úterý 16. února 2016

Óda na Rulandu bílou

Miluju Rulandu bílou!

V různých obdobích se mi ve skleničce prolínají i jiné odrůdy, ale Rulanda bílá je moje stálice. Je to těžce nedoceněná odrůda, jak u většiny vinařů, tak u většiny vínomilů. Lépe se vždy prodává a objednává trendy Rulandské šedé nebo francouzsky znějící Chardonnay, že?

Boží Rulanda nebo Boží z Boží i Boží zboží
Pojďme společně zbořit mýty a ovlivnit budoucí výsadby vinic nejen pod Pálavou. Rulanda bílá si to zaslouží!

Svoji první zásadní Rulandu bílou jsem ochutnala ve vinařství Reisten. Byl to ročník 2005 a pocházela z trati U Božích muk v Pavlově. Od té doby ji domácky říkáme Boží Rulanda nebo Boží z Boží i Boží zboží ;-) Líbí se mi, jak v sobě krásně snoubí šťavnatou ovocnost s kontrastní minerální slaností. Vzrušuje mě to stejně jako slaný francouzský karamel!

Včera jsme společně s padesátkou šťastných z vašich řad ochutnávali vína ročníku 2014 z Reistenu. Rulanda bílá je (právem) vlajkovou lodí vinařství, a tak se mezi 12 vzorky objevila hned třikrát. Pokaždé jiná, vždycky skvělá. Proto jsem se rozhodla sestavit tuto ÓDU NA RULANDU BÍLOU.

Kolekci třech ochutnaných vín jsem doplnila základní Rulandou bílou z řady Kabinett, která je pod šroubem a je to takové lehčí pití. K porovnání a k prozkoumání, jak krásně umí zrát, v kolekci najdete i polosladkou Rulandu bílou z ročníku 2011.  

Na degustaci jsme měli možnost ochutnat i budoucí Rulandu bílou, která je nyní dvakrát denně, sedm dní v týdnu míchána na vlastních kvasnicích.

I když je to zatím ve skleničce jen ošklivé kačátko, její vůně slibuje velký potenciál!

Žádné komentáře: