ve kterých se koncentruje aroma a tříslovinky).


Ze 130 000 hektarů, na nichž se na Sicílii pěstuje vinná réva, se vyrobí přibližně 8 milionů hektolitrů vína. Velmi významné číslo zastává v tomto součtu i Nero d‘ Avola (v překladu černé z Avoly).  Jedná se o nejdůležitější a nejpěstovanější odrůdu na Sicílii – největším ostrově ve Středozemním moři.
I básnířka Sapfó prý pěstovala na Sicílii vinnou révu. 


Feudo Maccari - Nero d´Avola 2013 je velmi tmavé, husté a intenzivní červené víno s vyšším obsahem alkoholu (13 %), který je ale v chuti krásně zakomponován. Přestože je to víno z jihu a z hodně zralých hroznů, má krásnou kyselinku, díky které má víno nádhernou jiskru. Na začátku voní jako Bordeaux, tak cabernetovo-merlotově, člověk by ani nevěřil, že nezrálo v dřevěném sudu. Tato odrůda má ale svých tříslovin dost, proto se vinař rozhodl pro zachování maximální ovocnosti a nechal je zrát jen v nerezu a v lahvi.


Vinařství Feudo Maccari patří Antoniu Morretimu, který vlastní i vinařství Tenutta Sette Ponti, kde vyrábí slavné Oreno, a vinařství Podere Orma, kde vyrábí stejnojmenné víno Orma.


Nero d´Avola je tedy jeho "nejzákladnější" víno, které ale, díky jeho puntičkářskému přístupu, sbírá vysoká bodová ohodnocení od nejvýznamnějších vinařských kritiků.


Ročník 2010 získal 91 bodů od Roberta Parkera (Wine Advocate). James Suckling dal ročníkům 2011, 2012 a 2013 shodně po 90 bodech. Ročník 2013 ještě získal 88 bodů, od Wine Spectatoru a 90 bodů na soutěži Critics Challenge Competition.


Toto víno se nádherně pije i samotné, ideálně však doprovodí grilovaná masa, jejichž připáleninka Vám bude vzdáleně připomínat vůni doutnající sopky Etny.

Žádné komentáře: